Hlavní obsah

Knižní tipy: Oddechové čtení k vodě, na chalupu i do MHD

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blažené období letních prázdnin a dovolených je konečně tady. A pokud se společně s pracovním e-mailem chystáte vypnout i všechny problémy a tíživé myšlenky, máme pro vás připravených sedm knih, které vám to ulehčí.

Článek

Stojíte doma před knihovnou a hořekujete, že nemáte co číst? Nevíte, co si z toho nepřeberného množství novinek vybrat? Pak možná oceníte naši inspiraci v podobě šesti knižních novinek. Nečekejte žádné krváky ani velká dramata, ale oddychové kousky, které vám odpustí, že u nich usnete, ať už na pláži či na zahradě v houpací síti, a milosrdně vás rychle vrátí do děje. Tyto knihy jsou prostě ideální (nejen) na léto a dovolenou!

Volané číslo existuje: Milan Tesař

Pokud toužíte po inteligentním a milém humoru, sáhněte po knize Volané číslo existuje. Zatímco poslední dobou je v módě na mobilní telefony svádět takřka všechny neduhy světa, Milan Tesař se uchýlil k jejich obhajobě. Respektive vyzývá čtenáře, aby se k telefonům chovali hezky. Autor si totiž představuje, že telefonní čísla ukrytá v mobilu jsou vlastně živí lidé a telefon je jejich mikrosvětem. Sedí v kavárně Kontakty, kde si spolu mohou povídat, popíjet a třeba si zatančit na hudbu kapely Zvonění. Kniha se skládá z několika povídek, kdy se prolíná náš běžný svět s tím v telefonu. Čísla sledují jednání svých pánů, Stvořitelů a čekají, až se do příběhu budou moci zapojit.

Foto: Nakladatelství IKAR

Volané číslo existuje, Milan Tesař, nakladatelství Ikar, 270 stranFoto: Nakladatelství IKAR

Láska pro samouky: Barbora Šťastná

Pokud si někdo myslí, že najít si partnera pro život je po čtyřicítce jednoduché, pak ho Barbora Šťastná vyvede velice rychle z omylu. Nezáleží na tom, jestli je vám 19 nebo třeba 43 let. Ženy se v každém věku dopouští pořád těch stejných přešlapů, jen dnešní single dámy ve vyšším věku to mají o to složitější, že se musí velice rychle začít orientovat ve všech těch Tinderech a Instagramech. Příběh o Kláře, kterou ze dne na den opustí manžel, a ona začne znovu randit, je skutečně ze života. A plný trapasů, kterým se člověk občas nevyhne jak ve světě online, tak i offline.

Foto: Nakladatelství Motto

Láska pro samouky, Barbora Štastná, nakladatelství Motto, 280 stranFoto: Nakladatelství Motto

Mí pacienti a další zvířata: Suzy Fincham-Gray

Veterináře Jamese Harriota a jeho vyprávění o praxi na skotských blatech jen tak někdo nepřekoná. Ale pokud už znáte všechny veterinářovy příběhy nazpaměť a hledáte něco nového, zkuste knihu Mí pacienti a další zvířata od britské autorky Suzy Fincham-Gray. S Harriotem má toho společného více než jen povolání. I ona se narodila v Anglii, a nakonec odcestovala do jiné země, kde působí. Ačkoli v jejím případě je to trochu dál než Skotsko – cesty ji zavedly až do Ameriky. Kniha popisuje zážitky a příběhy z praxe, ale také osobnostní a profesní růst Suzy Fincham-Gray. Milé čtení na léto! Na knihu si ale musíte počkat do 13. června.

Foto: Nakladatelství IKAR

Mí pacienti a další zvířata, Suzy Fincham-Gray, nakladatelství Ikar, 376 stranFoto: Nakladatelství IKAR

Za hranicí fantazie: Michaela Mitroci

Jestliže i pro vás platí, že k létu neodmyslitelně patří romantika a láska, pak určitě budete hledat nějaký zamilovaný příběh. Opravdu jednoduchým románem je Za hranicí fantazie. Odpočinete si u něj, zasníte se, ale žádné velké uvědomění nečekejte. Hlavní hrdinkou je Sára, nemastná neslaná žena, která touží stát se spisovatelkou. A chybí jen kousek k tomu, aby jí skutečně byla. Jenže textům začínající autorky chybí trocha šťávy, něco navíc. Změní se to ve chvíli, kdy Sára potká svoji múzu – Richarda. Pokaždé, když jej vidí, se v ní probouzí vášeň a živočišnost a ona poznává, že možná právě to je to, co potřebují její knihy. Jenže zároveň se mu bojí úplně propadnout, protože se úzkostlivě bojí odmítnutí či toho, že vztah nevyjde.

Foto: Nakladatelství IKAR

Za hranicí fantazie, Michaela Mitroci, nakladatelství Ikar, 240 stranFoto: Nakladatelství IKAR

Ten žena a ta muž: Pavel Kohout

Na začátku života to byl básník opěvující Stalina a jeho režim, ve středních letech samizdatový autor existenciálních dramat a chartista a nyní spisovatel humoristického a satiristického románu. Pavel Kohout na konci května vydal svou novou knihu Ten žena a ta muž, která stojí za přečtení. Ústřední dvojicí je tak trochu nesourodý pár, kdy ona má drsnější vystupování, zatímco on je tak trochu zženštilý. Pavel Kohout dílo napsal už v sedmdesátých letech, kdy příběh sloužil spíše jen k pobavení přátel, protože oficiálně žádné jeho knihy vydávány nebyly. S přihlédnutím na stav společnosti po revoluci se rozhodl knihu dopsat a vydat.

Foto: Nakladatelství ODEON

Ten žena a ta muž, Pavel Kohout, nakladatelství Odeon, 384 stranFoto: Nakladatelství ODEON

Život a jiné nesrovnalosti: Michaela Škultéty

Někdy jako balzám na duši působí i čtení o naprosto běžných, skoro až každodenních strastech a slastech. Důležité je, aby se v tom člověk našel a řekl si „Jo, to znám, to jsem přesně já!“. Jestli toužíte po takové oddychovce, perfektně vám k tomu poslouží kniha Život a jiné nesrovnalosti od Michaely Škultéty, spisovatelky a překladatelky německé literatury. Dílo je napsané formou krátkých textů, které vždycky perfektně, vtipně a s laskavým humorem dokážou vystihnout danou tematiku.

Foto: Nakladatelství Motto

Život a jiné nesrovnalosti, Michaela Škultéty, nakladatelství Motto, 216 stranFoto: Nakladatelství Motto

Baví vás i knihy o módě? 5 knih, které by měla znát každá žena.

Načítám