Hlavní obsah

5 titulů o módě, které by měla mít každá žena v knihovně

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Dnešní uspěchaná doba nahrává spíše jejich audio verzím a elektronickým podobám. Ale tištěné knihy mají zkrátka své kouzlo, kterého se nelze jen tak vzdát. Omrkněte nejlepší průvodce světem módy a začtěte se s hrnkem horkého čaje do stovek stran o pravidlech oblékání i trendech.

Článek

Jestliže si stále nejste jisté, jaký styl vám vlastně sluší nebo které doplňky byste měly do outfitů zařadit, nechte si poradit od němých profesionálů v podobě knih s podrobným návodem. A pokud módní trendy ovládáte lépe než malou násobilku, sáhněte třeba po těch, které vás vezmou na výlet do minulosti. Víte, kde braly ženy inspiraci za dob komunismu nebo kdo obouval první mokasíny?

Móda za železnou oponou

Kurátorka sbírky textilu Uměleckoprůmyslového muzea v Praze Konstantina Hlaváčková zavzpomínala ve své knize na časy, kdy se Československu mohlo o demokracii zatím jenom zdát. Komunistická ideologie se nemalou měrou podílela na tehdejším způsobu odívání, a například dnešním světem tolik milované džíny byly kdysi považovány za symbol imperialistické rebelie. Teprve s rokem 1989 mohli občané i móda začít konečně svobodně dýchat. Pokud vás zajímá, co nosily ženy minulého století, určitě si tuto knihu plnou zajímavých faktů a dobových fotografií pořiďte.

Foto: nakladatelství Grada

Kniha Móda za železnou oponou (2016) má 288 stran a vydalo ji nakladatelství Grada za cenu 399 KčFoto: nakladatelství Grada

Boty – Ikony světového stylu 

Všechny milovnice bot stoprocentně potěší kniha, která se věnuje jejich největší vášni. Vydařené dílo autorky Caroline Cox čtenářkám představuje šedesát přelomových typů obuvi i fascinující práci klíčových návrhářů. Toužíte nahlédnout do historie a dozvědět se příběh lodiček s otevřenou špičkou nebo o prvních majitelích pohodlných mokasínů? Pak by měla tato kniha plná poutavých vyprávění, fotek a výroků známých osobností určitě ležet i na vašem nočním stolku.

Foto: Nakladatelství IKAR

Publikace Boty - Ikony světového stylu (2015) má 256 stran a vydalo ji nakladatelství Ikar. Běžná cena je 399 KčFoto: Nakladatelství IKAR

Styl  

Že šaty dělají člověka, věděl už Jan Werich (†75). Koneckonců první dojem holt dvakrát neuděláme – na tom se zřejmě shodneme všichni. A protože oblečení má ohromný vliv na to, jak člověk působí navenek, vyplatí se naučit pravidla stylingu. Pokud lekcí projdete, možná se vám otevřou dveře k vysněné životní etapě. A kdo jiný by vám měl předat cenné rady než první certifikovaná expertka na styl pro Českou republiku a Slovensko Dagmar Gabulová? Krásně ilustrovaná publikace ukáže, jaké barvy a střihy perfektně padnou vaší postavě, jak si vybrat z módních trendů jen takové, které vám budou slušet, a hlavně prozradí, jak změnit pohled na sebe samé.

Foto: nakladatelství Grada

Kniha Styl (2016) má 176 stran a vydalo ji nakladatelství Grada za cenu 349 Kč Foto: nakladatelství Grada

it Girl 

Podtitul s názvem Průvodce rebelky od jara do zimy jasně napovídá, že půjde o publikaci určenou mladším ročníkům. Jestliže se už neřadíte mezi náctileté slečny, může být tato kniha od Eleónore Théry skvělým tipem na dárek pro dceru (nebo vyberte nějakou podle horoskopu). Kapitoly jsou rozdělené na dvanáct měsíců a každá z nich je v podstatě průvodcem světem módy, krásy i zdravého životního stylu. Po přečtení bude vědět, jak si vyrobit balerínky, které sezonní ovoce či zeleninu zařadit do jídelníčku, i to, proč by měla vylovit kousky z pánského šatníku.

Foto: YOLI

Knížka it Girl (2018) má 192 stran a vydalo ji nakladatelství Yoli. Běžná cena je 259 KčFoto: YOLI

Průvodce stylem pro šarmantní plnoštíhlé krásky 

Kniha Hany Skálové ukazuje ženám, jak být šik za každých okolností, a postavu velikosti XXL rozhodně nevnímá jako nepřekonatelnou překážku. Šikovné rady pomohou při výběru vhodného oblečení, materiálů, barev i doplňků. Díky tipům v deseti kapitolách se také dozvíte, čeho se naopak raději vyvarovat. Mottem knihy „Všude můžeme vypadat dobře” by se mohla řídit každá z nás.

Foto: Nakladatelství IKAR

Průvodce stylem pro šarmantní plnoštíhlé krásky (2012) má 152 stran a vydalo jej nakladatelství Ikar. Běžná cena je 299 KčFoto: Nakladatelství IKAR

Znáte nějakou z těchto knih? 

Reklama

Související témata:

Načítám