Hlavní obsah

Velký knižní čtvrtek: Tyto knihy budou bavit (nejen) ženy!

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Reklama

Dnes se koná 15. ročník Velkého knižního čtvrtku, s čímž se pojí vydání patnácti nových titulů. Svoji novinku představí například Lenka Horňáková-Civade, jejíž knihu Marie a Magdalény možná znáte. S akcí jsou spojeny také slevy na vybrané novinky, tak si ji nenechte ujít!

Článek

Ať už jste milovníky literatury, anebo zrovna hledáte, jakou knihu si přečíst, dnes si přijdete na své. Koná se totiž 15. ročník akce Velký knižní čtvrtek, kdy vyjde patnáct novinek, které stojí za přečtení. Vybraná knihkupectví je prodávají se slevou a po celý březen se budou konat besedy a autogramiády spisovatelů, a to nejen s těmi, kterým nyní vychází nové dílo. Z patnácti knih jsme jich pro vás vybrali pět, které potěší (nejen) ženské čtenáře.

Lenka Horňáková-Civade: Grófka

Jde o francouzskou spisovatelku, jejíž české kořeny se projevují v některých jejích dílech. Například kniha Marie a Magdalény se týkala ryze českého tématu, protože se odehrává v druhé polovině 20. století na jižní Moravě a mapuje osudy čtyř generací jedné rodiny, kde ženy hrají prim. Autorčin původ se odráží i v nové knize, která nese název Grófka. Hlavní hrdinka Ana je v srpnu 1988 na spřátelené návštěvě ve Francii a 21. srpna se má i se zbytkem mládeže vrátit do Československa.

Ve stejný den ale také slaví osmnácté narozeniny a rozhodne se, že si k nim nadělí svobodu – do vlaku zpět do rodné vlasti už nenastoupí. Jenže ta má i odvrácenou stranu. Co bude dělat sama ve Francii, kde nikoho nezná? Jak si holka z Československa dokáže poradit ve světě?

Foto: Nakladatelství Argo

Vydává Argo, počet stran 240Foto: Nakladatelství Argo

Zita Pallavicini: Deník šílené markraběnky

Zita Pallavicini se rozhodla sepsat své paměti. Je to dědička starých šlechtických rodů z dob Rakousko-uherské monarchie a v knize popisuje, jaký je život aristokracie. Nečekejte ale zdlouhavé popisování a nudné čtení, nýbrž chytlavé vyprávění, u kterého vám bude mnohdy běhat mráz po zádech. Markraběnka popisuje osudy svých předků, kteří neunikli tyranii doby, ale většinu prostoru věnuje svému životu. Psychickým problémům, které vedly k anorexii a pokusu o sebevraždu, materiální nouzi, kterou, byť dědička šlechtického rodu, zažila. Na přetřes ale přijdou i láska a vztahy. Mimochodem – velkou láskou Zity Pallavicini byl Karel Schwarzenberg.

Foto: Nakladatelství Garamond

Vydává Garamond, počet stran 184Foto: Nakladatelství Garamond

Sabine Durrant: Lži se mnou

Kdo nikdy v životě nelhal? Horší je, když to člověk přežene a následně se do vlastních výmyslů zamotá. To se stalo i Paulovi. Když se potkal se svým starým známým a navzájem zjišťovali, jak vypadají jejich životy, Paul si ten svůj řádně přibarvil. Brzy nato se ocitnul na rodinné večeři svého přítele, který ho posléze pozval, aby s nimi a jejich přáteli strávil letní dovolenou. Jenže Paul se do svých lží zamotává čím dál víc. Jak se z toho dostane? To už si přečtěte sami. Od thrilleru britské spisovatelky Sabine Durrant se jen tak neodtrhnete!

Foto: Nakladatelství Mladá fronta

Vydává Mladá fronta, počet stran 336Foto: Nakladatelství Mladá fronta

Pavol Rankov: Legenda o jazyku. Nepomucký 1972

O svatém Janu Nepomuckém a o tom, že mu byl vyříznut jazyk, protože nechtěl prozradit zpovědní tajemství, jste se určitě ve škole učili. I o tom, že historici se později snažili jazyk najít. Dostala se k vám ale informace, že když jej v 70. letech minulého století opravdu objevili, nebyl to jazyk, ale mozek? Pokud vás to zaujalo, potom neváhejte a pořiďte si knihu Legenda o jazyku, Nepomucký 1972. Slovenský autor Pavol Rankov v románu odkrývá, jak to s nalezením této svaté relikvie v sedmdesátých letech v Praze skutečně bylo a kombinuje přitom historická fakta se smyšleným vyprávěním. Odhalit celý příběh jazyka svatého Jana Nepomuckého se snaží čtyři studenti filosofické fakulty. Jenže při svém historickém výzkumu nejsou sami – pracují pod drobnohledem StB, o čemž se dozví až posléze.

Foto: Nakladatelství Host

Vydává Host, počet stran 327Foto: Nakladatelství Host

Maarten't Hart: Osud tažných ptáků

Jestli hledáte nějakou milou knihu, která vás pohladí po duši, pak je to z výběru Velkého knižního čtvrtka dílo Osud tažných ptáků nizozemského autora Maarten’ta Harta, který se v knihách inspiruje svým vlastním životem. Hlavní postava je biolog, který zkoumá ptactvo v mokřadech na severu Holandska. Je to podivín. Mezi badatelskými výpravami se stará o svoji nemocnou matku a tápe ve světě žen, kterému není schopen se přiblížit kvůli svým vnitřním strachům. Má ale dokonalý cit pro přírodu, což se v knize odráží. Nečekejte ale pouhé vykreslení holandské přírody – kniha je zároveň hlubokým psychologickým vhledem a některé situace jsou opravdu dramatické.

Foto: Nakladatelství Prostor

Vydává Prostor, počet stran 232Foto: Nakladatelství Prostor

A kdyby vás zajímaly i další novinky...

  • Philip Pullman - Kniha prachu 1
  • Cressida Cowell - Kouzelníci z pradávna
  • Jan Dražan, Marek Hilšer, Jan Pergler - Tango pod hradem
  • Obonete S. Ubam - Sedm let v Africe
  • Jane Yolen - Mapa kostí
  • Peter Meier-Hüsing - Nacisté v Tibetu
  • Vítězslav Kremlík - Obchodníci se strachem
  • Peter Brown - Robot v divočině
  • Kelly Barnhill - Čarodějčin syn
  • René Nekuda - Příběhostroj

Tak po jaké knize sáhnete? 

Reklama

Související témata:

Načítám