Článek
Postup
01.
V míse smíchejte mouku s olejem, vodou, špetkou soli a vypracujte soudržné těsto. Pokud by se příliš drobilo, přidejte ještě vodu.
02.
Těsto pak rozdělte na dvě části a obě vyválejte v plát vysoký asi 1–2 milimetry. Formu vymažte, případně vysypejte polohrubou moukou a vyložte vyváleným těstem.
03.
Mrkev oloupejte a cuketu omyjte. Škrabkou na zeleninu z nich pak tvořte tenké podélné plátky. Z cukety poskládejte proužky za sebou tak, aby se vždy částečně překrývaly. Obdobně je pokryjte mrkví a vše dohromady stočte ve šneka, který bude velký asi jako vnitřek koláčkové formy.
04.
Šneka vložte na dno formy a zalijte ho náplní z vajec, mléka, soli, pepře a lístků tymiánu. Koláčky pečte při 180 stupních asi 35 minut. Podávejte je nejlépe studené.
Jako dezert si připravte dokonalý čokoládový koláč s cuketou.