Hlavní obsah

Letní recepty z cukety: Levné a tak dobré!

Foto: Greta Blumajerová

Jste připraveni na letošní úrodu cuket?Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už se připravujete na tradiční velkou sklizeň domácích cuket? A máte novou zásobu receptů? Ne? Tak to pojďte společně s námi rychle napravit. Máme nápady, které nejsou drahé!

Článek

Cuketa je mezi českými surovinami vděčná i věčná. Připravíte z ní salát, polévku anebo třeba skvělou levnou večeři pro rodinu, která krásně vypadá, a přitom zasytí. Hledáte tipy, jak naložit s její letošní úrodou? Tady jsou!

Placičky se slaninou

Na 1 plech potřebujete: 2 menší cukety, 60 g polohrubé mouky, 60 g dětské krupičky, 1 vejce, sůl a pepř, 150 g anglické slaniny, 2 stroužky česneku.

Foto: Greta Blumajerová

Placičky můžete upéct či usmažitFoto: Greta Blumajerová

Postup:Cukety omyjte a nastrouhejte nahrubo. Cuketu v misce posolte a nechte 15 minut potit. Tekutinu poté slijte a do těsta přimíchejte mouku, krupičku, vejce, prolisovaný česnek, kostičky slaniny i pepř. Vymíchejte polotuhé těsto, ze kterého pomocí lžíce tvořte na plechu s pečicím papírem placičky. Pečte 12–15 minut při 180 stupních.

Tip:Přidejte do těsta nasekaný rozmarýn, placičky budou krásně vonět.

Smažená cuketa s pečeným salátem

Na 4 porce potřebujete: 2 cukety, 2 vejce, 2 bílky, 50 ml bílého vína, 70 g hladké mouky, špetku červené papriky, sůl a pepř. Na salát: hrst cherry rajčátek, hrst hrachových lusků, 2 červené cibule, 2 čerstvé papriky, 4 lžíce olivového oleje, sůl a pepř.

Foto: Greta Blumajerová

V salátu by neměl chybět dobrý panenský olivový olejFoto: Greta Blumajerová

Postup: Začněte salátem. Do zapékací misky nalijte olej, vložte celá cherry rajčátka, vyloupané kuličky hrášku, měsíčky červené cibule a kousky papriky. Bohatě osolte, opepřete a promíchejte. Zeleninu pečte 30 minut při 180 stupních, a poté ji nechte vychladit (i v lednici).

Cuketu nakrájejte na kolečka silná asi 7 milimetrů, rozložte je vedle sebe, posolte a nechte vypotit. Bílky vyšlehejte se špetkou soli v tuhý sníh. Vejce smíchejte s moukou, přidejte víno, pepř, sůl, červenou papriku a nakonec i sníh. Cukety ponořte do těstíčka a smažte v oleji na rozpálené pánvi. Podávejte s vychlazeným salátem.

Tip: Salát bude ještě více osvěžující, pokud do něj natrháte kousky čerstvé máty.

Koláč s cuketou a mrkví

Na 2 formy o průměru 12 cm potřebujete:150 g mouky, 6 lžic oleje, 6 lžic vody, 2 cukety, 3 mrkve, 2 vejce, 100 ml mléka, snítku čerstvého tymiánu, sůl a pepř, máslo na vymazání formy.

Foto: Greta Blumajerová

Koláčky se spirálou udělají dojemFoto: Greta Blumajerová

Postup: V míse smíchejte mouku s olejem, vodou, špetkou soli a vypracujte soudržné těsto. Pokud by se příliš drobilo, přidejte ještě vodu. Těsto pak rozdělte na dvě části a obě vyválejte v plát vysoký asi 1–2 milimetry. Formu vymažte, případně vysypejte polohrubou moukou a vyložte vyváleným těstem.

Mrkev oloupejte a cuketu omyjte. Škrabkou na zeleninu z nich pak tvořte tenké podélné plátky. Z cukety poskládejte proužky za sebou tak, aby se vždy částečně překrývaly. Obdobně je pokryjte mrkví a vše dohromady stočte ve šneka, který bude velký asi jako vnitřek koláčkové formy. Šneka vložte na dno formy a zalijte ho náplní z vajec, mléka, soli, pepře a lístků tymiánu. Koláčky pečte při 180 stupních asi 35 minut. Podávejte je nejlépe studené.

Tip: Koláčky budou ještě lepší, pokud k vejcím přidáte 100 g ricotty.

Jaké dobroty vaříte z cukety vy? Které vždycky zafungují? Poraďte ostatním v rubrice Vaše recepty!

Reklama

Načítám