Hlavní obsah

Kolik jahod je v jahodových„marmeládách“? Porovnali jsme je!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Máte představu, kolik jahod je v jahodovém džemu? Schválně jsme to porovnali u sedmi značek, od levnějších, až po ty drahé a vyhlášené. Jak náš test dopadl?

Článek

Nejdřív musíme trochu teoretizovat a udělat si pořádek v označení džem, marmeláda a ovocná pomazánka. Jestli si myslíte, že to je jedno, pak se pletete, protože jsou na to přesně daná pravidla.

Džem není marmeláda

I když je zvykem považovat džem a marmeládu za ten samý výrobek, není to tak. Legislativa je přísně rozlišuje:

  • Marmeláda - Tak se mohou označovat jen výrobky z citrusů - pomerančů, grepů a podobně.
  • Džem - Může být z jednoho či vícero druhů ovoce, kterého v něm musí být alespoň 35 %. A pokud ho v něm je nad 45 %, může si k němu výrobce dopsat i označení „výběrový“ nebo „extra“.
  • Ovocná pomazánka (ovocný výrobek) - Vyhláška nestanovuje, kolik ovoce v ní musí být, takže to je na výrobci. Někdy pod tímto označením koupíte výrobky, které by klidně mohly být džemem, jindy se tak označují směsi, ve kterých moc ovoce není.

Kolik jahod je v džemu?

Nakoupili jsme výhradně jahodové výrobky a porovnávali, kolik ovoce je ve 100 gramech. Všechny jsme také ochutnali a porovnávali i jejich barvu a konzistenci. Seřadili jsme je právě podle toho, kolik jahod obsahují.

Hana Šindlerová džem jahoda klasik

Možná jste už slyšeli o „marmeládách s příběhem“, tedy těch, které vlastnoručně vyrábí (popisuje i skleničky) Hana Šindlerová. I přes tuto značku je výrobek správně označen jako džem a svým obsahem jahod patří mezi ty nejlepší. Potěší i fakt, že ve složení nenajdete nic jiného, než co byste tam dali při domácí výrobě i vy sami. Jako domácí džem i chutná a odpovídá barvou.

Foto: Tomáš Rubín

Ve 100 g džemu je 67 g jahod. Složení: jahoda 67 %, cukr 35 %, přírodní pektin 100 %, citronová šťáva. 280 g za 140 Kč (500 Kč/kg)Foto: Tomáš Rubín

Relax 100 % z ovoce jahoda

Ačkoli ji výrobce označil jen jako ovocný výrobek z jahod  a ovocných koncentrovaných šťáv, obsahuje slušnou porci jahod – navíc oceňujeme, že v ní nejsou přidané cukry, ale sází na ty přírodní. To se trochu odráží i na její chuti, protože na jazyku se s jahodami perou jablka a „moštová“ chuť. Barva je přirozená a konzistence příjemná.

Foto: Tomáš Rubín

Ve 100 g ovocného výrobku je 61,1 g jahod. Složení: jahodová složka 61,1 % ( jahody 82 %, koncentrovaná jahodová šťáva 12 %), koncentrovaná jablečná šťáva 38,7 %. 220 g za 50 Kč (181 Kč/kg)Foto: Tomáš Rubín

St. Dalfour Jahoda 

Ovocná pomazánka (výrobce uvádí, že s vysokým obsahem ovoce) bez přidaného cukru, který nahrazují koncentrované ovocné šťávy z hroznů, datlí a ananasu – což poznáte i na chuti, protože má lehce datlový ocásek a nedominují v ní jahody. Konzistence je příjemná, obsahuje i kusy jahod, barva je světlejší.

Foto: Tomáš Rubín

Ve 100 g džemu je 51 g jahod. Složení: jahody 51 %, nepřislazená koncentrovaná ovocná šťáva, pektin, citronová šťáva. 284 g za 77 Kč (270 Kč/kg)Foto: Tomáš Rubín

Edeka Džem jahoda extra

Značka Gut & Günstig německé společnosti Edeka nabízí spíš levnější výrobky, ale padesát procent jahod potěší. Má intenzivní chuť, je příjemně nakyslý, najdete v něm kusy jahod i celé plody – trochu zarazí výrazně červená barva.

Foto: Tomáš Rubín

Ve 100 g džemu je 50 g jahod. Složení: jahody 50 %, cukr, glukózo-fruktózový sirup, kyselina citronová, pektin. 450 g za 60 Kč (133 Kč/kg)Foto: Tomáš Rubín

Bonne Maman extra džem jahodový

Výrobce zde jahody ani další ingredience v procentech neuvádí, ale džem je prý vyroben podle tradičních domácích receptů. Najdete v něm bílý i hnědý cukr – a na chuť je v porovnání s ostatními sladší. Obsahuje i celé jahody, má také výraznou červenou chuť.

Foto: Tomáš Rubín

Ve 100 g džemu je 50 g jahod. Složení: jahody, cukr, hnědý třtinový cukr, koncentrovaná citronová šťáva, pektin. 370 g za 79 Kč (213 Kč/kg)Foto: Tomáš Rubín

Schwartau extra džem jahodový

Ani tady výrobce neuvádí procenta. Chlubí se sníženým množstvím cukru, což na chuti nepoznáte. Džem má příjemnou konzistenci s velkými kusy jahod.

Foto: Tomáš Rubín

Ve 100 g džemu je 50 g jahod. Složení: jahody, cukr, koncentrát citronové šťávy, pektin. 340 g za 65 Kč (191 Kč/kg)Foto: Tomáš Rubín

Hamé džem jahoda 

Džem se sníženým obsahem cukru, z testovaných výrobků má nejméně jahod. Obsahuje nejvíc přidaných látek – jako jediný například chlorid vápenatý – i když je nutno říci, že patří mezi bezpečné látky. Z testovaných byl nejméně sladký a jako v jediném jsme v něm vnímali semínka z jahod.

Foto: Tomáš Rubín

Ve 100 g džemu je 45 g jahod. Složení: jahody 45 %, cukr, voda, pektin, kyselina citronová, citrát sodný, chlorid vápenatý. 230 g za 32 Kč (139 Kč/kg)Foto: Tomáš Rubín

Barva jahodových džemů

Asi dobře víte, jak vypadá i ta nejčervenější jahoda, když ji povaříte. Pro zajímavost jsme vedle sebe postavili všechny testované výrobky a vy je můžete porovnat – až na džem z Edeky a Maman jsou na tom v podstatě podobně. Dva jmenované, ač neobsahují žádná barviva, mají intenzivně červený odstín.

Foto: Tomáš Rubín

Víte, jakou barvu má mít ten nejlepší jahodový džem? Foto: Tomáš Rubín

Výsledek testu

S výsledkem testu jsme byli v podstatě spokojeni. Výrobci se nejen snaží bílý cukr vyměnit za přírodní, ale i levnější džemy mají uspokojivý obsah jahod a dobrou chuť. Ve většině z nich „potkáte“ i velké kusy, nebo dokonce i celé jahody.

Dostali jste po přečtení článku chuť na nějaký dobrý džem? A co si jeden netradiční vyrobit doma? Švestkový džem s vlašáky stojí za to vyzkoušet.

Reklama

Načítám