Hlavní obsah
3,1
(150)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Hrnkové koláče jsou velmi oblíbené, nic nemusíte vážit a jsou raz dva hotové. Zrovna jako ten dnešní! Voní máslem, mandlemi a jahodami...

20 min.
Příprava
20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč
Budete potřebovat
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 hrnek mléka
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 240 g studeného másla
  • 400 g čerstvých jahod
  • 1 hrst mandlových lupínků
Na vymazání pekáče
  • 10 g másla
  • 1 hrst hrubé mouky
Článek

Postup

01.

Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 stupňů.

02.

Do mísy kuchyňského robotu dejte mouku, cukr, vanilkový cukr a nakrájené studené máslo. Hnětacím hákem (případně rukama) vytvořte drobenku (pokud použijete robot, včas ho vypněte, aby se nezačalo tvořit kompaktní těsto).

03.

Asi jednu pětinu drobenky odeberte stranou a přidejte do ní mandlové plátky.

04.

Do zbytku směsi zamíchejte prášek do pečiva, pak přidejte vejce a mléko. Znovu pusťte robot a zpracujte tekuté těsto (nelekejte se drobných hrudek, to je máslo, které se při pečení rozpustí).

05.

Jahody omyjte a nakrájejte. Pekáč vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.

06.

Těsto nalijte do pekáče, poklaďte jahodami a zasypte mandlovou drobenku. Koláč dejte péct asi na 45 minut. Zdali je hotový, vyzkoušejte špejlí.

Foto: Svatava Vašková

Drobenkový hrnkový koláč s jahodami a hrstí mandlových lupínkůFoto: Svatava Vašková

Tip: V sezoně rebarbory ji přidejte k jahodám. Můžete také ochutnat zcela jednoduchý sypaný koláč s jahodami a rebarborou.

Reklama