Hlavní obsah

Hrnkový koláč s jahodami a mandlovou drobenkou

Hodnocení:
(123)
Foto: Svatava Vašková
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
nízká

Hrnkové koláče jsou velmi oblíbené, nic nemusíte vážit a jsou raz dva hotové. Zrovna jako ten dnešní! Voní máslem, mandlemi a jahodami...

Ingredience pro:
1 pekáč
Budete potřebovat
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 hrnek mléka
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 240 g studeného másla
  • 400 g čerstvých jahod
  • 1 hrst mandlových lupínků
Na vymazání pekáče
  • 10 g másla
  • 1 hrst hrubé mouky
Článek

Postup

Krok 1: Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 stupňů.

Krok 2: Do mísy kuchyňského robotu dejte mouku, cukr, vanilkový cukr a nakrájené studené máslo. Hnětacím hákem (případně rukama) vytvořte drobenku (pokud použijete robot, včas ho vypněte, aby se nezačalo tvořit kompaktní těsto).

Krok 3: Asi jednu pětinu drobenky odeberte stranou a přidejte do ní mandlové plátky.

Krok 4: Do zbytku směsi zamíchejte prášek do pečiva, pak přidejte vejce a mléko. Znovu pusťte robot a zpracujte tekuté těsto (nelekejte se drobných hrudek, to je máslo, které se při pečení rozpustí).

Krok 5: Jahody omyjte a nakrájejte. Pekáč vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.

Krok 6: Těsto nalijte do pekáče, poklaďte jahodami a zasypte mandlovou drobenku. Koláč dejte péct asi na 45 minut. Zdali je hotový, vyzkoušejte špejlí.

Foto: Svatava Vašková

Drobenkový hrnkový koláč s jahodami a hrstí mandlových lupínků

Tip: V sezoně rebarbory ji přidejte k jahodám. Můžete také ochutnat zcela jednoduchý sypaný koláč s jahodami a rebarborou.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama