Hlavní obsah

V hlavní roli jahody a zakysaná smetana: Tyhle plněné sušenky nemají chybu

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli Angličané něco opravdu umějí, je to čajové pečivo. Naučte se od nich tyhle skvělé sušenky – když je naplníte smetanou a jahodami, budete za hvězdu na rodinné oslavě i zahradní party pro kamarády.

Článek

Tyhle sušenky bychom u nás nazvali spíš mini dortíčky, v Anglii ale neodmyslitelně patří k odpolednímu čaji a říkají jim „scones“. Kromě skvělé chuti se vyznačují i tím, že velmi rychle tvrdnou, takže je snězte ideálně ještě ten den, kdy je upečete. Vzhledem k jejich lahodnosti to ale nebude žádný problém!

Anglické sušenky s jahodami

Na 8 kusů potřebujete: 220 g hladké mouky, 2 rovné lžičky prášku do pečiva, 1 lžíci třtinového cukru, 50 g másla, 200 ml kefíru nebo podmáslí, asi 10 jahod, 200 g zakysané smetany a moučkový cukr k podávání

Postup: Troubu zapněte na 200 °C. Hladkou mouku promíchejte s práškem do pečiva a cukrem. Přidejte na kostky nakrájené studené máslo a prsty vypracujte drobenku. Zalijte kefírem a vypracujte tužší těsto. Plech vyložte pečicím papírem a pomocí dvou lžic na něj klaďte hromádky těsta. Uvedené množství vystačí asi na 8 sušenek. Vložte do trouby a pečte zhruba 12 minut dozlatova.

Jahody očistěte a nakrájejte na kousky. Vychladlé sušenky prokrojte, potřete zakysanou smetanou a ozdobte jahodami. Přiklopte. Před podáváním můžete jemně poprášit moučkovým cukrem. Během roku lze samozřejmě použít i jiný druh ovoce.

Náš tip: Do těsta jemně vmíchejte pár lžic jahodové nebo malinové marmelády, aby bylo mramorované. Sušenky tak budou šťavnatější a barevnější.

Tak co, vyzkoušíte recept, nebo radši dáváte přednost rychlým máslovým sušenkám se skořicí?

Reklama

Načítám