Hlavní obsah

Kolik šťávy vymačkáte z kila pomerančů? Vyzkoušeli jsme čtyři metody!

Foto: Thinkstock

Kolik sťávy lze získat z kilogramu pomerančů? Vyzkoušeli jsme toFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čerstvá šťáva z pomerančů může stát devět, ale i třicet korun. Záleží na tom, jakou metodu k jejímu mačkání použijete. Při našem testu jsme prověřili čtyři způsoby.

Článek

Sklenka kvalitní čerstvé šťávy je zdravou součástí snídaně, ale hodí se i jako zdroj vitaminu C během dne. Zajímalo nás, kolik jí získáme z kilogramu pomerančů, pokud zvolíme klasické metody – ruční mačkání, mechanické mačkání, citrusovač a odšťavňovač. Zjišťovali jsme, kolik času budeme potřebovat, jak pohodlná bude práce a na kolik nás pak přijde sklenka o objemu 250 ml.

Dopředu je nutné říci, že jsme pomeranče koupili najednou, bohužel jsme měli smůlu na typ se slupkou, která byla křehká a při tlaku se lámala. Čas práce jsme měřili i s naporcováním pomerančů nebo jejich další přípravou k vymačkání či odšťavnění.

Pro představu jsme vypočetli i to, jak se vyplatí pořídit si některého z vyzkoušených pomocníků. Uvádíme tedy cenu a jeho návratnost – ta vychází z rozdílu mezi cenou šťávy vymačkané ručně a za pomoci právě onoho pomocníka.

Kilo pomerančů jsme koupili za 17,45 Kč. Cenou jsme vydělili množství získané šťávy a spočetli, kolik by stála klasická sklenka o objemu 250 ml.

Ruční práce se nevyplatí

Čekali jsme, že ruční vymačkávání pomerančů prohraje – ovšem kvůli praskající slupce bylo skoro nemožné šťávu z dužniny vymačkat. Jelikož ale do pomerančů v obchodě nevidíte, je možné, že si domů donesete podobně nezvladatelné plody. Pak je rozhodně lepší je oloupat a sníst rovnou, protože snaha získat jen šťávu je vyloženě mrháním. Šťáva získaná touto metodou byla skoro čirá, nejméně hustá. Po vymačkání šťávy sice nemusíte omývat žádný přístroj, ale zaručujeme vám, že pracovní plocha bude zcela jistě ulepená, a tak se musíte zabývat minimálně jejím otřením.

Foto: archiv redakce

Ručně vymačkaná šťáva vyjde opravdu drahoFoto: archiv redakce

Čas na vymačkání:2,51 minuty

Množství získané šťávy:145 ml

Cena: 30 Kč za sklenku

Náklady na nákup přístroje a návratnost: 0 Kč/0

Mechanický lis

Mnoho z nás má doma na citrusy obyčejný lis – ať již skleněný, plastový nebo nerezový. V našem případě byl opět špatnou volbou, protože i při mačkání na něm slupka praskala. Navíc je nádobka malá, a když už se podaří nějakou šťávu vymačkat, musíte ji ihned odlít, aby nepřetekla. I tak bylo ale kolem lisu spousta lepkavé šťávy a pracovní prostor i naše ruce dostaly zabrat a vyžadovaly řádnou údržbu. V tomto případě už byla šťáva i s příměsí pevnějších částí.

Foto: archiv redakce

Obyčejný lis na citrusy zlevní šťávu o pár korunFoto: archiv redakce

Čas na vymačkání: 3,24 minuty

Množství získané šťávy: 175 ml

Cena: 24,90 Kč za sklenku

Náklady na nákup přístroje a návratnost: od 20 Kč, návratnost už po 4 sklenkách

Elektrický citrusovač

Tento přístroj pracuje na stejném principu jako předchozí mechanický, jen má širší vymačkávací hlavu a pohání ho elektřina. Práce s ním je tedy rychlá. Při tomto způsobu se slupka nelámala, docílili jsme i toho, že přístroj z ní dokonale dostal všechnu dužninu – ovšem ta z velké části zůstala i kolem mačkací hlavy a bylo v ní ještě docela dost šťávy.

Rozhodně ale není tak upatlaná kuchyň, ani vy. Získané šťávy je také o poznání víc a je v ní i víc dužniny. Po práci musíte počítat s omytím přístroje, které naštěstí není složité a vše z něj dostane pouze proud vody, tedy za předpokladu, že to uděláte hned a dužnina nezaschne.

Foto: archiv redakce

Elektrický přístroj se „zaplatí" již 19 sklenkami šťávyFoto: archiv redakce

Čas na vymačkání:3 minuty

Množství získané šťávy:375 ml

Cena: 11,63 Kč za sklenku

Náklady na nákup přístroje a návratnost:od 356 Kč, návratnost už po 19 sklenkách

Odšťavňovač

Odsťavňovač si samozřejmě poradí se získáním šťávy nejlépe. Nevyužité dužniny je minimum, protože většina z ní skončí ve šťávě. Ta je spíš světle žlutá, ale hustá, plná jemné pěny. Při práci s tímto přístrojem ale musíte počítat s vyšší časovou náročností. Oloupání a naporcování pomerančů je delší, ovšem efekt v množství šťávy a také čisté pracovní ploše vám pár minut navíc vynahradí. Do času na test už jsme nepočítali demontáž a mytí jednotlivých částí odšťavňovače – záleží totiž hodně na tom, jaký typ máte. V našem případě to zabralo jistě kolem dalších 8–10 minut.

Foto: archiv redakce

Nejlevnější a nejhustší šťávu získáte z pomerančů díky odšťavňovačiFoto: archiv redakce

Čas na vymačkání: 4,24 minuty

Množství získané šťávy: 480 ml

Cena: 9 Kč za sklenku

Náklady na nákup přístroje a návratnost:od 1396 Kč, návratnost po 66 sklenkách

Závěr: Výsledky v efektivitě jednotlivých metod šlo jistě předvídat, ale že to bude o tolik a že se v přepočtu sklenka pomerančové šťávy tak prodraží, je jistě zajímavé zjištění. Možná natolik inspirující, že se porozhlédnete po nějakém přístroji, který vám s jejím získáváním pomůže.

Děláte si domácí pomerančovou šťávu? Napište nám, jakou metodou.

Reklama

Související témata:

Načítám