Hlavní obsah

Kolik stojí bio miminko?

Foto: Thinkstock

Každý chce pro své miminko to nejlepšíFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bio plenky, bio olejíček, bio bodýčka nebo bio zelenina pro děti. Kvalitní výrobky šetrné k přírodě „útočí“ ze všech stran. Ovšem jaké jsou jejich výhody a nevýhody a zda je maminky vůbec kupují, jsme zjišťovali ve svém okolí. A výsledek našeho průzkumu? Bio je občas fajn a může pomoci při zdravotních problémech, ale vysoká cena a nedůvěra maminek jsou stále překážkou.

Článek

Když jsme se zeptali našich čtenářek, zda využívají pro své děti bio výrobky, o něž je na trhu stále větší zájem, setkali jsme se převážně s negativními reakcemi. A co jim vadí? Především vysoká cena a nedůvěra v kvalitu. „To se pak může stát, že dítě sní něco ne BIO a osype se, a jak jsem minule viděla v jednom diskontu tu bio zeleninu, tak mi přišla stejně hnusná jako ta normální, takže rozdíl bude podle mne asi jen v ceně,“ říká Monika Smejkalová.

Podobného názoru je i Ivana Lerchová: „Bio, ne bio, já jsem ráda, že se z mateřské uživíme a máme kde bydlet, natož v dnešní době řešit, jestli má bio nebo ne či značkové nebo neznačkové věci. Však my taky nevyrostli na tomhle všem, co je dnes, a jsme normální.“

„Že jsou maminky u nás k bio výrobkům hodně skeptické je pravda. Ale je to jednoduché. Pokud se někdo alespoň trochu ve výživě orientuje, ví, že bio pro děti je velmi přínosné a zdravé. Dětem by se neměla do těla dostat vůbec žádná chemie a to bio výrobky splňují. Dříve před 100 lety měli naši předci bio automaticky. Chemie se začala nejvíce používat v 60. a 70. letech," oponuje Renata Kratochvílová z obchodu Bioeco, ale zároveň dodává, že by se nic nemělo přehánět a bio by pro nikoho nemělo být dogma.

Abychom však bio výrobky jen nehanili, narazili jsme samozřejmě na maminky, které s nimi mají skvělé zkušenosti. A překvapilo nás, že se dá s některými výrobky i ušetřit. Asi nejčastěji kupují maminky kvalitní bavlněné plenky, kterými nahrazují ty jednorázové. Jejich výhodou je větší prodyšnost i šetrnost k přírodě.

Foto: windelmaus.at-a

Kalhotky Popolini rostou i s dítětemFoto: windelmaus.at-a

Na plenkách se dá ušetřit

O bio plenkách ví své i naše kolegyně editorka Sabina: „Když jsem byla těhotná před dvěma lety, probírali jsme s manželem, jaké pleny budeme po narození Alice používat. Přestože jsem ,ekolog', měla jsem v živé paměti práci s látkovými plenami, neboť mám již jednu takřka 17letou dceru. Hlasovala jsem tedy pro jednorázovky.“ Jak se ale ukázalo, manžel je větší ekolog, protože Sabinu přesvědčil o jiné možnosti.

„Pavel našel takzvané Popolinky. Jsou to plenky látkové, ale ne ty klasické skládané, jde o kalhotky s různými vložkami a svrchními kalhotkami. Vysvětloval mi, že mají typ rostoucí, tedy, že se koupí jedna velikost a ta se systémem různých patentků a suchých zipů zvětšuje podle toho, jak dítě roste. Spočítal, kolik jich bude potřeba, vynásobil a na závěr mi sdělil, kolik bychom díky nim ušetřili,“ vypráví Sabina, která si nemůže bio plenky vynachválit: „Popolinky používáme asi od jednoho roku Alice a měsíčně opravdu oproti jednorázovkám uspoříme mnoho stokorun."

A na kolik vás tyto plenky vyjdou? Komplet s dvaceti kusy plenek, vložkami a svrchními kalhotkami stojí 5500 korun, v případě, že si pořídíte rostoucí plenky, pak se dokupují jen svrchní kalhotky. Jedny stojí okolo 350 korun.

Foto: Thinkstock

Za bio mléko zaplatíte o mnoho víceFoto: Thinkstock

Bio mňamky? Vejce od soukromníků

Na trhu existuje i celá řada bio potravin od jogurtů, přes mléko, přesnídávky až po bio maso. Můžete na ně narazit v klasických obchodech, ale třeba i na farmářských trzích, kde je prodávají soukromníci. Zaplatíte ale za ně o dost více. „Já osobně kupuju hlavně bio mrkev, protože má lepší a výraznější chuť a snažím se v kuchyni používat domácí, tedy bio vejce, která máme od soukromníků z venkova. Mrkev mě stojí 24 korun za 750 g a vejce 2,50 za kus. To je ovšem asi vše, co z bio výrobků kupuji. Nejsem striktní zastánce. Co se týká škodlivosti, moc na bio/ne bio totiž nevěřím, pouze když se přesvědčím chutí a vzhledem a cena není přemrštěná, tak bio vyzkouším,“ svěřuje se další má kamarádka na mateřské.

Foto: archiv firem

V obchodech koupíte celou řadu bio potravinFoto: archiv firem

Bio oblečení? Hlavně když pomůže

A další pozitivní zkušenost s bio výrobkem, konkrétně s bio bavlnou, má maminka Kateřina Benáčková. „Můj syn nosil asi rok punčocháče z bio bavlny, protože měl na nožičkách ekzém. Určitě nám pomohly, přestože vypadají úplně obyčejně a stojí dvakrát tolik než normální. Po těch krásných obrázkových punčocháčích, které jsou složené jak z bavlny, tak z elastanu, se ale synovi ekzém vždy jen obnovil.“

A jaké jsou vaše zkušenosti s bio výrobky? Věříte v jejich kvalitu a dopřáváte je vašim dětem? Nebo jsou pro vás stále drahou záležitostí? Napište nám do diskuse pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám