Hlavní obsah

Sedačka do obýváku – která je ta pravá?

Foto: Möbelix

Nadčasové tvary i barevnost jsou sázkou na jistotu. Sedací souprava Rokem, 18 999 KčFoto: Möbelix

Výběr sedačky je pro většinu z nás důležitým momentem, ať už se jedná o zařizování nového interiéru, nebo jen výměnu tohoto kousku nábytku. Je středobodem obývacího pokoje, poutá na sebe pozornost a určuje úroveň našeho komfortu při odpočinku.

Článek

Máme pro vás pár tipů, podle čeho se při výběru orientovat. Důležité je, aby sedačka splnila především provozní požadavky, až potom vybírejte kýžený styl a vzhled.

Praktická vs. trendy

Nikde není napsáno, že se to vylučuje, ale někdy může být design a praktičnost trochu v rozporu. Výrazný, neotřelý design s sebou někdy nese určité ústupky směrem k tomu, co můžeme nazvat uživatelskou přívětivostí. Např. trend sametových pohovek je velmi oblíbený, je však potřeba počítat s náročnější údržbou. Výrobky neobvyklých tvarů zase mohou nedostatečně využívat prostor a nabízejí méně místa k sezení.

Foto: Möbelix

Kousek zdobných tvarů potěší milovníky extravagance a glamour stylu. Pohovka Jellina, 11 199 KčFoto: Möbelix

Mějte na paměti, že jednoduché tvary a linie sice mohou působit trochu fádně, jejich výhodou je však funkčnost a nadčasovost. To samé platí o barvách. Vždy můžete sedačku ozvláštnit křiklavým plédem nebo střídat polštářky v různých stylech. Pokud si však potrpíte na extravaganci více než na praktické aspekty, směle do asymetrické sedací soupravy organických tvarů nebo půvabné retro pohovky!

Foto: Möbelix

Velkorysá sedačka poskytne spoustu místa, díky šedé působí decentně. Sedací souprava Ava, 25 999 KčFoto: Möbelix

Barevná vs. neutrální

Sedačka je jakýmsi klenotem obýváku, můžete si tak dovolit na ni upoutat pozornost výraznější barvou. Nejlepšího efektu dosáhnete ve větších nebo minimalisticky zařízených prostorech. Pamatujte, že tam, kde máte méně místa nebo je obývák hodně zaplněn, bude výrazná barva tak trochu akcent navíc. Výsledek pak může působit trochu přeplácaným dojmem. Výjimkou je interiér zařízený ve stylu color blocking, kde jsou barevné kontrasty chtěné a záměrně přehnané.

Foto: Möbelix

Oranžová pohovka na sebe poutá pozornost – oživte s ní šedý základ. Sedací souprava Tarragona, 42 999 KčFoto: Möbelix

Velká vs. malá

Asi byste si řekli, velkou sedací soupravu do velkého obýváku, malou pohovku do malého. Ale to není rozhodně pravidlo – určující je také počet lidí, kteří budou sedačku využívat. Např. když trávíte večery jen ve dvou, můžete si i do velkého obýváku dopřát jen pohovku. Díky dostatku prostoru si vyberte nějakou hlubší, která vám poskytne větší pohodlí.

Foto: Möbelix

Pohodlná hluboká pohovka je jako stvořená pro sledování filmů ve dvou. Velká pohovka Phil, 28 999 KčFoto: Möbelix

V miniobýváku zase může vyvstat potřeba místa pro početné návštěvy. V úzké nudli volte dlouhou lineární sedací soupravu, ve čtvercovém půdorysu můžete sáhnout po rohové. V každém případě je lepší dát přednost světlejším neutrálním tónům, např. světlejší šedé nebo béžové, aby prostor nepůsobil těžce.

Nezapomínejte:

Sedačku si kupujete k tomu, aby vám sloužila několik let. Díky impregnaci ji ochráníte před nečistotami, prodloužíte její životnost a udržíte krásný nový vzhled.

Reklama

Související témata:

Načítám