Hlavní obsah

Koncert roku myši

Foto: Karel Fišer 2008

Zpěvačka, básnířka, skladatelka, pedagožka...Foto: Karel Fišer 2008

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové album Koncert roku myši zachycuje záznam slavnostního koncertu zpěvačky Feng-ÿun Song a Filharmonie Hradec Králové, který se uskutečnil u příležitosti oslav vítání lunárního roku 2008.

Článek

Live album přináší skladby skladeb W. A. Mozarta, A. Michny z Otradovic, ale také lidové písně z Číny, Mongolska, Kazachstánu a Moravy.

To vše v podání zpěvačky Feng-yün Song, která tak prokazuje svou schopnost vyjádřit různorodé žánry.

Koncert roku myši

Ojedinělý záznam koncertního setkání východní a západní hudební tradice, zdařilého prolínání různých hudebních žánrů - evropské klasiky a moderního jazzu s čínským a moravským folklorem - je jistě dalším úspěšným dílem v oblasti world music.

Na koncertu se podílela řada významných hudebních jmen, jako pianista a skladatel Emil Viklický, skladatel a autor aranžmá evropských a čínských písní Lukáš Hurník či Jan Kučera, dirigent dvaašedesátičlenného symfonického orchestru.

„Na projektu s FHK se nesnažím, abych lidem dokázala, jaká jsem skvělá zpěvačka všeuměl, nýbrž se snažím lidem ukázat možnosti propojení hlasových technik různých hudebních kultur a žánrů. Zkrátka věci, které jsou pro mnoho lidí tabu. Jde mi o hledání mystiky za hlasem, objevování hlasu schovaného za lidským srdcem, za nevědomím," dodává ke svému novému projektu zpěvačka.

Koncert roku myši je pokračováním úspěšné spolupráce F. Y. Song a Filharmonie Hradec Králové, která v roce 2006 přinesla ocenění Nejlepší projekt filharmonie na pomezí žánru.

Další ročník Lunárního festivalu přivítá rok buvola a proběhne v lednu 2009 v několika městech Čech a Moravy.

Feng-yün Song Hradec Králové: KONCERT ROKU MYŠI 2008. Album vyšlo u Indies MG Records v říjnu 2008.

Foto: Kamil Rakyta/Velká Epocha

Feng-yün Song hudbou žijeFoto: Kamil Rakyta/Velká Epocha

Feng-yün Song

- zpěvačka, básnířka, skladatelka, pedagožka a autorka mnoha hudebních a divadelních multikulturních projektů

- narodila se a vyrůstala v severní Číně, v provincii Heilongjiang

- od dětství se učila pekingské opeře; je mnoholetou osobní žákyní paní Shang Huimin, čelní představitelky rodové školy Shang - jedné ze čtyř nejvýznamnějších škol

- absolvovala FF UK v Praze doktorátem filozofie

- od roku 1992 trvale žije v ČR a působí na české kulturní scéně

- vyučuje hlasovou a pohybovou kulturu na českých uměleckých školách (Státní konzervatoř Jaroslava Ježka: 1992-1998, VOŠ herecká v Praze: 1999-2003, Hudebně dramatické odd. Státní pražské konzervatoře)

- umělecky vychází z východních kořenů, věnuje se hudební fúzi

- svým osobitým vokálním projevem bohatých výrazů a barev v rozsahu tří oktáv se pohybuje napříč mnoha hudebními žánry

- vydala čtyři autorská alba s repertoárem od lidových písní Číny, Tchaj-wanu, Indonésie, Tibetu, Mongolska, Ujgurska až po moravské a české; na posledním albu Wild Flower (Indies MG Records 2006) se prezentovala také jako textařka a skladatelka

Foto: Indies MG Reccords

Plakát ke koncertu roku myšiFoto: Indies MG Reccords

- v rámci svého „Tvůrčího studia Feng-yün Song" se zabývá psychologií hlasového projevu; vede vzdělávací programy pro hlasové profesionály a pro zájemce o osobnostní růst

- pořádá semináře o zpěvu, dýchání a hudební improvizaci

- je zakladatelkou a dramaturgyní hudebního vítání lunárního Nového roku (Divadlo Archa 2002-2007) a Festivalu vítání roku myši 2008 (Praha, Hradec Králové, Český Krumlov a Nymburk)

- roku 2007 založila Občanské sdružení Feng-yün Song zaměřené na sbližování východní a západní kultury

- se svým manželem sinologem Vítem Vojtou má dvě děti, Violu a Vavřince

Reklama

Související témata:

Načítám