Hlavní obsah

Konec trápení se suchou pletí!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Suchá pleť vyžaduje více péčeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Nepříjemné pnutí kůže, šupinky, vrásky z dehydratace, svědění  –  to vše znají majitelky suché pokožky důvěrně. S tímto typem pleti jde mnohdy ruku v ruce přecitlivělost. Je řeč o vás? Přestaňte zkoušet jeden krém za druhým a dejte vaší tváři i tělu to, co potřebuje.

Článek

Suchost pokožky je dána především geneticky. Způsobuje ji snížená tvorba kožního mazu a nižší množství vlhkosti pleti. Ovlivňují ji ale i vnější faktory:

  • extrémní klimatické podmínky (horko, zima, vítr)
  • slunění
  • používání mýdel a agresivních přípravků
  • klimatizace
  • kouření
  • nedostatek nenasycených mastných kyselin v těle (ryby, rostlinné oleje, ořechy).

Tip: Stav suché pleti podle odborných studií zlepšují omega-3 mastné kyseliny. Dvě kapsle denně by do šesti týdnů měly pozdvihnout stav vaší pokožky.

Pleťové rituály pro suchou pleť

Čištění: Snažte se co nejméně přicházet do kontaktu s obyčejnou vodou, která vysušuje. K odličování používejte odličovací mléko nebomicelární roztok, přípravek by měl být hypoalergenní. Vyzkoušejte fyziologické odličovací mléko La Roche Posay, které navíc obsahuje selen a termální vodu. Naneste na vatový tamponek, na pár vteřin přitiskněte a jemnými tahy stírejte. V žádném případě pleť nedřete!

Hydratace: Před nanášením hydratačního krému pleť přetřete jemnou pleťovou vodou, dobrou volbou je levný a zklidňující Jarishův roztok z lékárny. Vybírejte výhradně přípravky bez alkoholu. Můžete také použít termální vodu ve spreji, která je pro vyschlou pleť hotovým balzámem. Aplikovat ji můžete jak před, tak po krémování.

Foto: archiv firem

Přípravky na suchou pleť musí být šetrnéFoto: archiv firem

Výživný hydratační krém je pro vyprahlou tvář klíčovým. Ideální jsou produkty s ceramidy, například Nutricia od Payotu. Pokud vás navíc trápí vrásky, zkuste Ahavu a jejich Skin Replenisher. Pro velmi suchou pokožku se dobře hodí Cold Cream od Avéne. Snesete málokterý produkt? Otestujte hydratační krém Cétaphil.

Extra péče: Nezapomínejte na hydratační a zklidňující pleťové masky. Doma můžete vyzkoušet kombinaci bílého jogurtu s medem. Nechte 20 minut působit a opláchněte vlažnou vodou. Peeling provádějte jednou týdně, případně i ob týden a vybírejte krémové přípravky s jemnými zrníčky.

Aby tělo nepřipomínalo Saharu

Rozlučte se s dlouhými horkými koupelemi, vhodnější je krátká sprcha. Nepoužívejte klasická mýdla ani běžné gely, od vysušené pokožky vás zachrání sprchový olej. Krémování po každé sprše je samozřejmostí, určitě vás nezklame tělová emulze Neutrogena, která obsahuje vitamin E. Při podrážděné pokožce zkuste Atoderm PP od Biodermy, stimuluje buňky ke zvýšené tvorbě ceramidů. Nevynechávejte ani péči o ruce, ty natírejte po každém mytí.

Vážnějším problémem je velmi suchá pleť, která se vyznačuje odlupováním kůže, svěděním nebo i popraskáním. V některých případech se může jednat o atopický ekzém nebo lupénku, při intenzivnějších projevech proto vyhledejte dermatologa.

Mějte na paměti, že všechny krémy, které používáte, by měly být především šetrné. Nebojte se před nákupem poprosit o vzoreček, jen tak budete mít jistotu, že nevyhodíte hromadu peněz za přípravek, po kterém se druhý den osypete.

Reklama

Související témata:

Načítám