Hlavní obsah

Konec zápachu nohou: Pár rad, jak se zbavit bromodózy

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Zapáchající nohy umí život pořádně znepříjemnit. Naštěstí existuje pár domácích prostředků, které vás bromodózy dokážou zbavit. Na prvním místě je samozřejmě hygiena.

Článek

Bromodóza neboli páchnoucí nohy je běžný zdravotní stav. Primárně ji zaviňuje nedostatečná hygiena, která způsobuje hromadění potu. Bakterie a plísně se jej pak snaží stíhat rozkládat, takže se rychle množí. U toho produkují plyny způsobující známý sýrový puch.

Víte, proč se tak děje hlavně na nohou? Protože se na nich nachází nejvíce potních žláz z celého těla. Ty uvolňováním potu po celý den tělo ochlazují a udržují pokožku vlhkou. Kvůli hormonálním výkyvům jsou ke zvýšenému pocení nohou nejnáchylnější dospívající a těhotné ženy, podobně jako lidé pracující pod velkým stresem nebo jedinci, kterým je pořád teplo.

Základem je správná hygiena

Pokud se chcete zapáchajících nohou zbavit, na prvním místě by měla být dostatečná hygiena. Ta omezí hromadění potu. Nohy byste si měli mýt alespoň jednou denně, ideálně jemným kartáčem a mýdlovou vodou. Vyzkoušet můžete i různá protiplísňová a antibakteriální mýdla. Po umytí je důležité nohy pečlivě osušit, zejména prostory mezi prsty, kde je potivost největší. Také nehty byste měli pravidelně zastřihovat a čistit.

Foto: garanga, Shutterstock.com

Kromě antibakteriálních mýdel a ponožek z antibakteriálních materiálů můžete vyzkoušet i sprej s clotrimazolem proti plísnímFoto: garanga, Shutterstock.com

Pomůže alkohol i ocet

V akutních případech můžete nohy po umytí potřít vatovým tamponem namočeným v alkoholu, případně ve zředěném roztoku octa. Vyhněte se ale drobným i větším rankám. „Při počínajících známkách plísně nohou je možné použít sprej obsahující účinnou látku clotrimazol, který je k dostání v lékárnách,“ radí MUDr. Josef Štolfa, vedoucí lékař katedry všeobecného lékařství IPVZ a 2. LF UK.

Zkuste ponožky se stříbrem

Minimálně jednou denně si měňte ponožky a v případě, že pracujete v horkém prostředí nebo sportujete, je střídejte i vícekrát denně, podle toho, jak moc se potíte.

Ponožky vybírejte ideálně takové, které absorbují vlhkost. Tyto vlastnosti mají třeba sportovní ponožky nebo ponožky bavlněné. „Další možností je používání ponožek s antibakteriální úpravou s nano částicemi stříbra. Omezují vznik plísní a snižují zápach z propocení,“ informuje docentka Monika Arenbergerová z Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FNKV.

V teplém počasí nechte nohy dýchat a sáhněte po sandálech. Kde to jde, choďte na boso. Vyhýbejte se příliš těsným botám nebo takovým, které mohou zadržovat vlhkost.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Boty střídejte, aby stihly před dalším nošením pořádně vyschnout. V práci se přezouvejteFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Boty musí být suché

Boty by předtím, než je znovu obujete, měly být zcela suché. Vlhká, nebo dokonce mokrá, obuv umožňuje rychlejší růst bakterií. Proto střídejte alespoň dva páry. Pokud máte v botách vložky, po nošení je vyjměte a nechte na vzduchu proschnout. „Není nutné opakovat, že v zaměstnání máte používat jinou obuv než tu, ve které jste do práce přišli. V kanceláři vzdušnou obuv s nepotivým materiálem na styčné ploše s kůží chodidel,“ dodává Josef Štolfa.

Pokud se potíže nelepší, navštivte lékaře

Pokud se ani při vytrvalé domácí péči nedaří eliminovat zápach nohou, poraďte se s lékařem. Ten může doporučit léčebné procedury řešící nadměrné pocení. Jednou z nejoblíbenějších nebolestivých metod na regulaci pocení je podle docentky Arenbergerové iontoforéza. „Ta je založena na pronikání malého množství elektrického proudu a změně napětí na povrchu potních žláz, což vede ke snížení tvorby potu,“ vysvětluje a dodává: „Koupání nohou ve speciální lázni na deseti sezeních může od pocení nohou také na delší dobu pomoci.“

Trápí smrduté nohy i vás?

Reklama