Hlavní obsah

Zápach nohou? Pomůže chytrá houba

Foto: Thinkstock

Při společně trávených chvilkách může být odér z nohou jednoho silnější než láska druhéhoFoto: Thinkstock

Určitě jste již také zažili situaci, kdy jsou někomu jemně řečeno cítit nohy. Zápach nemusí být intenzivní, ale často je velmi nepříjemný. A to, přestože dotyčný „chudák“, může být ve skutečnosti opravdu čistotný člověk. Přitom řešení je jednoduché, a výsledek dlouhotrvající. Pomoc najdete v „chytré houbě"!

Článek

Zápach nohou totiž nevzniká jen při nedostatečné hygieně nebo nedostatečné výměně ponožek. Příčinou je přemnožení bakterií, pro které je živnou půdou právě vlhko a teplo, které v botách přirozeně bývá. A v létě je tento problém ještě palčivější – zvláště u lidí, kteří nenosí otevřenou obuv a celý den se „paří" v jedněch botách. Bakterie totiž uvolňují na chodidle plyny, které připomínají zápach při výrobě sýrů. Teplo a vlhko je navíc také skvělým prostředím pro vznik plísně, která zápach nohou samozřejmě ještě zintenzivňuje.

Foto: Thinkstock

Dlouhá doba v obuvi se také může projevit zvýšeným zápachem nohouFoto: Thinkstock

Houba, která žere plíseň

Kromě dokonalé hygieny, ke které by mělo patřit pravidelné a pečlivé mytí nohou, střídání ponožek třeba i několikrát za den, a především používání obuvi z kvalitního a prodyšného materiálu (ideálně pravá kůže), vám může pomoci i sama příroda. Existuje totiž „houbový predátor“, který takové plísně požírá.

„Říká se mu ,chytrá houba', ve skutečnosti se jedná o mykoparazita Pythium oligandrum, jenž ke svému životu využívá jiné houby. Proniká do buněk plísní a kvasinek a vysává z nich pro sebe potřebné látky. Lidskou buňku nechá ale být, ta mu jako potrava neslouží. Po ,úklidu' nežádoucích mikroorganismů v podstatě odroste s pokožkou nebo nehtem a čisté místo se pokryje normální mikroflórou,“ vysvětluje Martin Suchánek, autor patentu určeného na léčbu zápachu nohou.

Foto: Thinkstock

Zdravé a voňavé nohy zvýší sebevědomí a umožní intenzivnější prožitky v intimní oblastiFoto: Thinkstock

Bez vedlejších účinků

Velkou výhodou přípravků, ve kterých je chytrá houba obsažena jako účinná látka, je fakt, že nemají žádné vedlejší účinky, jsou hypoalergenní a mohou je proto používat i děti, těhotné ženy nebo lidé trpící některou z poruch imunity. Velmi jednoduché je i jejich používání – prodávají se ve formě pudru, koupelí nebo jako roztok, kterým se nohy potírají. Navíc je můžete volně koupit v lékárnách, prodejnách se zdravotními potřebami nebo na internetu v e-shopech, kde bývá největší výběr a můžete porovnávat i podle ceny. Například zmíněná koupel stojí již od 130 korun a je mnohem účinnější než klasické nožní antiperspiranty, které často vyjdou i mnohem dráže.

Stejně účinná jako chemie

„Výsledek, kterého používáním chytré houby dosáhnete, bývá stejně účinný jako v případě chemických antimykotických preparátů. Pokud byla léčba úspěšná, byla mykóza zastavena a došlo k uzdravení. Tím pádem i odstranění zápachu.

Je však mnoho faktorů, které umožňují mikroskopickým houbám napadat vaši kůži nebo nehty, takže samotné odléčení jak antimykotikem, tak aplikacemi chytré houby není nic stálého,“ zdůrazňuje mikrobiolog MUDr. Karla Mencla, CSc., z oddělení klinické mikrobiologie Pardubické krajské nemocnice. „Jinými slovy, uzdravení se z mykotické infekce ještě neznamená, že nemůžete na stejném místě onemocnět znovu.“ I z tohoto hlediska je ale přírodní léčba chytrou houbou výhodnější – můžete ji používat dlouhodobě a na rozdíl od chemických přípravků si na ni tělo nevytváří rezistenci.

Máte i vy problém se zápachem pokožky nohou? Co vám pomohlo a co naopak nefungovalo vůbec? Vyzkoušeli jste sami chytrou houbu?

Reklama

Související témata: