Hlavní obsah

Letní tabu: Smrdí vám nohy? Poradíme, co s tím

Foto: S_Photo, Shutterstock.com

Foto: S_Photo, Shutterstock.com

Vysoké letní teploty a příjemné prázdninové výlety vás někdy mohou zaskočit nelibým odérem zavánějícím z vašich bot. Dá se mu předejít?

Článek

V letních vedrech se potíme všichni, takže nemusíte mít obavy, že se tento problém týká jen vás – ovšem ne každému zpocené nohy páchnou. Čím je to způsobeno a dá se s tím něco dělat?

„Pocení nohou je naprosto přirozené, protože potní žlázy nemáme jen v podpaží, ale na dalších částech těla, chodidla nevyjímaje. Za nadměrným pocením nohou ale stojí ve velké míře genetika. Zápach je způsoben bakteriemi, které se objevují ve vlhkém a teplém prostředí v botě. Dalšími příčinami pocení může být fyzická aktivita, stres či konstituce těla,“ vyjmenovává MUDr. Miloš Kravciv, dermatolog Lékařského domu Prahy 7.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Zápach nohou umí vážně potrápit nejen postiženého, ale i jeho okolíFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Nebojujte s potem, ale s bakteriemi

Je možné bojovat přímo s produkcí potu, například aplikací botulotoxinu do problematických míst. Jenže pot z těla odcházet potřebuje, takže se ho nezbavíte úplně, jen mu omezíte některé cesty. Spíše než na pot se proto důrazně zaměřte na bakterie, které problematický zápach vytvářejí.

Abyste mikroorganismům znepříjemnili život, pořiďte si specializované produkty a pravidelně je aplikujte – podobně jako antiperspirant do podpaží. „Na nohy používejte výhradně přípravky proti pocení nohou. Doplnit je můžete také antibakteriálními spreji do bot a vonnými pytlíky, které pohlcují z bot vlhkost a zbavují je zápachu,“ radí Miloš Kravciv. Dobré je také obuv pravidelně střídat, aby měla šanci důkladně vyschnout.

Zkuste speciální ponožky

Dopřejte nohám volnost a možnost větrat. Uzavřená neprodyšná obuv, ve které se chodidlo pořádně zapotí, se stává přímo semeništěm bakterií. Ideální v létě jsou tedy různé žabky a sandály – pozor ale na umělé materiály: mají špatnou savost, noha je v nich ve vlhku a může klouzat. Kromě zápachu si tak snadno přivodíte i nepříjemné zranění, třeba podvrtnutý kotník.

„Do uzavřených bot je vždy lepší nosit bavlněné ponožky, protože při chůzi naboso vzniká riziko plísně,“ varuje Miloš Kravciv. Na trhu jsou i ponožky bambusové nebo s příměsí stříbra, které dobře odvádějí pot a navíc mají antimykotické a dezinfekční účinky. Do obuvi si můžete pro lepší savost pořídit i výměnné stélky z přírodních materiálů nebo jednorázové stélky papírové, které mají i deodorační efekt.

Myjte si nohy: často a správně

Kromě deodoračních přípravků musíte nohám dopřát i další péči. „Především je důležité myslet na každodenní hygienu chodidel. Při mytí používejte antibakteriální mýdlo a nohy po umytí důkladně osušte,“ připomíná Miloš Kravciv.

Po umytí je vhodné nožky ošetřit krémem – ovšem ne ledajakým. Pokožka na chodidlech má jinou strukturu než zbytek těla: nemá mazové žlázky a současně obsahuje dvojnásobný systém potních žláz – přibližně 250 tisíc.  „Krém na chodidla by měl obsahovat látky účinné proti virům, kvasinkám či mykóze. Ty totiž mohou způsobovat mimo jiné zápach nohou. Vhodné je, pokud obsahuje močovinu neboli ureu, která hydratuje a změkčuje kůži. Dále by měl obsahovat panthenol, který působí hojivě a zklidňuje podrážděnou pokožku. Bonusem může být třeba olej z pecek vinné révy nebo extrakt ze zeleného čaje. Pak krém regeneruje, zklidňuje a zároveň chrání kůži,“ radí Jiří Vykydal ze společnosti Odel Laboratories, která se specializuje na domácí i profesionální pedikúru a podologii.

Foto: Tiplyashina Evgeniya, Shutterstock.com

Zápach neodstraní žádná zázračná pilulka, ale pravidelná hygiena a antibakteriální péčeFoto: Tiplyashina Evgeniya, Shutterstock.com

Pozor na jídelníček

Jak už bylo řečeno, produkce potu a jeho případný zápach závisejí na genech, letním žáru i množství mikroorganismů v botách, ale velký vliv má i to, co jíte a pijete. V případě, že vás trápí páchnoucí pot, měli byste při nápravě pomyslet i na tuto možnost. „Mohou to způsobovat některé léky, alkohol, bylinky nebo některé potraviny, jako je pepř, chilli papričky nebo zázvor,“ vysvětluje Ing. Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka Světa zdraví, a dodává: „Některé aromatické silice přecházejí do potu. Nejznámější potravinou, kterou z potu můžeme cítit, je česnek. Řešením je ho z jídelníčku vyloučit, což by byla ale pro jeho protizánětlivé účinky škoda. Zkuste z něho alespoň odstranit klíček, který působí nejvíce obtíží, a to i trávicích.“

Jak s potem v létě bojujete vy? Vyzkoušeli jste náš domácí antiperspirant vyrobený jen ze čtyř ingrediencí?

Reklama

Související témata: