Hlavní obsah

Koření jako lék? Ano! Nej pětka, která povzbudí mozek i sníží cholesterol

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dáváte kmín jen do brambor a majoránku do polévky? To je škoda, protože mají až překvapivé léčebné účinky. Vybrali jsme pro vás patero běžného koření, které můžete použít jako lék při mnoha zdravotních obtížích.

Článek

Koření rozhodně není jen ochucovadlo. Dokáže i léčit a do některých druhů pokrmů se dostalo právě kvůli svému skvělému vlivu na trávení. Chcete-li využít hojivé síly koření, ve valné většině případů nemusíte udělat nic jiného než ho prostě přidat do jídla tak, jak jste zvyklí. Pokud ne, pak vám u jednotlivých druhů poradíme, jak na to.

Kmín

Trápí vás nadýmání a trávicí obtíže? Sáhněte po kmínu – uklidní žaludek, usnadní trávení, svědčí játrům a žlučníku a pomáhá obnovovat střevní mikroflóru po užívání antibiotik. Právě on patří mezi koření, která stačí přidávat do jídla, abyste si užili jeho pozitivního efektu na zdraví.

V kmínu obsažený éterický olej má antibakteriální účinky. Méně známé je, že pomáhá při astmatu, proti kašli a uleví i při menstruačních křečích. Obklad z teplého kmínového čaje zabírá i na bolesti hlavy a tento čaj je též tradičním pomocníkem maminek kojenců s bolavým bříškem – podává se do mléka a stačí malá lžička do jedné lahvičky. Nachystáte ho z rovné lžičky celého kmínu (nebo půl lžičky mletého) a zhruba čtvrtlitru vody.

Foto: Alexandra_F, Shutterstock.com

Obyčejný kmín nemusí být jen skvělým dochucením brambor, ale i přírodním lékem, který vyladí střeva po léčbě antibiotikyFoto: Alexandra_F, Shutterstock.com

Hřebíček

Hřebíček je ceněn především pro schopnost dezinfikovat a lokálně znecitlivit. To ho předurčuje být skvělým domácím pomocníkem při bolestech zubů a dásní – většinou se užívá ve formě tinktury, kterou se postižené místo potírá, ale klidně můžete kousat celý. Hřebíčková silice tlumí bolesti kloubů a svalů, a proto se přidává do masážních přípravků.

Výluh – na půl litru vody dejte asi lžíci hřebíčků a nechejte louhovat asi 24 hodin – můžete povrchově použít k léčbě akné či zklidnění pokožky, lze ho i pít pro snížení hladiny cukru v krvi a pro celkové posílení. Chystáte-li se inhalovat při zánětu průdušek, zkuste do horké vody přidat k soli i hřebíček (stačí, aby voněl, tedy asi pět kusů na litr vody). Vodou naředěnou tinkturu upotřebíte i jako účinný repelent proti komárům a klíšťatům.

Majoránka

Trpíte nespavostí, jste nervózní a vystresovaní? Pomůže vám majoránka, ať čerstvá, nebo sušená. Uklidňuje a posiluje nervy – ve středověku ji kořenářky doporučovaly jako lék na nešťastnou lásku. Kromě toho zlepšuje trávení, poradí si s plynatostí, kolikou a průjmem. Protože zvyšuje tvorbu žluči a žaludečních šťáv, hodí se do těžších jídel, která díky ní tělo lehčeji zpracuje.

Má protizánětlivé účinky, takže ji můžete užívat ke kloktání při bolestech v krku, jako obklad na rány a podobně – to pak ve formě čaje, který připravíte z jedné až dvou lžiček sušené bylinky a čtvrtlitru vroucí vody (slijte asi po třech minutách). Snadno připravíte i výluh – ve dvou lžících studené vody máčejte nejméně 24 hodin dvě lžíce sušené bylinky. V běžném množství mohou léčivých schopností majoránky využívat i těhotné ženy.

Foto: Ekaterina Kondratova, Shutterstock.com

Majoránka vám pomůže mimo jiné přivolat klidný a osvěžující spánekFoto: Ekaterina Kondratova, Shutterstock.com

Pepř

Jedno z nejoblíbenějších koření české kuchyně je pepř černý. Je močopudný a má detoxikační schopnosti. Dokáže osvěžit a vzpružit – rozproudí totiž krev a zlepší tak okysličení celého těla. Umí uvolnit rýmu nebo pomoci s léčbou infekce – a to už jen pouhou přítomností v pokrmu. Tradičně je přírodním afrodiziakem a kromě toho posiluje i chuť k jídlu – podporuje tvorbu slin i žaludečních šťáv. Můžete ho přidat do čaje nebo ho „užít“ v oblíbeném koktejlu Bloody Mary. Aby měl co nejsilnější účinky jako koření i jako lék, je dobré namlít ho těsně před podáváním.

Skořice

Výčet toho, co zvládne skořice, je omračující. Je ovšem nutné říct, že ji musíte užívat dlouhodobě a v přiměřeném množství (tj. kolem tří gramů denně), ideálně ve spojení s medem, který její účinky posiluje.

Skořice – a prý dokonce jen její vůně – má příznivé dopady na paměť, zvyšuje aktivitu mozku a může být prevencí Alzheimerovy choroby.  Je silným antioxidantem, má antibakteriální účinky a lze ji zařadit mezi přírodní antibiotika, pomůže i s viry a plísněmi. Mletou skořici by si měli zamilovat všichni, kdo si hlídají krevní cukr nebo je trápí artritida. S jejím přispěním se také z těla rychleji vyplavují nejen škodliviny, ale i sůl, takže se hodí pro pacienty s dnou. Zmenšuje hladinu cholesterolu, čímž se stává i prevencí infarktu a trombózy – také proto, že snižuje srážlivost krve. Kromě jídla si ji můžete přidávat i do čaje nebo kávy – zajímavě doplní jejich chuť.

Foto: Oksana Shufrych, Shutterstock.com

Skořice skvěle chutná, ale také uleví při artritidě a povzbudí činnost mozkuFoto: Oksana Shufrych, Shutterstock.com

Které koření používáte v kuchyni nejčastěji? Napište nám!

Související témata:

Načítám