Hlavní obsah

Bylinky jsou teď nejúčinnější! Takhle zachováte jejich sílu na později

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Staré herbáře říkají, že kolem svatého Jana jsou bylinky na vrcholu své moci. Dny jsou dlouhé a noci vlahé. Zahrada překypuje hojností. A hloupý, kdo nebere. Víte, jak bylinky sušit a nakládat?

Článek

Můžete je sušit na půdě a plnit jimi látkové sáčky po vzoru babiček. Nebo je v modernějším stylu zamrazit do ledových kostek, abyste měli „zelené“ do polévky po ruce i v zimě. S bylinkami se můžete doslova vyřádit. Naložené do cukru nebo medu poskytnou sladký sirup proti nachlazení a kašli. Připravit si můžete vlastní zkrášlující a pěsticí oleje. To by v tom byl čert, aby vás svatojánské kvítí neomladilo.

Sbírejte na zahradě, na louce i v lese

Sušte levanduli, mátu, petrželovou nať, dobromysl nebo tymián z bylinkové zahrádky. Umíchat si z nich můžete vlastní kořenicí směsi. V neposekaném trávníku možná vyrůstá řebříček, jedna ze „ženských“ bylinek, podobně jako kontryhel. Kopřivu najdete téměř všude, stejně jako jitrocelové listy. Na bylinky se můžete vydat i za humna, na loukách v červnu rozkvétá třezalka tečkovaná, kterou herbáře uvádějí také jako bylinu svatého Jana.

Zlatá pravidla zkušených bylinkářek 

  • Respektujte přírodu. Na místě sběru nechte vždy několik rostlinek k dalšímu rozmnožování. Tak se vysemení i příští rok a budou se rozrůstat.
  • Sbírejte v čistém prostředí. Pozor na zamořená místa nebo příkopy kolem silnic.
  • Vybírejte si zdravé rostlinky. Nemocné poznáte podle změny barev listů, květů nebo plodů.
  • Na igelitku rovnou zapomeňte, rostliny se v ní snadno zapaří. Vezměte si košík nebo látkovou tašku. A hodit se budou také nůžky.
Foto: ViChizh, Shutterstock.com

Čerstvý kopr krásně voní. A ta omáčka, kterou s ním můžete vykouzlit...Foto: ViChizh, Shutterstock.com

Sušte bylinky do zásoby

Když máte doma nebo na chalupě slušně větranou půdu, máte z poloviny vyhráno. Bylinky tam budou dobře schnout. Pokládejte je v jedné vrstvě, nejlépe na sušák. Ten si vyrobíte snadno: do dřevěného rámu natáhněte pletivo s drobnými očky nebo starou záclonu. Pamatujte na to, že každá bylinka si žádá své, například máta a heřmánek uschnou nejlépe při teplotě mezi 30 až 40 °C. Jiné léčivky zvládnou i víc, informace o optimálních teplotách při sušení rovněž načerpáte v herbářích.

Bylinky sušte co nejrychleji, ale pamatujte, že tvrdé části, například stonky, budou sesychat pomaleji než ty měkčí. Vrstvy bylinek by měly být tenké a provzdušněné, nic nezkazíte tím, že je občas otočíte. Listy a květy můžete svazovat volně také do svazečků a zavěsit je například na trámy půdy. To se hodí například při sušení levandule.

Usušené léčivky skladujte v suchu. Uchovávat je můžete v čistých plátěných sáčcích nebo uzavíratelných sklenicích a v dózách. Do jednoho obalu vložte vždy jeden druh bylinky. Do zásoby si tak můžete připravit bylinkovou lékárnu, kterou oceníte v zimě.

Do spižírny i lékárničky

  • Z květu černého bezu a lípy uvaříte čaj proti nachlazení, rýmě a chřipce.
  • Tymián je vhodný proti kašli a jako koření skvěle ochutí masité i těstovinové pokrmy.
  • Dobromysl nedávejte jen na pizzu, čaj uvolňuje dýchací cesty a posiluje imunitu.
  • Řebříček pomáhá upravit menstruaci a je osvědčený také proti migrénám.
  • Třezalka zabírá proti depresím, nespavosti i ženským potížím.
  • Šalvěj se doporučuje při nemocech ústní dutiny nebo bolestech v krku.
  • Z máty připravíte osvěžující čaj, tato bylinka také zmírňuje zažívací potíže.
Foto: Janna Golovacheva, Shutterstock.com

Není nad levanduliFoto: Janna Golovacheva, Shutterstock.com

Recepty pro krásu i mlsné jazýčky

Z bylinek nasbíraných nejlépe kolem svatého Jana si připravíte účinný olejový macerát. Můžete použít například jojobový olej, který má hojně vitaminu E a důkladně vyživuje pleť, nebo mandlový. Z bylinek použijte například levanduli, která pročisťuje, měsíček zase pleť zklidňuje a heřmánek má hojivé účinky.

Hrst čerstvých, nebo sušených bylinek vložte do sklenice, zalijte olejem a nechte asi tři týdny luhovat. Někdo doporučuje postavit nádobu na okno na světlo, jiné bylinkářky upřednostňují tmu, protože oleje rychle žluknou. Poté přeceďte přes plátýnko a uschovejte v tmavé lahvičce. Tento přípravek můžete používat samostatně jako tělový olej, pár kapek přidávat do koupelí, nebo ho využívat jako základ pro výrobu domácí kosmetiky. Podobně můžete vyrobit také oleje pro kuchyňské využití – do olivového oleje naložte například dobromysl nebo tymián.

A laskomina nakonec. Dvě polévkové lžíce sušených levandulových květů smíchejte se dvěma hrnky cukru. Uzavřete ve sklenici, nechte asi týden stát a obsah občas protřepejte. Výsledný cukr provoněný levandulí ozvláštní dezerty, čaje i studené nápoje.

Máte osvědčené domácí recepty, v nichž hrají hlavní roli bylinky?

Související témata:

Načítám