Hlavní obsah

Jitrocel pro kuřáky! Jaké bylinky teď sbírat a jak je sušit?

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bylinky jsou skvělá věc. Ochutí jídlo, provoní domácnost, zafungují proti různým nemocem, urychlí hojení... My jsme se zaměřili na volně rostoucí v přírodě, tedy ty, za které neutratíte ani korunu. Jaké sbírat zrovna nyní?

Článek

Léčivky se využívají po staletí. Svou nezastupitelnou roli v leckteré domácí lékárně mají i dnes. „Lidské tělo se v průběhu evoluce naučilo využívat z potravin látky, které potřebuje. I v době nejmodernějších léků proto nejde význam rostlin a bylin a jejich účinky podceňovat,“ potvrzuje olomoucký biolog RNDr. Jan Jelínek.

Plevel, nebo bylina?

O pěstování a využití tzv. zahradních bylinek, jako jsou levandule či tymián, se mluví často, ale volně rostoucí bylinky, například jitrocel, heřmánek či řebříček. jsou občas opomíjeny. Často je navíc především zahrádkáři považují za plevel, který se snaží ze zahrad a okolí vymýtit. Přitom i nejběžnější druhy mohou být velmi užitečné. Vždy však záleží na procesu sběru, sušení a skladování.

„Správný postup při sušení je velmi důležitý, při špatném zacházení mohou bylinky chytit plíseň, příliš vysoké teploty či přímé slunce je zase mohou připravit o mnoho účinných látek,“ vysvětluje herbalistka Kateřina Palečková z Katerina's Natural Way.

Pravidla sběru bylinek

  • Byliny byste měli sbírat za suchého, slunečného počasí, dopoledne, když už oschla ranní rosa. -
  • K sušení si vyberte dobře větrané a suché stanoviště, například je vhodná půda, kde neustále proudí vzduch. -
  • Bylinky můžete sušit i venku, ale pozor na přímé slunce. Skvělou službu vám udělají houbařská síta. -
  • Usušené bylinky pak uložte na suchém a chladném místě s dobrou ventilací a stálou teplotou vzduchu, ideálně do papírových sáčků nebo čisté, uzavíratelné sklenice. -
Foto: Gaus Nataliya, Shutterstock.com

S bylinkami je to jako s houbami. Sbírejte jen ty, které dobře znáte, a víte, k čemu jsou dobréFoto: Gaus Nataliya, Shutterstock.com

Pro začátek můžete vyzkoušet nejznámější druhy, které najdete na každé mezi. Jaké jsou to právě nyní?

Jitrocel vše zahojí

Jitrocel využívali už antičtí lékaři. U nás běžně rostou dva druhy: jitrocel kopinatý s úzkými dlouhými listy a jitrocel větší s kratšími, kulatými listy. Užitečné jsou právě listy, jen při sběru dejte pozor, aby se nezapařily a nepolámaly. Sušit byste je měli v tenké vrstvě, co nejrychleji a s minimální manipulací. Čím více vcelku listy zachováte, tím silnější bude účinek sušené bylinky.

Jitrocelový čaj vám přijde vhod při nachlazení, angíně, chřipce, zápalu plic či zánětech dýchacích cest. Prospěšný je i pro astmatiky a kuřáky, protože čistí plíce a průdušky. Využít ho můžete i při zánětu močových cest a ledvin. Nálevem z listů můžete ošetřit i mnohé kožní problémy a poranění kůže či popáleniny, neboť má hojivé a protizánětlivé účinky.

Foto: Ruud Morijn Photographer, Shutterstock.com

Pokud vás trápí močové cesty, jitrocel je ta pravá bylina pro vásFoto: Ruud Morijn Photographer, Shutterstock.com

Řebříček hlavně pro ženy

Řebříček obecný je spojený s léčbou mnoha nemocí, hlavně těch „ženských“. Jeho léčivé účinky by báby kořenářky doporučily především při gynekologických potížích, přechodu, zánětech nervů na rukou i nohou, migrénách, poruchách krvetvorby či pálení žáhy. Neocenitelným pomocníkem je také při nachlazení a souvisejících bolestech zad, revmatologických obtížích či poruchách a nemocech ledvin. Skvělé účinky má i na trávicí soustavu, třeba při zánětech, zácpách či nedostatečné tvorbě žaludečních šťáv.

Květy řebříčku byste měli sbírat jen za slunečného dne, neboť tehdy obsahují nejvíc éterických olejů, a tím pádem mají i více léčivých účinků. Užívat je můžete jako čaj, tinkturu, mast či jako sedací koupel.

Foto: Eugenia Vysochyna, Shutterstock.com

Řebíček je hotový zázrak zejména pro ženyFoto: Eugenia Vysochyna, Shutterstock.com

Heřmánek jako všelék

Heřmánek vykazuje účinky podobné antibiotikům. Jeho květy jsou považovány za „všelék“, dětem můžete dát heřmánkový čaj při křečích a bolestech v bříšku. Pomůže při nadýmání, průjmu, vyrážkách, poruchách menstruace, ale i proti nespavosti, horečce a bolestem zubů. Obklady z heřmánku využijete při zánětech spojivek, mokvavých kožních vyrážkách či zranění, proti hemoroidům funguje heřmánková mast.

Foto: Kubasiak Zbigniew, Shutterstock.com

Při trablech s nadýmáním pomůže heřmánekFoto: Kubasiak Zbigniew, Shutterstock.com

Ve sklenicích či hezkých papírových sáčcích mohou být bylinky i milou kuchyňskou dekorací. Zkusíte to? 

Reklama

Související témata:

Načítám