Hlavní obsah

Kosmetické zázraky z lékárny. Včetně tipů do stovky!

Foto: Thinkstock

Máte problémy s pletí? Naordinujte si osvědčené přípravky z lékárnyFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chodíte do lékáren jen s receptem od lékaře? Po přečtení tohoto článku se čas, který tam strávíte, rapidně navýší. Varování: Na následujících kosmetických produktech si můžete vypěstovat závislost.

Článek

Lékárenská kosmetika je stále podceňovaná – právě tady se ale dají najít ty nejúčinnější přípravky. Mimochodem, na polovinu z nich vám bude stačit stokoruna.

Všestranný Sudocrem

Zinek je nejlepší přítel pleti. Pokud si chcete tuto teorii samy ověřit, pořiďte si kelímek Sudocremu. „Tento víceúčelový krém funguje jako první pomoc při spoustě kožních problémů, včetně ekzémů a akné. Použít se dá i na zklidnění a hojení spálenin,“ doporučuje vizážistka Alena Slavíčková.

Vazelína pro vyprahlá místa

Ani obyčejnou vazelínu není radno podceňovat. „Já jí začínám každé líčení, nanesu ji na rty, a než nalíčím tvář, ústa jsou krásně hydratovaná. Vazelína zjemní i suchá místa na obličeji a výborná je také na lokty nebo paty. Vyzkoušet ji můžete i na noc pro hydrataci očního okolí,“ říká vizážistka Alena.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): zinkový krém Sudocrem (85 Kč za 6 g) a vazelína obohacená o bambucké máslo a extrakt z aloe vera, Vitar (71 Kč za 110 g)Foto: archiv firem

Kultovní micelární voda

Sensibio H2O je tou nejslavnější micelární vodou – a nejen proto, že byla první. Každých osm vteřin se na světě prodá jedna. „Tuto verzi mám nejraději, sedne všem typům pleti a nehrozí žádné podráždění,“ vychvaluje vodu vizážistka Alena. Neobejdou se bez ní modelky, vizážistky a v podstatě všichni, kdo ji vyzkouší. Perfektně čistí, nevysušuje a odlíčí i voděodolný make-up.

Zázračné sérum proti vráskám

Protivráskové sérum patří k těm dražším, s příznaky stárnutí se ale pere statečně. „Liftactiv je vysoce koncentrované sérum, které vyhlazuje vrásky a zanechává pokožku sametově hebkou. Nanáší se pomocí pipetky, buď samostatně, nebo pod krém,“ vysvětlujte odbornice Dana Vokolková z portálu Rychlá lékárna. Ta si chválí i make-up ze stejné řady a suchý olej na pleť Neovadiol Magistral Elixir.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): micelární voda Sensibio H2O, Bioderma (399 Kč za 250 ml) a Liftactiv Serum 10, Vichy (864 Kč za 30 ml)Foto: archiv firem

Hydratační zázrak Excipial

Hydratační emulzi Excipial najdete v kufříku devíti vizážistek z deseti. Určená ale není jen pro modelky, Hydrolotio (pro normální až mírně suchou pokožku) a jeho sourozenec Lipolotio (pro suchou až velmi suchou pokožku) oceníte v každodenním životě. Krém můžete použít na den i noc.

Hojivý Cicalfate

Hlavní funkcí tohoto zázraku je urychlení hojení a regenerace. „Cicalfate obsahuje dezinfekční sukralfát a je ideálním pomocníkem pro zarudlou, svědící pokožku i bolestivé koutky. Hodí se také po zákrocích s porušením kožního povrchu,“ popisuje MUDr. Tereza Gabryšová, dermatoložka kliniky GHC Praha. Krém si můžete naordinovat kdykoli, kdy cítíte potřebu pleť „zrenovovat“.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): hydratační emulze Excipial U Hydrolotio (96 Kč za 200 ml) a hojivý antibakteriální krém Cicalfate, Avène (319 Kč za 40 ml)Foto: archiv firem

Ichtoxyl jako první pomoc

Lokálních přípravků, slibujících skoncování s pupínky, jsme vyzkoušeli spousty. Jasnou jedničkou je ale mastička za pár korun. Nevýhodou je tmavá barva, vůně (ehm, zápach) a fakt, že se mast nevsakuje. Nanášet ji proto doporučujeme ve chvílích, kdy se nikam nechystáte a můžete ji nechat pár hodin předvádět, co umí. Používejte ji jen lokálně.

Super krycí Dermablend

Máte-li problematickou pleť, určitě víte, jak je těžké najít dobrou kamufláž. Vizážistka Alena Slavíčková nedá dopustit na make-up Dermablend: „Velmi dobře kryje a společně s Dermablend korektorem je k nezaplacení. S nimi nebudete potřebovat silné nánosy, abyste zakryly akné, začervenání nebo vitiligo.“

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): mast Ichtoxyl (40 Kč za 30 g) a make-up Dermablend, Vichy (573 Kč za 30 ml)Foto: archiv firem

Biosil pro nehty a vlasy

Biosil plus není krém, ale vynechat jsme ho nemohli. Obsahuje biotin, zinek a kyselinu pantothenovou, což je ideální koktejl pro nehty, vlasy i pokožku. Oproti jiným doplňkům je navíc za příznivou cenu – jedna tabletka vás vyjde na něco málo přes korunu.

Chytré „bíbíčko“

Že jsou BB krémy jen další zbytečností? Omyl. V jednom kroku pleti dodají hydrataci, ochranu i barvu. „BB krémy s trochou pigmentu pro zabarvení a sjednocení pleti jsou šikovné. Důležité je, že obsahují UV faktor, na který ženy často zapomínají,“ zdůrazňuje MUDr. Kateřina Klauzová, dermatoložka Kliniky a institutu estetické medicíny Asklepion Praha.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): výživový doplněk Biosil Plus (73 Kč/60 tabletek) a BB krém Hydreane, La Roche-Posay (365 Kč za 40 ml)Foto: archiv firem

Jaký je váš osvědčený kosmetický pomocník? Napište nám!

Načítám