Hlavní obsah

Koupání miminka jako příjemný rituál

Foto: Weleda, spol. s.r.o.

Měsíčková péče Weleda Baby je vhodná pro miminka od prvního dne života. Produkty byly vyvinuty ve spolupráci s porodními asistentkami, lékárníky a zkušenými aromaterapeutyFoto: Weleda, spol. s.r.o.

Začátky rodičovství jsou plné otázek. Mnoho z nich se přitom vztahuje k pravidelné hygieně, na kterou má každý jiný názor. Kdy můžeme začít své novorozené miminko koupat? A jak často bychom ho měli umývat?

Článek

Přírodní značka Weleda, která má s péčí o dětskou pokožku dlouholeté zkušenosti a i díky tomu se stala „maminkami nejdoporučovanější kosmetikou“, vám poradí, jak postupovat a na co se připravit.

Kdy miminko poprvé vykoupat?

Jak radí pediatři, není třeba spěchat. Poprvé miminko vykoupejte až několik dní potom, co se vrátíte z porodnice. Pokožka novorozenců je pokryta mázkem, který ji přirozeně chrání před bakteriemi, zabraňuje ztrátám vody z kůže, reguluje tělesnou teplotu a podporuje imunitu. Protože novorozencům přináší všechny tyto benefity, neměl by se z jejich tělíčka příliš brzy odstraňovat. Po několika dnech můžete začít miminko omývat houbou, a to do doby, než mu odpadne pupeční pahýl.

Foto: Weleda, spol. s.r.o.

Aktivní látky obsažené v měsíčku zklidňují podráždění a podporují tvorbu tkání. Zároveň chrání kůži v boji proti vnějším vlivům a jsou vhodnou péčí zejména o dětskou pokožkuFoto: Weleda, spol. s.r.o.

Koupání v prvních měsících života

Po zahojení pupíku můžete přistoupit ke klasickému koupání dítěte ve vaničce nebo umyvadlu. A jak často? Zvolte frekvenci 2x–3x do týdne, každodenní kontakt s vodou totiž může vysušovat jeho pokožku. Zatímco někdo upřednostňuje koupání ráno, kdy je dítě plné energie, jiní volí večerní koupel jako součást uklidňujícího rituálu. Víc než na době záleží na teplotě vody, která by měla mít kolem 37 °C, dítě samozřejmě nikdy nesmí zůstávat samotné!

Mokré miminko může prochladnout, ujistěte se proto, že ho koupete v příjemně vyhřáté místnosti a že máte po ruce ručník (ideálně s kapucí), do kterého ho potom zabalíte. Nejprve si vyložte vaničku čistou látkovou plenkou a nalijte do ní přibližně 10 cm teplé vody. Během koupele miminko vždy jednou rukou podpírejte a přidržujte. Praktická jsou také speciální lehátka. S mytím začínejte od obličeje a pokračujte přes tělíčko až k zadečku. Doba koupele se doporučuje kolem 5 minut.

Foto: Weleda, spol. s.r.o.

Čistě přírodní dětská péče Weleda se stará o jemnou a citlivou pokožku dětí v každém věkuFoto: Weleda, spol. s.r.o.

Mýdlo, sprchový gel, nebo koupelový olej?

Méně je v tomto případě vždycky více. Malé děti obvykle žádné speciální kosmetické přípravky nepotřebují, stačí je oplachovat čistou vodou nebo do ní přidat jemný neparfemovaný olejíček, třeba Měsíčkovou kojeneckou koupel od Weledy, která díky měsíčku lékařskému a mandlovému oleji jemně pečuje o dětskou kůži a udržuje ji hydratovanou. Pokud má vaše děťátko vlásky a vy mu je chcete umýt, volte šetrné přípravky bez škodlivých látek. I v tomto případě je vhodný měsíček a mandlový olej, jejichž kombinaci najdete v Měsíčkovém dětském šampónu. Jeho receptura je lehká a nedráždí děti v očích.

Reklama

Načítám