Hlavní obsah

Koupelna 3x jinak: Podívejte se, co dokážou barvy!

Foto: Thinkstock

Světle hnědý, nebo modrý obklad: podívejte se, jak barvy změní koupelnu!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barvy a doplňky dokážou zcela proměnit interiér – také už jste to mnohokrát slyšeli a četli, ale stále si to nedokážete představit? Právě pro vás jsme nechali navrhnout jednu koupelnu se třemi typy různě barevných obkladů. Vyberte si!

Článek

Dáváte přednost klasice a volíte jemné barvy, které se hodí do každého prostoru? Nebo patříte do skupiny, která má koupelnu spojenou s modrou, tedy barvou vody? Pak právě vám jsou určené první dva typy. Třetí nabízí alternativu pro ty, kdo touží i na malém prostoru vytvořit luxusně působící interiér.

Varianta 1: Nejoblíbenější je krémová

I když se trendy mění a vyvíjejí, podle výrobců a prodejců stále patří k nejoblíbenějším a nejžádanějším jemné teplé odstíny – tedy celá škála barev od světle krémové přes vanilkovou, oranžovou až po více či méně syté hnědé odstíny. Důvod je jednoduchý: tyto barvy prostor opticky zateplí a zároveň jsou neutrální, proto je lze kombinovat s doplňky v různých barvách i materiálech. Příkladem je i tato koupelna, v níž byly použité obklady a dlažba z kolekce Via Veneto. Tmavší podlaha místnost „uzemňuje“, světlejší obklad, položený na šířku, zase prostor opticky zvětšuje. Obě části pak propojuje obložení soklu za závěsnou toaletou a stěny kolem dveří – má barvu jako podlaha a velikost obkladů shodnou s okolními dlaždicemi.

Foto: SIKO KOUPELNY

Jemné krémové odstíny se hodí i do malých prostorůFoto: SIKO KOUPELNY

„Originalitu a jedinečnost této koupelny ještě podtrhuje řezaná trojbarevná mozaika, která se zde objevuje ve dvou pruzích, ale její použití i varianty si může každý majitel změnit,“ říká Karel Novotný, šéf designér SIKO Koupelen, které tyto tři proměny připravily.

Tip redakce:

Tuto koupelnu můžete doplnit buď nerezovými doplňky jako na obrázku, nebo si vyberte jednu barvu z pásu mozaiky a textil i další drobnosti kupte ve stejném odstínu. Pozor naopak na neutrální bílou či krémovou, té už je tady dost a prostor by působil nudně.

Budete-li kupovat nové ručníky či osušky, nejdříve si zjistěte, zda Rozeznáte kvalitu od „hadru"?.

Foto: À la maison

Ideální do této koupelny budou ručníky Botanicus od firmy Möve v jemných barvách, cena se pohybuje kolem 500 korunFoto: À la maison

Foto: SIKO KOUPELNY

Předložky v barvě obkladů nebo mozaiky pořídíte za 199 a 399 korunFoto: SIKO KOUPELNY

Foto: SIKO KOUPELNY

Doplňky z kolekce Valeta v provedení lesklý chrom a bílé sklo stojí od 290 korunFoto: SIKO KOUPELNY

Varianta 2: Jako u moře

Modrá je po neutrálních odstínech druhou nejoblíbenější barvou v koupelně, protože si ji mnozí spojují právě s vodou. Modrých kolekcí je proto k dostání nepřeberné množství. V tomto případě designér Karel Novotný sáhl po světle modrých a šedých dlaždicích Laura, metr přijde na 199 korun, s povrchem imitujícím přírodní mramor. Ten dodá prostoru nejen přírodní ráz, ale je také velmi praktický – v jeho dekoru se totiž nějaká ta zaschlá kapka ztratí. Nebudete tak mít pocit, že je třeba stěny neustále leštit a podlahu vytírat.

Foto: SIKO KOUPELNY

Koupelna ve světle modré variantě vypadá o něco větší, ale působí studeným dojmemFoto: SIKO KOUPELNY

I zde se nezapomnělo na ozdobné prvky, zastupuje je inzerto – tedy ozdobná dlaždice – a známé listely. Na obou se objevuje stejný dekor z geometrických tvarů, a koupelna tak působí sladěným dojmem.

Tip redakce:

Existují tři skupiny doplňků, které se hodí do tohoto interiéru. A dokážou změnit jeho charakter. Milujete-li chladný minimalismus, zkuste to s bílou barvou, případně lesklým kovem. Zajímavé může být doladění prostoru tón v tónu, tedy když ke světlým odstínům dáte tmavě modrou. Jestliže máte pocit, že tato barevná kombinace působí příliš studeným dojmem, zkuste čarovat s výraznými a teplými barvami, jako žlutá, oranžová či červená.

Máte rádi červenou, možná vás zaujme tato Proměna panelákové koupelny: Tohle vzniklo na 3 m².

Foto: Brabantia

Chcete-li zachovat jednoduchý vzhled interiéru, kupte sem bílý či nerezový koš na prádlo. Jejich cena začíná na 2190 korunáchFoto: Brabantia

Foto: À la maison

Zajímavě budou ve světle modré koupelně působit tmavě modré ručníky Imprime firmy Möve, jejichž cena se pohybuje kolem 500 korunFoto: À la maison

Foto: homein.cz

Světle modrou oživí a zcela změní červené doplňky z kolekce Umbra. Cena začíná na 119 korunách za kusFoto: homein.cz

Varianta 3: ve znamení luxusu

Tmavé barvy do koupelny nepatří, protože by ji zmenšily? Omyl! Pokud máte prostor aspoň střední velikosti jako my a vhodně je nakombinujete, působí velmi elegantním a luxusním dojmem. Důkazem je tato koupelna s obklady a dlažbou v barvě světlého cappuccina a nugátu z kolekce Via Veneto, metr čtvereční přijde na 499 korun. Tmavší odstín je opět použitý ve spodní části a světlý v horní, což prostor odlehčuje. Tento dojem ještě podpořila volba formátu – obklady jsou tentokrát položeny svisle.

Foto: SIKO KOUPELNY

Tmavá barva dodává prostoru elegantní a luxusní vzhledFoto: SIKO KOUPELNY

Na zajímavosti prostoru dodává i velké množství doplňků od dekorovaných dlaždic přes mozaiku 5 x 5 centimetrů až po ozdobnou listelu. Ta je zde použitá jak ve vodorovném, tak ve svislém směru, kdy aspoň na pohled odděluje toaletu od umyvadla. „Listela v sobě obsahuje platinové proužky, které jednoznačně dodávají prostoru luxusnější rozměr, stejně tak působí mozaika, prokládaná díly z mléčného skla,“ upozorňuj na zajímavé detaily Karel Novotný.

Tip redakce:

Doplňky by v této koupelně měly opravdu jen doplňovat její celkový vzhled. Volte proto neutrální bílou barvu, případně světlé cappuccino, oba odstíny jsou zde již zastoupené. Stejně tak se sem hodí prvky z leštěného chromu, ty budou ladit s bateriemi a splachovacím tlačítkem.

Foto: KIKA

Čokoládová je sama o sobě výrazná, proto volte nenápadné doplňky, jako je koš na prádlo ze dřeva a plátna. Stojí 259 korunFoto: KIKA

Foto: koupelny-online

Interiér oživí světlá předložka s protiskluzem Palma o velikosti 60 x 90 centimetrů, cena je 687 korunFoto: koupelny-online

Foto: VEBA

Výborně zde budou vypadat i osušky Nora o velikosti 70 x 140 centimetrů se tkanou bordurou za 279 korunFoto: VEBA

Která z koupelen vás nejvíce zaujala a klidně byste si ji pořídili domů? Napište nám to v diskusi pod článkem.

Reklama

Načítám