Hlavní obsah

Koupelny roku 2012: Je libo lehnout si do sprchy?

Foto: dornbracht

Koupelna jako místo pro odpočinek? Novinky na trhu se o to snaží čím dál víceFoto: dornbracht

Reklama

Prázdniny jsou tady a s nimi i čas na rekonstrukci koupelny! Aspoň to tvrdí odborníci – v létě, kdy jsou děti mimo domov, se mnohé rodiny věnují právě takové činnosti. Je to i váš případ? Pak vám poradíme, co si můžete pořídit, abyste to doma měli podle poslední módy a užili si maximum pohodlí.

Článek

Velká, malá, nová či zrekonstruovaná – je jedno, jaká je vaše koupelna. Všechny mohou být podle módy. A jak taková trendová koupelna letošního roku vypadá? Bílá barva ustupuje do pozadí a nabízí prostor dřevu. To doplňují nadčasové teplé barvy v matném provedení. A především musí být vše zařízeno tak, abyste si zde odpočinuli. Podívejte se sami!

Trend 1: Bez dřeva to nejde

Nábytek, podlahy, obklady stěn – dřevo obsadilo koupelnu doslova od podlahy po strop. Materiál, který měl kdysi vstup do tohoto prostru zakázaný, protože ve vlhkém a náročném prostředí dlouho nevydržel, je nyní všude. Na klimatických podmínkách i penězích majitelů záleží, zda sáhnou po „pravém“ dřevě či po výrobcích s dýhou na povrchu nebo zvolí levnější produkty z lamina imitujícího dezén dřeva.

Foto: ravak

Dřevo se nastěhovalo do koupelny a obsadilo ji doslova od podlahy ke stropuFoto: ravak

V obou případech platí, že k nejoblíbenějším a nejžádanějším patří nábytek například z cizokrajných dřevin jako merano nebo tmavý macassar, z domácích jsou v kurzu buk, dub nebo ořech, z těch méně tradičních druhů se prosazuje bambus. Ty ale musejí být opatřeny několika vrstvami laků, které je chrání před vlhkem a vodou.

Foto: le bon

Přednost dostávají dřeviny ve své přírodní barvě a podoběFoto: le bon

Ve „dřevě“ si můžete vybrat i podlahu a obklady stěn, nabídka keramických dlaždic, které jsou k nerozeznání od prken, je už velká.

Foto: rako

Bojíte se, že vám přírodní materiál dlouho nevydrží? Keramika už ho dokáže dokonale imitovat a je nezničitelnáFoto: rako

Trend 2: Barvy, které ladí se dřevem

Dřevo ovlivňuje i další barevnost koupelny. Sanitární keramika se sice v 99 procentech stále prodává bílá, ale i zde, a především u obkladů a na doplňcích se setkáte s odstíny inspirovanými právě přírodou. Dominují mezi nimi vanilková, krémová, hnědá, ale třeba i bordová a další teplé barvy. „Elegantní, nadčasové barvy jsou více než trend – nejen v koupelně,“ říká Nicole Roesler ze společnosti Kaldewei a dodává: „Dokonce i do automobilového průmyslu dorazily barvy jako krémová a tmavohnědá. Tak proč ne do koupelny, v níž strávíme v průměru pět let svého života?“

Foto: le bon

Zapomeňte na bílou, barvy jsou opět v móděFoto: le bon

A mění si i povrch. Zatímco bílá a šedá, tolik oblíbené před dvěma lety se objevovaly výhradně ve vysokém lesku, teplé odstíny návrháři používají v kombinaci s matným povrchem. A to platí třeba i pro vany a sprchové vaničky.

Foto: kaldewei

V matném provedení se vyrábějí i vany a sprchové vaničkyFoto: kaldewei

Foto: trachea

Po období minimalismu se vracejí nejen barvy, ale i dekory, například na dvířkách nábytkuFoto: trachea

Trend 3: Sprcha naležato – vrchol pohodlí

Koupelna jako místo relaxace – tak zní skoro zaklínadlo, kterým architekti odůvodňují, proč mají ideální koupelny rozlohu malých bytů. A nyní odpočinek v koupelně dostává novou podobu: přichází první sprcha, do které si lehnete!

Designéři se při jejím vymýšlení snažili skloubit to nejlepší z vany – tedy možnost uvolnit se a natáhnout – a sprchy. Voda na vás proudí ze šesti trysek umístěných v horním segmentu. Proud vody, jeho sílu a teplotu si ovládáte elektronicky.

Foto: dornbracht

Absolutní novinkou je horizontální sprcha, která v sobě kombinuje to nejlepší z vany a sprchového koutuFoto: dornbracht

Že si o něčem podobném budete moci jen zdát? Zkuste si dopřát aspoň relaxaci ve vaně, kterou vám zpříjemní třeba chromoterapie. „Jde o střídání různých barevných odstínů světla, která dokážou ovlivňovat náladu, zajistí dokonalou relaxaci či naopak nabití organismu energií,“ popisuje Jana Šlefrová ze společnosti Ravak. Dobrou zprávou je, že taková světla si nyní můžete koupit samostatně a nechat instalovat prakticky do jakékoli akrylátové vany na trhu. I do té malé, co máte v panelákové. A zde je dalších 10 tipů pro malé koupelny. Jak je vylepšit?

Foto: ravak

Relaxaci v horké vodě ještě můžete umocnit barevným světlem, které lze zabudovat do skoro každé plastové vanyFoto: ravak

Už víte, jak bude vypadat vaše nová koupelna? Napište to ostatním v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám