Hlavní obsah

Koupili nový byt a celý ho zbourali. Dodnes žijí bez zdí!

Foto: Zette

Krásný a velký – takový je byt po vybourání všech příčekFoto: Zette

Reklama

Nový byt vždy znamená pro rodinu určitou úlevu. Po dlouhém vybírání, zařizování a stěhování má vše hotovo, a může konečně „jen“ bydlet. Ale jsou i opačné případy. Třeba majitel bytu v Pardubicích své nové 3 + kk nechal okamžitě zbourat. A dodnes bydlí bez stěn, koukněte se.

Článek

Na první pohled to byl ideální byt – páté patro, podlahová plocha sto patnáct metrů čtverečních, obývák propojený s kuchyní a k tomu dvě samostatné ložnice. Jenže majiteli se řešení moc nezdálo, a tak povolal na pomoc architekta a dal mu jasné instrukce: všechno zbourat. „Vedle požadavku na maximální otevřenost prostoru s intimnější spací zónou a spaním pro návštěvu nám dal majitel v podstatě volnou ruku, a výsledek záležel především na našem umu. V jistém smyslu se tedy jednalo o ideálního klienta,“ říká architekt Zdeněk Balík z ateliéru Zette, který se rekonstrukce ujal. Realizace majitele přišla zhruba na dva a půl milionu korun.

Zádveří, kde byste rádi pobyli

Že půjde o jiný byt, než byste za dveřmi novostavby čekali, je jasné už v zádveří. V tomto bytě opravdu nejde o odkladiště bund a bot, které během minuty opouštíte. Naopak. Už zde na vás i na návštěvy byt udělá velký dojem. A to nejen díky syté červené barvě, která ho zdobí doslova od podlahy po strop. Proto si jen málokdo všimne, že součásti jsou velké vestavěné skříně, které se zde opticky ztrácejí. A to jak barevně, tak díky neviditelnému dotykovému ovládání, které nahradilo tradiční úchytky. Zádveří v tomto bytě není oddělené dveřmi či úzkou chodbičkou, ale je povýšené na součást obýváku a jediný předěl tvoří právě jen barva.

Foto: Zette

Zádveří není místnost, kterou pouze projdete, ale plnohodnotná součást bytuFoto: Zette

Stačí tak udělat jeden krok, a jste v hlavním, a vlastně také jediném obytném prostoru. Tedy jediné místnosti, sloužící jako obývák, kuchyň, ložnice, pracovna a pokoj pro hosty. Na své si zde přijdou jak milovníci moderního minimalismu, tak fanoušci geometrických tvarů. Každá věc zde totiž má tvar krychle, kvádru, které změkčuje několik zaoblených prvků. A aby krásně vynikly (i proto je byt focený bez doplňků a dalších drobností, které by tento dojem tříštily), dal architekt přednost několika volně stojícím kouskům před obývacími stěnami a různými nábytkovými sestavami.

Foto: Zette

Kuchyň doplňuje ostrůvek, který zároveň slouží jako domácí barFoto: Zette

Foto: Zette

Šedý kvádr uprostřed bytu není pouze optickým předělem...Foto: Zette

Ložnice skrytá za kvádrem

Zakládáte si doma na tom, že si u vás návštěva všimne krásné sedačky, pohodlné pohovky nebo luxusního peršanu na podlaze? Zde vás jako první „bouchne“ do očí tmavý kvádr! A není zde jen tak pro nic za nic. „Uvnitř jsou totiž ukryté a od interiéru pohledově i akusticky oddělené vertikální rozvody sítí a působí také jako optický předěl,“ vysvětluje Zdeněk Balík. A přidává ještě několik dalších funkcí, které kvádr v bytě plní: „V kratší straně otočené ke kuchyňskému koutu je ukrytá spíž, delší obýváková strana se vyklápí, a když ji spustíte dolů, hned se vám objeví postel pro hosty, která je zde jinak uklizená. Navíc tvoří optický předěl mezi obývákem a ložnici, která k němu přiléhá z opačné strany.“

Foto: Zette

... je za ním ukrytá postel majitelů a vešla se do něj i spíž nebo sklopná postel pro hostyFoto: Zette

Kuchyň je stejně jako skříně v předsíni navržena z MDF desek s polyuretanovým nástřikem. Stěna za pracovní deskou je chráněná čirým sklem. Do části u zdi architekt umístil nejen vysoké skříňky s troubami a chladničkou, ale i mycí centrum a úložné prostory. Varná deska se nachází v ostrůvku, který zároveň slouží jako domácí bar. Pro pohodlné stolování má majitel k dispozici i velký kulatý jídelní stůl v obývací části.

Obývák je zařízen pouze tím nejjednodušším. Dvěma pohovkami, jedna je červená a druhá černá, takže jsou barevně propojené s předsíní i středovým kvádrem. Stejně tak jednoduchý konferenční stolek v provedení exotická dýha barevně odpovídá nízké skříňce u protější stěny.

Na obývací část pak navazuje velká terasa. V bytě je ještě jedna, menší, na niž se vchází z ložnice. I když ložnice je poněkud nadsazené slovo pro dvojlůžko levitující nad podlahou.

Foto: Zette

Na koupelnu navazuje samostatná prádelnaFoto: Zette

Foto: Zette

Majitelé mají k dispozici vanu i sprchu, vedle toalety se vešel bidetFoto: Zette

Jednoduchý a minimalisticky zařízený interiér si architekt mohl dovolit navrhnout i proto, že k bytu náleží ještě šatna, velká koupelna s vanou, sprchovým koutem, umyvadlem, toaletou a bidetem, na níž navazuje prádelna, a samostatná toaleta pro hosty.

Foto: Zette

Na začátku to byl klasický byt 3 + kk a jak ukazuje půdorys, po rekonstrukci se z něj stala ohromná jednopokojová garsonkaFoto: Zette

Chtěli byste být hosty v tomto bytě, nebo raději majiteli? Řekněte to ostatním v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám