Hlavní obsah

Ikonická Pretty Woman. Jak vznikaly nesmrtelné šaty prostitutky Vivian

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než třicet let starý příběh prostitutky a bohatého podnikatele má všechno, co k pořádnému hollywoodskému filmu patří. Charismatické herce, poutavý děj a do posledního detailu promyšlené kostýmy. Pamatujete si na ikonické šaty, které Julia Roberts v Pretty Woman oblékla?

Článek

Richard Gere právě oslavil čtyřicátiny, Julia Roberts byla téměř o polovinu mladší. Z dvaadvacetileté herečky se díky trháku Pretty Woman (1990) stala přes noc hvězda, první volbou producentů ale původně nebyla. Roli nejprve s díky odmítly Meg Ryan, Michelle Pfeiffer nebo Daryl Hannah, kterým se nezdál scénář.

Herečce s nejkrásnějším hollywoodským úsměvem přitom role přinesla Zlatý glóbus a nominaci na Oscara. Kostýmní výtvarnice Marilyn Vance, která filmové protagonisty oblékala, zase získala nominaci na cenu BAFTA. Veliké uznání si zaslouží za to, že téměř vše, co je vidět na plátně, nejen vymyslela a navrhla, ale za pomoci svého týmu i ušila. Pamatujete si na nejslavnější modely, které prostitutka Vivian oblékla?

Nejslavnější minišaty

Při studování hereččiných proporcí si návrhářka uvědomila, že Julia Roberts má sice nádhernou postavu, ale poměrně nevýrazné boky a pas. Když proto vymýšlela kostým, ve kterém Vivian okouzlí bohatého podnikatele Edwarda Lewise, chtěla hlavní postavě křivky opticky vytvořit. Vzpomněla si na plavky s kovovým kroužkem, které byly populární v 70. letech, a stvořila ikonické dvoudílné minišaty ze strečové látky. A její design žije dodnes: podobný kousek prodávala loni pod názvem Pretty Woman populární módní značka Hunza G.

Režisér Garry Marshall si na Vivian představoval boty na jehlách, kostymérka mu ale navrhla něco jiného: vysoké vinylové kozačky, které si nechala poslat z Londýna. Pro hlavní postavu pak vytvořila sako. A baret? To byl nápad na poslední chvíli: patřil samotné návrhářce, která ho nosila na natáčení.

Foto: Profimedia.cz

Dvoudílné šaty s kovovým kroužkem jsou kultovníFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Návrhářka vybavila Vivian vlastním baretem, dlouhým sakem a kozačkami nad kolenaFoto: Profimedia.cz

Červená róba z opery

Večerní róba, kterou si Vivian oblékla do opery, se řadí mezi nejslavnější šaty v historii filmu. Původně však měly mít úplně jinou barvu! Produkční společnost po návrhářce žádala černou, Marilyn Vance ale věděla, že wow efekt udělá spíš červená. Zadavatele musela sice trochu přemlouvat a to, že bude tahle barva fungovat s nazrzlými vlasy, dokázaly až kamerové zkoušky. Během nich si Julia Roberts vyzkoušela hned několik odstínů červené a kostýmní výtvarnice pak vybrala ten pravý. Když si herečka finální model oblékla, byl prý celý štáb ohromen.

Dlouhé šaty se srdíčkovým výstřihem doplňovaly bílé rukavičky a šperk, který si žádal ostrahu. Diamantový náhrdelník s rubíny tehdy stál 250 000 dolarů, což je více než pět milionů korun. A to byla v roce 1989, kdy se film natáčel, pořádná hromada peněz.

Foto: Profimedia.cz

Umíte si představit, že by byly tyto okouzlující šaty černé?Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Róba, kterou si Vivian oblékla do opery, bere dech i dnesFoto: Profimedia.cz

Rodeo Drive, baby

Kdo by nemiloval moment, kdy se Vivian nechává za tónů písničky Oh, Pretty Woman (odtud pochází název filmu) hýčkat týmem prodavačů! Nákupy na slavné ulici Rodeo Drive hrdinka zakončí návratem do luxusního obchodu, ze kterého ji den předtím, v oblečení prostitutky, prodavačky vykázaly. Je obtěžkána taškami a má na sobě elegantní propínací šaty s ramenními vycpávkami, doplněné o rukavičky, kožené psaníčko, perlové náušnice a klobouk. Nepříjemné prodavačky uzemní dotazem, jestli dostávají provize z prodeje, a odchází s dovětkem, že ještě musí nakupovat.

Foto: Profimedia.cz

Neobsloužit Vivian byla chyba. Velká chyba!Foto: Profimedia.cz

V puntících na pólo

Nezapomenutelné jsou i puntíkaté šaty, ve kterých Edward vyvedl Vivian na pólo. Do hedvábné látky se návrhářka zamilovala na první dobrou, prý ale našla jen poslední kus, a musela tak přehodnotit jejich délku. Původně plánovala ušít šaty do půli lýtek, na to ale materiál nestačil. Nakonec model sahal těsně pod kolena a z posledního ústřižku hedvábí se stala ozdoba na klobouk. Kdyby byly šaty delší, Julia Roberts by na nohou měla balerínky Chanel, ke kratší délce ale Marilyn Vance záměrně zvolila lodičky na podpatku.

Foto: Profimedia.cz

Kostýmní výtvarnice se látky nemínila vzdát – jásala, že našla hedvábí v odstínu, který bude hlavní protagonistce slušetFoto: Profimedia.cz

Načítám