Hlavní obsah

Co měla Kate Winslet pod šaty krom korzetu a jak vzniklo Srdce oceánu: Kostýmy z filmu Titanic

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér James Cameron před více než pětadvaceti lety potopil Titanic, což filmu vyneslo rekordních jedenáct Oscarů. Jeden z nich patřil i kostýmní výtvarnici Deborah Lynn Scott, která oblékala celou posádku lodi včetně hlavní hrdinky Kate Winslet alias Rose. Pamatujete si na její honosné šaty nebo modrý diamant, který skončil na dně oceánu?

Článek

Není divu, že byla kostýmní výtvarnice Titanicu odměněna prestižní soškou – jen příprava na natáčení jí a jejím spolupracovníkům zabrala celý rok. Režisér James Cameron chtěl, aby byly kostýmy působivé, ale zároveň co nejpřesnější, Deborah Lynn Scott si proto udělala důkladnou rešerši a následně se svým týmem objížděla různé kouty země, aby našla vintage kousky i vhodné látky.

Při samotné realizaci pak na kostýmech pracovala skupina téměř padesáti lidí, kteří se snažili pokrýt oblečení pasažérů třetí třídy, personálu i boháčů, kteří se promenádovali po horní palubě. Honosné šaty, které ve filmu oblékla Kate Winslet, pak výtvarnice navrhla sama, podobně jako oblečení, které nosila matka filmové Rose nebo postava Margaret „Molly“ Brown.

Korzet jako základ

Návrhářka udělala všechno pro to, aby oblečení protagonistů co nejvíce odpovídalo počátku dvacátého století. A to znamená, že pod každým dámským kostýmem musel být korzet. Přestože od něj v té době začaly moderní progresivní ženy pomalu upouštět, pro konzervativní smetánku byly nepostradatelné. Generační boj, i když tichý, probíhal i mezi Rose a její matkou, která ji do korzetu pevně sešněrovávala.

A když už nakukujeme pod šaty, alespoň krátce zmíníme neopren. Ten měli pod oblečením všichni herci i komparzisté, kteří se objevili na potápějící se lodi. Scény se natáčely nekonečně dlouho a tohle byl jediný způsob, jak je ochránit před prochladnutím.

Foto: Profimedia.cz

Coby žena z vysoké společnosti musela Rose nosit korzetFoto: Profimedia.cz

Vítejte na Titanicu

I proužkovaný kostým, který výtvarnice považuje za svůj nejoblíbenější filmový model, odpovídá době. Ve skutečnosti byl zkopírován z francouzského módního časopisu, ze kterých tehdy čerpaly ženy, které si mohly dovolit následovat trendy a nakupovat oblečení v Paříži. Velkou roli tu sehrál i klobouk, se kterým nastupovala Kate Winslet na palubu Titanicu. Protože svého času symbolizoval bohatství a určitý společenský status, James Cameron ho chtěl mít co možná největší. A právě záběrem na klobouk začíná scéna, ve které filmová Rose vystoupí z auta a poprvé pohlédne na majestátní loď.

Foto: Profimedia.cz

Kostým byl navržen podle předlohy z módního časopisu z roku 1912, kdy se potopil skutečný TitanicFoto: Profimedia.cz

Šaty pro Kate Winslet

Zatímco pro Leonarda DiCapria alias Jacka a cestující ze třetí třídy tým vybíral prosté oblečení, korespondující s jejich národností, smetánka měla honosné šaty, které se častokrát restaurovaly ze skutečných oděvů, případně se využívaly dobové krajky, korálky a kusy látek. Největší pozornost se logicky věnovala šatníku hlavní představitelky, která ve filmu vystřídala rovnou několik nákladných rób.

Foto: Profimedia.cz

Šifonové šaty, které má Rose na sobě, když chce skočit z lodi, šil tým výtvarnice Deborah Lynn Scott déle než 1 000 hodin. Empírový střih odpovídal trendům tehdejší doby, korálky ale byly přidány speciálně na přání režiséra. Ten si vysnil záběr, ve kterém bude lem šatů herečky, přelézající přes zábradlí, cinkat o kovFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Bohatě zdobené byly i šaty, ve kterých šla Rose na večeři s Jackem – ten byl tehdy přizván, protože jí zachránil život. Róba se skládala ze dvou vrstev, saténu a šifonu a měla čtvercový výstřih. Hlavní hrdince nechyběly bílé rukavičky, které vycházely z dobové etiketyFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Za připomenutí stojí i propracované šaty s krajkou, v kterých Rose snídala se svým bohatým snoubencemFoto: Profimedia.cz

Srdce oceánu a prokletý diamant

Ačkoli existují zprávy o diamantovém náhrdelníku na palubě skutečného Titanicu, s návrhem Srdce oceánu přišel sám James Cameron. Ten se nechal inspirovat jedním z nejvzácnějších diamantů světa s názvem Hope (naděje), který je uložen v přírodovědném muzeu ve Washingtonu a má být údajně prokletý. Tragédie postihly minimálně deset jeho majitelů, mezi které patřil i popravený francouzský král Ludvík XVI. Filmové Srdce oceánu ale samozřejmě diamantové nebylo – modrý diamant je extrémně vzácný, a kdyby měl vypadat stejně jako ve filmu, nestál by miliony, ale miliardy korun. Kate Winslet měla na krku bílé zlato s kubickou zirkonií, náhrdelník tehdy ale i tak vyšel na více než dvě stě tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

K vytvoření Srdce oceánu filmaře inspiroval slavný diamant Hope, který byl vytěžen v sedmnáctém století v IndiiFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám