Hlavní obsah

Nejdražší filmy historie: Ten český stál přes 200 milionů, animovaná pohádka přes 300

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Dejte filmařům neomezený rozpočet a natočí vám cokoli. To se však stává málokdy, rozuměj nikdy. Producenti si výdaje přísně hlídají. Investice se často vyplatí, protože mezi desítkou nejdražších filmů v historii jsou zároveň kasovní trháky, byť je třeba kritici strhali.

Článek

Mají filmy s nejštědřejším rozpočtem něco společného? Mezi nejdražšími snímky najdete většinou výpravné filmy, u kterých se používaly speciální technické efekty, nebo akční série.

Kromě čtyř, o který vám řekneme podrobnosti, patří k první desítce i další snímky ze sérií Piráti z Karibiku a Avengers, dále pak filmy Spider Man 3, Liga spravedlnosti a Harry Potter a princ dvojí krve.

Jako bonus vám představíme i nejdražší český snímek, který si však své prvenství udrží už jen pár měsíců.

Poznámka: Rozpočet je přepočítán vzhledem k aktuální inflaci.

Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna (2011)

Jack Sparow se vydává za svým čtvrtým dobrodružstvím. Tentokrát se snaží najít pramen věčného mládí. A musí se vypořádat s obávaným Černovousem, který velí lodi Queen Anne's Revenge, ale i s Angelicou, svou dávnou láskou.

Proč stál čtvrtý díl z pirátské série 456 milionů dolarů, a je tak nejdražším filmem vůbec? Už jen plat hlavní hvězdy, Johnnyho Deppa, tvořil značnou část rozpočtu (55 milionů), na filmu pracoval tým skoro o tisíci lidech (to nepočítáme herce) a nákladné bylo natáčení u moře na nejlepší 3D kamery.

Kritici tento díl strhali a shodli se, že megalomanská kampaň, která uvedení filmu předcházela, snímku spíš uškodila. Slabý scénář a příběh nezachránili ani skvělí herci.

V první desítce nejdražších snímků je i třetí díl Piráti z Karibiku: Na konci světa (2007).

Foto: Profimedia.cz

Ve čtvrtém pokračování sice excelovali Johnny Depp i Penélope Cruz, ale dějová linka byla nic moc, hovoří se o nejslabším díle sérieFoto: Profimedia.cz

Avengers: Age of Ultron (2015)

V TOP 10 nejnákladnějších snímků jsou hned tři z avengerské série. Nejdražší je snímek z roku 2015.

Šestice superhrdinů ve složení Hulk, Captain America, Iron Man, Thor, Hawkeye a Black Widow bojuje s robotem Ultronem, do jehož výroby vkládal Tony Stark jako Iron Man velké naděje. Jenže Ultronovi nejde o světový mír, ale chce ovládnout svět a zničit všechny Avengery.

Na marvelovských filmech pracuje obrovské množství lidí, navíc spoustu hodin, jak před kamerou, tak následně ve studiu při práci na zvláštních efektech. Tento film stál 417 milionů dolarů a skoro 80 % rozpočtu padlo na závěrečnou bitvu, kde byly použity speciální drony.

V první desítce nejdražších filmů najdete i Avengers: Infinity War (2018) a Avengers: Endgame (2019).

Foto: Profimedia.cz

Superhrdiny si chválila kritika i fanoušci. Nechybělo obvyklé špičkování, ani filosofické přemýšlení o konci světaFoto: Profimedia.cz

Titanic (1997)

Najdete jej v první desítce a přitom vznikl v minulém století. Jedná se o výpravný oscarový snímek Jamese Camerona. Pojednává o tom, jak se luxusní zaoceánská loď té doby vydala v roce 1912 z Evropy k břehům Severní Ameriky, ale nikdy tam nedorazila.

Jedná se nejen o kasovní trhák, ale i jeden z nejromantičtějších filmů všech dob. Láska Jacka a Rose, dvou mladých lidí z naprosto odlišných společenských vrstev, trvala sice jen chvíli, ale o to byla silnější.

Říká se, že film stál víc než výroba Titanicu: 338 milionů dolarů. Největší část rozpočtu padla ne na platy štábu, ale na natáčení autentických záběrů z potopeného vraku lodi, kam se filmaři za pomoci speciální techniky potopili celkem dvanáctkrát.

Foto: Profimedia.cz

Leonardo DiCaprio a Kate Winslet odvedli pod vedením Jamese Camerona skvělou práciFoto: Profimedia.cz

Na vlásku (2010)

Na devátém místě se umístil animovaný snímek z dílny Walta Disneyho. Řeknete si, co na animáku stálo 323 milionů dolarů? Vysoká cena je způsobena tím, že snímek vznikl jako kombinace ručně kreslené a počítačové animace. A navíc se na něm pracovalo šest let.

Aby se neopakoval případ s pohádkou Princezna a žabák (2009), která byla drahá, ale nebyla kasovním trhákem, rozhodli se producenti film prezentovat jako dobrodružnou komedii. Na postavě pohledného lupiče Flynna Rychlíka si dali záležet: zaměstnankyně studia hlasovaly o jeho vzhledu i vlastnostech.

Příběh Lociky s dlouhými kouzelnými vlasy, kterou ve věži vězní čarodějnice Gothel, baví už roky malé i velké. Důvodem jsou vtipné scénky, romantická láska i milé písničky.

Foto: Profimedia.cz

Film vznikal dlouhých šest letFoto: Profimedia.cz

Tmavomodrý svět (2001)

V Česku je situace trochu komplikovanější. Dlouhé roky se na první příčce drželo válečné drama Jana Svěráka, které stálo úctyhodných 230 milionů korun. Film o československých letcích za druhé světové války, kteří létali ve službách britského Královského letectva, aby pomohli porazit Hitlera, a po návratu domů si to šeredně odnesli, se stal divácky nejúspěšnější filmem roku 2001 a byl oceněn čtyřmi Českými lvy (režie, kamera, hudba a střih).

Už to vypadalo, že snímek sesadí film Poslední z Aporveru, který měl být velkou sci-fi podívanou, kde se herecké party kombinují s počítačovou animací a dalšími triky, ale tvůrci kvůli nepřehlednému financování nakonec stanuli před soudem.

Film, jehož premiéra se ale zdá jistá, stejně jako to, že jde bezkonkurenčně o náš nejdražší počin, je historický velkofilm Petra Jákla Jan Žižka. Do kin byl uveden loni 8. září a rozpočet byl okolo 500 milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Kryštof Hádek (v popředí), Ondřej Vetchý a Linda Rybová patřili k hvězdám Tmavomodrého světaFoto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Načítám