Hlavní obsah

Křeče, únava a špatné trávení? Možná vám chybí draslík!

Foto: Profimedia

Výborným zdrojem draslíku je avokádo, které je obecně velmi bohaté na cenné živinyFoto: Profimedia

Draslík je pro vaše tělo jeden z nejdůležitějších minerálů vůbec. Je klíčový pro srdce, svaly i nervy. Zároveň je však také jednou z látek, které míváte často nedostatek. Co se s tím dá dělat?

Článek

Zjednodušeně by se dalo říct, že komu ve velkém chybí draslík, cítí se slabý, unavený, všechno ho bolí a nervy má na pochodu. Bohužel tento minerál je jedním z těch, které lidem chybí nejčastěji. „Ve stravě průměrného Středoevropana chybí nejčastěji draslík, selen, zinek, hořčík, jód, mangan, chrom,“ uvádí výživový specialista a kouč Ing. Martin Škába.

Proč je draslík důležitý?

Většina draslíku v lidském těle se nachází v buňkách. „Draslík se podílí na stabilitě vnitřního prostředí, je nezbytný prakticky pro jakékoli funkce probíhající v živém organismu. Draslík potřebujete pro správnou funkci nervového a svalového systému. Hraje také zásadní úlohu ve správné činnosti vašeho srdce,“ uvádí MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a zdravý životní styl.

Co se děje, když máte draslíku málo?

Klasickými projevy nedostatku draslíku jsou svalové křeče, celková slabost, únava, bolesti hlavy či nepravidelný srdeční rytmus. Vzhledem k tomu, že má draslík velký vliv i na váš nervový systém, tak při jeho absenci často přicházejí i problémy psychického charakteru jako nespavost či apatie.

Draslík je také přirozeným diuretikem, a je proto důležitý i pro vaše trávení. Při jeho snížené hladině mohou nastat zažívací problémy jako nadýmání a bolesti břicha.

Foto: Profimedia

Svalové křeče často způsobuje nedostatek hořčíku, ale i draslíkuFoto: Profimedia

Výše zmíněné komplikace jsou ale nic proti tomu, že při výrazném nedostatku draslíku se zvyšuje krevní tlak a poškozuje srdce. „Srdeční mrtvice u osob mladších 50 let často není zapříčiněna krevní sraženinou, ale právě nedostatkem draslíku,“ upozorňuje lékařka Hana Mojžíšová.

„Od roku 1910, kdy byl vynalezen stroj na vymílání mouky, je častější výskyt srdečního infarktu. Jednou z příčin je právě nahrazení celozrnné mouky moukou bílou, které chybí vitamin E, hořčík a draslík. Organismus je schopen udržet draslík jen za přítomnosti hořčíku,“ doplňuje dále lékařka.

Kdy draslík určitě doplnit?

Doporučená denní dávka draslíku je pro dospělého dva až čtyři gramy a asi o jeden gram méně pro děti. Tuto dávku byste měli bez problému dostat do těla stravou. Užívat draslík prostřednictvím doplňků stravy byste měli až v následujících případech, kdy dochází k jeho zvýšené spotřebě. Je to průjem, ale i užívání různých léků jako kortikoidů, diuretik, léků na snížení hmotnosti či aspirinu.

Dále je vhodné doplňovat draslík při průjmech, kdy tělo ztrácí minerály, a také při zvýšeném pocení. Spotřebu draslíku také zvyšuje častá konzumace kávy nebo alkoholu.

Foto: Profimedia

Deficit draslíku se projevuje také únavou a celkovou slabostíFoto: Profimedia

Kde draslík najdete?

Jistě zcela nejvhodnější je doplňovat draslík prostřednictvím vhodných potravin. Když totiž nasadíte potravinové doplňky, a přitom nízkou hladinou draslíku netrpíte, začne docházet k nadbytku, což vede taktéž k trávicím problémům, brnění končetin a dalším podobným projevům jako při nedostatku. Je to proto, že tělu dělají problém jakékoli výkyvy hladiny draslíku, ať se jedná o pokles nebo o zvýšení jeho množství.

A jakými potravinami draslík kontinuálně doplňovat? „Nejbohatšími potravinovými zdroji draslíku jsou zelenina jako brambory, chřest, hrách, tykev, špenát, rajčatový džus. Dále také ovoce – pomeranč, hruška, švestky, dýně, fíky, avokádo. Z bílkovinných zdrojů je to pak cizrna, fazole, čočka, sója a mléčný zdroj jogurt,“ uvádí Hana Mojžíšová. Pro příklad ze 100 gramů banánů získáte asi 0,35 gramů draslíku, ze stejného množství vařených brambor 0,65 gramů a z hub a avokáda 0,5 gramů.

Hlídáte si příjem cenných minerálů?

Reklama