Hlavní obsah
3,6
(13)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Linecké košíčky s bohatou čokoládovou náplní jsou půvabné a velmi chutné, patří k ozdobám mísy s vánočním cukrovím. Příprava je trochu složitější, s námi to ale zvládnete. 

1 hod.
Příprava
20 min.
Vaření
Vysoká
Náročnost
Ingredience pro:
45 kusů
Těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 1 špetka soli
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 200 g másla
  • 2 ks žloutků
Náplň
  • 200 g čokolády 70%
  • 200 g smetany ke šlehání
Čokoládová poleva
  • 120 g čokolády 70%
  • 30 g kakaového másla
Článek

Postup

01.

Na korpusy prosejte do mísy mouku, moučkový cukr a špetku soli, přidejte nastrouhanou citronovou kůru a suroviny ještě promíchejte metličkou.

02.

Do mísy nakrájejte studené máslo a konečky prstů ho rychle zapracujte do moučné směsi. Až bude připomínat žmolenku, přidejte žloutky a ty už celou rukou zapracujte do těsta. Těsto se začne rychle spojovat. Když se spojí do kompaktní hmoty, dál už ho příliš nehněťte, malé nezapracované vločky másla nevadí. Těsto zabalte do fólie a nechte v chladu odležet alespoň dvě hodiny, klidně ale i do druhého dne.

03.

Na krém přiveďte smetanu téměř k varu. Až začnou ke hladině stoupat malé bublinky, odstavte ji, přidejte čokoládu nalámanou na menší kousky (nebo čokoládové pecky) a nechte minutku v klidu postát. Poté lžičkou vymíchejte hladkou lesklou čokoládovou ganache a nechte ji pořádně vychladit (ideálně přes noc v lednici)

Tip: Do náplně použijte 60–⁠70% čokoládu. Víceprocentní má pro většinu lidí příliš silnou a hořkou chuť.

04.

Předehřejte troubu na 180 °C. Vychlazené těsto rozválejte na sílu asi 0,5 cm, nejlíp vám to půjde mezi dvěma papíry na pečení. Kulatou formičkou s vlnovkovým okrajem vykrájejte kolečka. Ta musí mít stejný průměr, jako má nahoře formička na košíček. Vykrojeným kolečkem pak košíčky opatrně vyložte, dno ještě propíchněte vidličkou. Pečte v předehřáté troubě asi 12–⁠14 minut, až začnou okraje lehce zlátnout. Nechte vychladnout.

Tip: Košíčky z vykrájených koleček mají všude stejnou vrstvu těsta, hezký vlnitý okraj a vypadají jako od profesionála, výroba je ale trochu pracnější. Odpočinuté těsto můžete do formiček vmáčknout i rukama, snažte se ale také udělat vrstvu těsta stejně silnou a nezapomeňte dno propíchnout vidličkou.

05.

Vychlazená ganache mezitím hezky zhoustla. Vyndejte ji z lednice a nechte na chvíli povolit. Poté prošlehejte ruční metličkou, přeložte do cukrářského sáčku a ozdobně nastříkejte do košíčků.

Tip: Na dno košíčku můžete kápnout trochu hruškové marmelády, s čokoládou ladí dokonale.

06.

Košíčky můžete (ale nemusíte, skvělé jsou i tak) přelít čokoládovou polevou. Nechte je pořádně vychladit a mezitím si ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu s kakaovým máslem. Košíčky do ní opatrně namáčejte dnem vzhůru, nechte okapat a vychladit.

Tip: Košíčky můžete dozdobit podle své fantazie: já někdy používám barevný marcipán a malé vykrajovátko na cesmínu.

Také si na Silvestra rádi dopřejete lahůdkové a pikantní utopence? Nejvyšší čas je naložit!

Načítám