Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Máte chuť letos vyzkoušet trochu netradiční cukroví s krémem? Pusťte se do košíčků podle receptu našeho čtenáře!

30 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Těsto
  • 300 g hladké mouky
    1
  • 100 g cukru moučka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1/2 lžíce citronové kůry
  • 1 ks vejce
    3
  • 200 g rostlinného tuku
Náplň
  • 300 ml mléka
    7
  • 100 g cukru moučka
  • 1 balení vanilkového pudinkového prášku
  • 4 ks žloutků
    3
  • 200 g másla
    7
Na doplnění
  • 1 hrst ořechů
    8
  • 100 g sušených fíků
  • 1 hrnek kandovaného ovoce
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Změklý tuk smíchejte s moukou, oběma druhy cukru, nastrouhanou kůrou a vejcem a vypracujte soudržné těsto, které zabalte do fólie a nechte v lednici minimálně 2 hodiny odležet.

02.

Troubu předehřejte na 170 stupňů. Z těsta oddělujte kousky, kterými plňte formičky na košíčky. Propíchejte je lehce vidličkou, skládejte na plech a dejte péct asi na 8–10 minut. Nechte zchladnout a uležet.

03.

Později připravte krém. Pudink s cukrem svařte, po jednom přitom do směsí vmíchejte žloutky. Když základ zhoustne, odstavte ho a nechte zchladnout. Pak ho vyšlehejte se změklým máslem, přesuňte do zdobičky a stříkejte do košíčků. Zdobte ořechy, fíky, kandovanými třešněmi... podle nálady.

V jarním období si můžete připravit sněhové košíčky s rebarborou.

Související témata:

Načítám