Hlavní obsah

Kremrole a rakvičky: Zkuste je!

Foto: Andrea Medňanská

Michalovi se rakvičky opravdu povedlyFoto: Andrea Medňanská

Reklama

Je pro vás návštěva cukrárny to samé, jako pro malé dítě výloha hračkárny? Pro své oblíbené zákusky už ale nemusíte chodit daleko do obchodu a pouze je lačně pozorovat – naučte se je připravit samy doma. Uvidíte – ani rakvičky, ani kremrole nejsou vůbec žádná věda. I když…

Článek

Sladké kremrole

Existuje několik variant na těsto na kremrole. Když je pečeme poprvé, můžeme je udělat i z listového těsta – nejsou vůbec špatné! Dobré jsou ale i podle tohoto receptu: 250 g másla, 330 g hladké mouky, 1 kelímek zakysané smetany, vejce na potření. Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto a necháme tak 2 hodiny odpočinout. Těsto rozválíme na obdélník (na výšku asi 15 cm) a řežeme ho od shora dolů rádýlkem na asi 2 cm široké proužky.

Připravíme si kovové nebo skleněné trubičky na pečení kremrolí (balení 10 kovových trubiček seženete zhruba za 60 Kč) a potřeme je tukem. Proužky těsta začneme pomalu namotávat na trubičky od konce tak, že se omotané kraje těsta překrývají. Připravené kremrole pokládáme na vymazaný plech a potíráme rozšlehaným vejcem. Pečeme v rozehřáté troubě asi 15–20 minut při 180 stupních Celsia. Po upečení necháme vychladnout a kovové trubičky z kremrolí opatrně vytáhneme.

Na náplň potřebujeme 4 bílky a asi 200 g cukru krupice (můžeme se držet i pravidla, že na 1 množství bílků připadá dvojnásobné množství cukru). Bílky vyšleháme v hrnci do tuhé hmoty. Hrnec ponoříme do vodní lázně a pozvolna zahříváme (voda by se neměla vařit, protože by se cukr přichytával na stěny hrnce). Začneme po lžících zašlehávat cukr (opravdu nikam nespícháme!). Až docílíme teplé tužší hmoty, kastrůlek rychle zchladíme v ledové vodě a krém došleháme. Před plněním by měl být chladný.

Foto: soupharba.edu.sk

Kremrole můžete plnit i krémem nebo šlehačkouFoto: soupharba.edu.sk

Doporučujeme kremrole plnit umělohmotnou zdobičkou, protože cukrářský sáček se za chvilku promáčí. Nakonec kremrole zlehka posypeme moučkovým cukrem a můžeme rovnou podávat do pusy! (Aspoň bude doma chvilku ticho…)

Tip: Pokud vám zbude trocha krému, je vynikající ho nastříkat do věnečků na pečicí papír a usušit 20 minut při 100 stupních Celsia.

Veselé rakvičky

I na rakvičky jsou potřeba speciální formičky, v internetových obchodech jsou k dostání za 5 Kč/kus. Těsto je velmi snadné a výsledek vypadá tak trochu jako malé kulinářské kouzlo. Potřebujeme 4 žloutky, 1 celé vejce, 30 dkg moučkového cukru, čtvrt lžičky sody, lžičku vanilkového cukru a 2 lžíce polohrubé mouky. Suroviny smícháme a důkladně vyšleháme ručním šlehačem na nejvyšší stupeň. Formičky vymažeme máslem a plníme je těstem maximálně do poloviny! Dáme do trouby na 100 stupňů Celsia a necháme je vyběhnout, vytvořit bublinu a vysušit. Celkem pečeme asi 60 minut. Poté nejdříve zkusíme vyklopit a rozlomit jednu rakvičku – je nutné otestovat, že je upečená i uvnitř. Hotové rakvičky necháme vychladnout a vyklopíme je z formiček. Na zdobení doporučujeme 40% šlehačku s nastrouhanou hořkou čokoládou.

Tak ať se povedou a jestli máte nějaké další osvědčené tipy na pečení, určitě je přidejte do diskuse pod článkem nebo do rubriky Vaše recepty. Těšíme se na ně!

Reklama

Načítám