Hlavní obsah
2,9
(18)
Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

Aktualizováno

Stýská se vám po dovolené ve Španělsku? Připravte si doma pravou paellu marisco – s mořskými plody. Jak na to, vám krok za krokem ukáže španělský šéfkuchař David Díaz.

30 min.
Příprava
1 hod., 15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Na paellu
  • 1 l vody
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkve
  • 2 ks rajčat
  • 1 ks červené papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky šafránu
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 ks mořských ryb
  • 200 g kulatozrnné rýže
  • 6 ks tygřích krevet
  • 1 ks kalamár
  • 2 hrsti slávek
  • 1 dl olivového oleje
Na ozdobu
  • 1 hrst listové petržele
  • 1 ks citronu
Článek

Postup

Neděste se množství surovin ani délky postupu, když si všechno přečtete předem, zjistíte, že příprava paelly je naopak velmi jednoduchá!

01.

Začněte tím, že si všechno nachystáte, nic, co ze zeleniny a ryb odstraníte, (kromě ploutví) ale nevyhazujte! Cibuli nakrájejte najemno, oškrábanou mrkev na kousky, rajčata na drobné kostičky, papriku na tenké proužky a česnek na jemné plátky. Mořskou rybu (my jsme použili pražmu) očistěte a vyfiletujte. Krevety (většinou koupíte oranžové, už předvařené, úplně čerstvé jsou šedé) a langustini  (vypadají jako kreveta s klepety) důkladně propláchněte vodou a ostříhejte jim vousy. Kalamár propláchněte a nakrájejte na kousky.

Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

02.

V hrnci rozehřejte trochu oleje a orestujte na něm asi polovinu cibule, mrkev, kosti a hlavu z ryby. Dvě předvařené krevety zbavte hlaviček, vyloupejte je z krunýře a oboje vložte do hrnce, zatímco jejich maso ještě na chvíli odložte bokem. Aby neoschlo, pokapejte ho olivovým olejem. Přidejte všechny odřezky z očištěné zeleniny, 1 lžíci nasekané petržele, asi půl lžičky sladké papriky a ještě chvíli restujte. Mezitím maso z pražmy nakrájejte na malé kousky a dejte je marinovat do kapky olivového oleje.

Pokud nemáte pánev na paellu, tak použijte třeba větší hrnec – určitě ne wok pánev, jde o to, aby zvolená nádoba měla velkou plochu dna.

Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

03.

Připravený základ na vývar zalijte asi 1 l vody, osolte a nechte asi půl hodiny pozvolna vařit. Mezitím si připravte základ na rýži. Na paellovou pánev nalijte trochu olivového oleje, zlehka ho osolte a ze všech stran na něm orestujte krevety a langustini. Trvá to celkem asi 5 minut a podle potřeby je dále podlévejte trochou oleje.

04.

Troubu zapněte na 180 stupňů. Plody moře vyjměte z pánve a do výpeku dejte opéct na plátky nasekaný česnek, nakrájené kalamáry a zbytek jemně nasekané cibule. Tu nechte zesklovatět. Pak přidejte na kostičky nakrájená rajčata a tenké proužky nakrájené červené papriky. Vše ještě chvilku restujte.

05.

Nyní přijde řada na rýži, kterou nasypejte na celou pánev. Přidejte pestíky šafránu, vše zamíchejte a přes síto pánev postupně zalijte asi 500 ml vývaru. Tak 5 minut vše povařte, přidejte slávky, kousky ryby a vyloupané maso z krevet, a když je asi polovina vody pryč, naskládejte navrch orestované langustini a krevety. Pánev teď vložte do trouby a asi 10 minut vařte, dokud není pryč všechna voda. Podávejte posypané trochou jemně nasekané petržele a s kouskem citronu na případné dochucení.

Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

Související témata:

Načítám