Hlavní obsah

Pravá španělská paella

Hodnocení:
(14)
Foto: Marie Bartošová
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
1 hodina 15 minut
Náročnost
střední

Stýská se vám po dovolené ve Španělsku? Připravte si doma pravou paellu marisco – s mořskými plody. Jak na to, vám krok za krokem ukáže španělský šéfkuchař David Díaz.

Ingredience pro:
2 porce
Na paellu
  • 1 l vody
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkve
  • 2 ks rajčat
  • 1 ks červené papriky
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • 1/2 lžičky šafránu
  • 1/2 lžičky sladké mleté papriky
  • 1 ks mořských ryb
  • 200 g kulatozrnné rýže
  • 6 ks tygřích krevet
  • 1 ks kalamár
  • 2 hrsti slávek
  • 1 dl olivového oleje
Na ozdobu
  • listová petržel
  • citron
Článek

Postup

Neděste se množství surovin ani délky postupu, když si všechno přečtete předem, zjistíte, že příprava paelly je naopak velmi jednoduchá!

Krok 1: Začněte tím, že si všechno nachystáte, nic, co ze zeleniny a ryb odstraníte, (kromě ploutví) ale nevyhazujte! Cibuli nakrájejte najemno, oškrábanou mrkev na kousky, rajčata na drobné kostičky, papriku na tenké proužky a česnek na jemné plátky. Mořskou rybu (my jsme použili pražmu) očistěte a vyfiletujte. Krevety (většinou koupíte oranžové, už předvařené, úplně čerstvé jsou šedé) a langustini  (vypadají jako kreveta s klepety) důkladně propláchněte vodou a ostříhejte jim vousy. Kalamár propláchněte a nakrájejte na kousky.

Foto: Marie Bartošová

Krok 2: V hrnci rozehřejte trochu oleje a orestujte na něm asi polovinu cibule, mrkev, kosti a hlavu z ryby. Dvě předvařené krevety zbavte hlaviček, vyloupejte je z krunýře a oboje vložte do hrnce, zatímco jejich maso ještě na chvíli odložte bokem. Aby neoschlo, pokapejte ho olivovým olejem. Přidejte všechny odřezky z očištěné zeleniny, 1 lžíci nasekané petržele, asi půl lžičky sladké papriky a ještě chvíli restujte. Mezitím maso z pražmy nakrájejte na malé kousky a dejte je marinovat do kapky olivového oleje.

Pokud nemáte pánev na paellu, tak použijte třeba větší hrnec – určitě ne wok pánev, jde o to, aby zvolená nádoba měla velkou plochu dna.

Foto: Marie Bartošová

Krok 3: Připravený základ na vývar zalijte asi 1 l vody, osolte a nechte asi půl hodiny pozvolna vařit. Mezitím si připravte základ na rýži. Na paellovou pánev nalijte trochu olivového oleje, zlehka ho osolte a ze všech stran na něm orestujte krevety a langustini. Trvá to celkem asi 5 minut a podle potřeby je dále podlévejte trochou oleje.

Krok 4: Troubu zapněte na 180 stupňů. Plody moře vyjměte z pánve a do výpeku dejte opéct na plátky nasekaný česnek, nakrájené kalamáry a zbytek jemně nasekané cibule. Tu nechte zesklovatět. Pak přidejte na kostičky nakrájená rajčata a tenké proužky nakrájené červené papriky. Vše ještě chvilku restujte.

Krok 5: Nyní přijde řada na rýži, kterou nasypejte na celou pánev. Přidejte pestíky šafránu, vše zamíchejte a přes síto pánev postupně zalijte asi 500 ml vývaru. Tak 5 minut vše povařte, přidejte slávky, kousky ryby a vyloupané maso z krevet, a když je asi polovina vody pryč, naskládejte navrch orestované langustini a krevety. Pánev teď vložte do trouby a asi 10 minut vařte, dokud není pryč všechna voda. Podávejte posypané trochou jemně nasekané petržele a s kouskem citronu na případné dochucení.

Foto: Marie Bartošová
ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek