Hlavní obsah

Která zelenina je zdravější tepelně upravená? Tyhle 4 druhy určitě vařte!

Foto: Profimedia

Tepelně upravená mrkev nebo rajčata jsou bohatým zdrojem karotenoidůFoto: Profimedia

Reklama

V době, kdy je hitem syrová strava, se skoro nedá věřit, že tepelná úprava je u některých potravin prospěšná. Syrové maso asi nejíte. Ale víte, že je i zelenina někdy zdravější vařená?

Článek

Syrová zelenina je superzdravá. To bezpochyby. Ale jak to tak bývá, výjimka potvrzuje pravidlo. Skutečně existují takové druhy, jimž tepelná úprava nanejvýš prospěje.

„Některé živiny se vstřebávají lépe ze syrové, jiné z vařené zeleniny. Syrová zelenina obsahuje enzymy, antioxidanty, vitaminy a má větší protirakovinné účinky. Je ovšem hůře stravitelná a může způsobit zažívací potíže,“ popisuje nutriční specialistka Martina Šuhajová ze Světa zdraví Optimum.

Zda je zelenina vhodná na tepelnou úpravu, či nikoli, rozhoduje především obsah vody. „Zeleninu s vyšším obsahem vody jako například okurky a různé druhy salátů je prospěšnější konzumovat v syrovém stavu. Pro tepelnou úpravu je vhodnější zelenina, která obsahuje více škrobu a vody méně,“ říká nutriční odbornice.

Každopádně když se mluví o tepelné úpravě v rámci zdravého životního stylu, má se na mysli zejména vaření, dušení, spařování, případně pečení či restování na pánvi na sucho či na olivovém nebo třeba lněném oleji.

„Pro tepelnou úpravu zeleniny ale rozhodně nedoporučuji smažení, které obecně není příliš zdravé, a zelenina tak nasaje velké množství tuku,“ říká hlavní trenérka fitness pro ženy Contours Markéta Brožová.

„I syrovou zeleninu je ale vždy dobré konzumovat například s olivovým olejem nebo jiným zdravým tukem, neboť vitaminy jsou rozpustné v tucích a tělo je daleko lépe využije,“ dodává ještě trenérka.

A co je tedy lepší si trochu přihřát?

Foto: Profimedia

Připravte si třeba dušenou mrkevFoto: Profimedia

Mrkev

Jeden z nejoblíbenějších druhů zeleniny, který je skvělým zdrojem karotenoidů, hlavně beta-karotenu, je opravdu výhodnější konzumovat vařený nebo dušený. „Při tepelné úpravě se totiž znásobí obsah karotenoidů a působí na tělo významným antioxidačním účinkem,“ vysvětluje Markéta Brožová.

Rajčata

„Rajčata obsahují spoustu cenných látek, například vitamin B6, kyselinu listovou a pantotenovou, biotin či lykopen,“ uvádí výživová odbornice Martina Šuhajová. Lykopen je jeden z nejdůležitějších karotenoidů. Pyšní se největším antioxidačním účinkem a jako u jediného byla prokázána schopnost brzdit rozvoj některých nádorových onemocnění. Ze syrových rajčat se ale velmi obtížně vstřebává, je tedy lepší je spařit. Velmi vhodná je například forma domácího protlaku.

Brambory

„Tepelně upravené jsou brambory výborně stravitelné. Jsou proto také používané jako strava nemocných. Pro pacienty s těžkým poškozením ledvin jsou většinou jediným přijatelným zdrojem bílkovin. Mezi zdravé úpravy brambor patří vaření se slupkou i bez ní. Lze je ale také péci v alobalu nebo jen tak ve slupce na pánvi na sucho,“ komentuje Martina Šuhajová.

Foto: Profimedia

Chcete silné kosti? Tak si dejte podušený špenát. Dodá vám spoustu vápníku!Foto: Profimedia

Špenát

Konzumací špenátu získáte pořádnou dávku minerálů. Fantastický je jeho obsah vápníku, hořčíku či železa. Všechny tyto minerály ale tělo lépe absorbuje, když špenát tepelně upravíte. Pro příklad množství vápníku, které do sebe dostanete, se oproti syrové formě ztrojnásobí.

Mezi další potraviny, které je dobré vařit, patří:

  • houby – obsahují spoustu zdraví prospěšných látek, ale v syrovém stravu jsou velmi těžko stravitelné
  • chřest – v české kuchyni se příliš nepoužívá, každopádně pokud chřest zařadíte, určitě ho tepelně upravte
  • kapusta – má skvělý vliv na snižování škodlivého cholesterolu, který se znásobuje, když je vařená

Už víte, jak si k večeři připravíte mrkev nebo rajčata?

Reklama

Související témata:

Načítám