Hlavní obsah

Kuchyňský ostrůvek: Pevný, nebo mobilní? Který se hodí do vaší kuchyně?

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Kuchyňský ostrůvek je módní záležitost, která ve velkých místnostech chytře opticky odděluje kuchyň od obytné části prostoruFoto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přejete si kuchyňský ostrůvek? A z praktických důvodů, nebo se vám prostě jen líbí? Neunáhlete se a raději vše dopředu promyslete. Není to levná záležitost a po jeho instalaci už nebude cesty zpět.

Článek

Vždy záleží na vkusu, ale snad jen málokomu by se nelíbila prostorná kuchyň s centrálním ostrůvkem. Ve velké kuchyni, kde se s ostrůvkem dopředu počítá, je jeho praktičnost a využití neoddiskutovatelné. Ale co když se pro ostrůvek rozhodnete až následně, případně po něm zatoužíte sice při plánování nové kuchyně, ale její rozloha je pro umístění ostrůvku na hraně?

„Kuchyňský ostrůvek je vhodný do větších kuchyní nebo do prostoru, kde je kuchyň spojena s obývákem, a ostrůvek tak vytvoří přirozený předěl. Šikovný bytový designér nebo architekt vždy poradí s vhodností kuchyňského ostrůvku a správným umístěním tak, aby místnost nepůsobila příliš přeplněně a zároveň ostrůvek plnil praktickou funkci,“ radí Andrea Freislebenová, vedoucí obchodu CZ a SK společnosti Technistone.

Foto: Oresi

V rustikálním ostrůvku jsou zakomponovány dřez a varná plocha. Použita jsou prosklená dvířka skříněk k ukládání nádobíFoto: Oresi

Foto: Oresi

Zajímavě členitý prostor je vybaven kuchyňskou linkou a poloostrůvkem, kde je varné centrum a plocha pro spotřebičeFoto: Oresi

Foto: Technistone

Robustní ostrůvek slouží jako přípravná i varná zóna a zároveň nabízí dostatečné úložné prostory.Foto: Technistone

Aby nepřekážel

Aby byla kuchyně s ostrůvkem praktická, ergonomická a dala se pohodlně obsluhovat, potřebujete zejména dostatek místa. Prostor mezi ostrůvkem a kuchyňskou linkou by měl být minimálně 1,2 m pro komfortní pohyb v kuchyni i pohodlné otevírání zásuvek a dvířek umístěných proti sobě.

„Jako nejvhodnější a nejčastěji využívané se ukazuje plánování kuchyně s ostrůvkem do otevřeného interiéru, v kombinaci například s obývacím pokojem nebo jídelnou,“ říká Lenka Lehečková, tisková mluvčí společnosti Siko.

Foto: Sedlák Interiér

Součástí ostrůvku může být třeba i vyvýšený barFoto: Sedlák Interiér

Foto: Sedlák Interiér

Čisté linie a moderní pojetíFoto: Sedlák Interiér

Foto: Technistone

Na ostrůvek tentokrát navazuje snížená jídelní plochaFoto: Technistone

„Ostrůvek je možné v případě moderních, ale i klasických kuchyní spojit i s barovým „snídaňovým“ sezením. Je tu pak možné s kuchařkou či kuchařem komunikovat, což je z psychologického hlediska lepší, než když je ten, kdo připravuje pokrm, otočený čelem ke stěně a zády ke strávníkům,“ doplňuje architekt Lukáš Juřina ze společnosti Oresi.

Funkci dobře promyslete

Další parametry se odvíjejí od toho, jakou bude ostrůvek plnit funkci. Pokud bude varný, je potřeba dopředu plánovat přívod elektriky, který se schová pod podlahu, pokud bude mycí s kuchyňským dřezem, je potřeba počítat s přívodem vody a odpadem, také před položením podlahy.

Foto: Technistone

Atypický kuchyňský ostrůvek se třemi výškovými úrovněmi logicky rozděluje pracovní plochu na přípravnou a varnou část. Prostor byl ponechán také pro malou barovou část s dřevěnou deskouFoto: Technistone

Foto: Ikea

Forhoja – kuchyňský servírovací stolek, cena 2490 KčFoto: Ikea

Foto: La natura

Kuchyňský stolek se skládacím křídlem Wooster – oceníte jeho variabilitu. Cena 44 256 KčFoto: La natura

„Z praktického hlediska myslete na instalaci alespoň jedné elektrické zásuvky umístěné na ostrůvku – z boku, dole nebo zabudovanou v desce. Na ostrůvku budete připravovat jídlo, postavíte tam kuchyňského robota nebo kávovar. Zásuvka by pak chyběla a zbytečně byste přeskakovali prodlužovačku,“ říká Andrea Freislebenová.

Stejně tak vždy myslete na osvětlení nad ostrůvkem, ať již formou svítidel nebo třeba digestoře s osvětlením. Důležitá je také kvalitní a dobře vypadající kuchyňská deska, která ostrůvku dodá šmrnc.

Foto: Tchibo

Pojízdná kuchyňská skříňka má na boku sklopný stolek, který využijete při rychlé snídani. Cena na dotazFoto: Tchibo

Foto: Ikea

Rimforsa – pracovní kuchyňský stůl. Cena 11 990 KčFoto: Ikea

Foto: Ikea

Stenstorp – servírovací stolek na kolečkách – jakmile jej nepotřebujete, poodjedete. Cena 3 990 KčFoto: Ikea

Mobilní „ostrůvek“ jako řešení do malého prostoru

A co když patříte mezi ty, kteří mají málo místa nebo z nějakého jiného důvodu prostě nemůžou mít napevno namontovaný ostrůvek, ovšem další pracovní plochu a úložné prostory by uvítali? Řešení mohou nabídnout „ostrůvky“ mobilní – či spíše kousky nábytku, které jako ostrůvky mohou fungovat.

Využít takto můžete třeba větší servírovací stolky, kuchyňské pracovní stoly, různé regály či skříně na kolečkách, které jsou určeny do kuchyně, takže výrobci pamatovali na pracovní desku. Tyto kousky jsou k dostání v nejrůznějších dezénech, takže vhodně doplní kuchyň jakéhokoli stylu. Navíc jakmile je po práci nepotřebujete, odsunete je, své využití najdou i mimo kuchyň. V létě se vám bude servírovací stolek hodit třeba na terasu.

Máte doma ostrůvek? A jste spokojení? Pokud nad ostrůvkem zatím jen uvažujete, inspirujte se ve fotogalerii.

Reklama

Související témata:

Načítám