Hlavní obsah

Kuky Vary okouzlil. Ale nevyhrál!

Foto: kviff.com

Kuky je oblíbený nejen mezi dětmiFoto: kviff.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejoblíbenějšímu českému plyšákovi posledních týdnů drželi palce dospělí i děti. Kuky nevyhrál hlavní cenu, ale 45. Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech se rozhodně povedl. Přehlídka filmařů celého světa se rok od roku nejen přibližuje svým slavnějším zahraničním festivalovým konkurentům, ale má i něco navíc. Co? To zjistíte na konci článku!

Článek

Kuky nepřekonal Moskytiéru!

Ani režisér Jan Svěrák, ani česká filmařská obec nedokázali odhadnout šance filmu Kuky se vrací. Doma se Kukymu daří, což o to, ale jak ocení mezinárodní porota v době nejrůznějších animačních triků plyšovou hračku, která ani neumí otvírat pusu, ani mrkat očima, a je dokonce voděna loutkoherci?! Kuky, kterého bylo po dobu festivalu doslova plné město, se ale nakonec ocenění dočkal – získal Zvláštní cenu poroty. A to je v obrovské konkurenci hraných filmů (lidskými herci!) pro Svěrákova plyšáčka velký úspěch!

Hře, kterou pro karlovarské publikum Jan Svěrák vymyslel, totiž najít každý den kdesi ve městě jednoho Kukyho, propadli malí v velcí. V den uvedení byl plyšový hrdina ve filmovém sále přivázán ke čtrnácti nafukovacím balonkům, které se vznášely u stropu. Odnesl si jej jedenáctiletý školák, který po představení čekal tak dlouho, až se mu Kuky snesl do rukou. I tak vypadala karlovarská „kukymánie“…

Hlavní cenu, Křišťálový Glóbus, si odnesl španělský snímek Moskytiéra režiséra Augustína Vily.

Foto: kviff.com

Cenu za Moskytiéru převzal režisér Augustín VilaFoto: kviff.com

Zajímavosti nejen v číslech

  • Karlovarská přehlídka nabídla 413 filmových představení, které navštívilo 126 808 diváků.
  • 15 filmů mělo světovou premiéru, 29 mezinárodní a 10 evropskou.
  • Průšvih! Slavný ruský režisér Nikita Michalkov „seřval“ Bartošku…Tato ikona ruské i světové kinematografie přivezla snímek Exodus, při jehož promítání filmu nastal technický problém v barevném ladění snímku, který byl odstraněn až během projekce. Počáteční prudkou reakci však režisér velmi brzy nahradil komplimentem směrem k festivalovým organizátorům. Již uklidněný a spokojený Michalkov si nakonec převzal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.
  • Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii obdržel i český režisér Juraj Herz.
  • České publikum je nejlepší na světě! Řekl to vítěz hlavní kategorie, režisér Augustín Vila, a i slavný britský herec Jude Law, který získal cenu prezidenta MFF KV, byl místním publikem nadšen. Neúnavně rozdával autogramy, a dokonce hned přislíbil účast v porotě dalšího ročníku!

Ano, české filmové publikum je chytré, náročné a vnímavé. Tvoří neobyčejně zajímavou směsici, ve které nad festivalovými snoby drtivě převažují skuteční milovníci filmu, lidé vzdělaní, znalí včetně tisíců vysokoškolských studentů.

Kompletní výsledky ze všech kategorií najdete na festivalovém webu www.kviff.com. Již nyní se můžete těšit na další ročník MFF, který v Karlových Varech vypukne 1. července příštího roku. Udělejte si něj cestu!

Reklama

Související témata:
Kuky

Načítám