Hlavní obsah

Slovenské lokše: bramborové placky. Naslano i nasladko

Foto: Autorka

Foto: Autorka

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tyhle placky z bramborového těsta se na Slovensku podávají místo knedlíků jako příloha k pečené huse nebo kachně. A když je naplníte kuřecími játry, obstojí i samostatně jako chutná večeře. A pro ty, kdo játra „nemusejí“, je tu náplň z máku a švestkových povidel.

Článek

Jenom brambory a mouka – je neuvěřitelné, kolik různých jídel z nich dokázaly naše babičky vytvořit. Lokše se tradičně pekly nasucho na rozpálené plotně a hojně se mazaly rozpuštěným tukem – ideálně husím sádlem. Chcete-li zkusit sladkou variantu, můžete na potírání použít i máslo. Při přípravě lokší bude od mouky celá kuchyň, proto radíme udělat jich rovnou víc. Dobře se mrazí, a když na ně dostanete chuť příště, večeře bude na stole do čtvrt hodiny.

Bramborové lokše

Budete potřebovat: 1 kg starých brambor, asi 300 g hladké mouky, polohrubou mouku na podsypání, rozpuštěný tuk na promazávání (husí nebo kachní sádlo, případně máslo)

Na náplň z kuřecích jater: lžíci sádla, středně velkou cibuli, 300 g kuřecích jater, lžíci plnotučné hořčice, špetku mletého kmínu, sůl, pepř

Na sladkou náplň: švestková povidla, mletý mák, rozpuštěné máslo, práškový cukr

Uvařte dobře oprané brambory ve slupce a odložte do chladu. Na druhý den je oloupejte a prolisujte nebo nastrouhejte najemno. Pak si připravte do hrníčku rozpuštěný tuk a rozpalte nasucho těžkou litinovou pánev. K bramborám postupně přidávejte hladkou mouku tak, aby vzniklo soudržné kompaktní těsto, které nelepí. Na válu vytvořte z těsta širší váleček. Ukrojte kousek a za opravdu hojného podsypávání polohrubou moukou vyválejte na tenkou placku. Na pánvi opečte z obou stran tak, aby na placce naskákaly drobné hnědé puchýřky, trvá to jenom chvíli. Přeneste na talíř a z obou stran pořádně potřete tukem. Pánev dobře očistěte od opadané mouky papírovým ubrouskem a upečte další placku. Dejte na první upečenou a tukem potřete už jenom vrchní stranu, tukem nešetřete. Znovu pánev očistěte od zbytků mouky a takto připravte všechny lokše. Podávejte jako přílohu nebo je naplňte.

Náplň z kuřecích jater: Na sádle orestujte dosklovata pokrájenou cibuli, přidejte nadrobno pokrájená játra a opečte dohněda. Opepřete, okmínujte, přidejte hořčici, podlijte trochou vody a játra asi 10 minut duste. Osolte a nechte trochu zchladnout. Směs rozmixujte tyčovým mixérem, když je příliš hustá, můžete přidat kousek másla nebo kachního sádla.

Sladká náplň: Lokše pomazané rozpuštěným máslem potřete povidly, srolujte a bohatě posypte mletým mákem. Pocukrujte podle chuti, můžete je ještě pokapat trochou rozpuštěného másla.

Znáte lokše, nebo jste tuhle pochoutku ještě neochutnali?

Reklama

Načítám