Hlavní obsah

Kvalitně spát můžete i bez drahých matrací a roštů

Foto: Thinkstock

Spokojeně spát lze i bez drahého vybaveníFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dřív se lidé obešli bez spousty dnešních vymožností, a přece žili zdravě. Zkoumali jsme, jak spali naši předkové, když nebylo ani vidu ani slechu o zdravotních matracích. Chcete to zkusit? Tak do toho!

Článek

Nemusíte kupovat drahé zdravotní matrace či rošty. Stačí, když postel bude mít pružný rošt a když v ložnici nebude přetopeno. A důležitý je také polštář, který vám poslouží, i když bude úplně obyčejný.

„V minulosti lidé neměli žádné ,zdravotní matrace', a přesto není možné říct, že by jejich spaní, a potažmo život, byl méně kvalitní nebo méně ,zdravotní‘. Nechci tím říct, že na zdravotních matracích je něco špatného nebo že jsou zbytečné. Pravdou ale zůstává, že zdravě a kvalitně spát můžete i bez nich. Stačí dodržovat několik zásad a inspirovat se tím, co by se dalo nazvat jako historie zdravého spánku,“ říká ortoped Jarek Říha.

Foto: Thinkstock

Odborníci doporučují v prvé řadě dostatečně pružný rošt, proto jeho výběr nepodceňujteFoto: Thinkstock

Základní pravidlo: pružný rošt

To, co je nejdůležitější, je pružný rošt. Chcete-li ušetřit a kupujete-li postel, tak stačí, aby byly rošt či prostě plocha, na kterou budete dávat matraci, dostatečně pružné. „Správnou pružnost roštu si ověříte například takto: předkloňte se nad plochu roštu a opřete se o něj v prostředku dlaněmi celou svou vahou. Musíte ucítit mírné prohnutí – pérování plochy v rozmezí kolem 3–6 centimetrů,“ radí Ing. arch. Tomáš Holý.

Spěte v chladné místnosti

„Dříve se ložnice vytápěly skutečně jen v zimě a průměrná teplota vytopeného interiéru se pohybovala kolem 12 stupňů! Žádných 21 stupňů jako dnes! Pak je snadné usnout hlubokým a klidným spánkem a netrávit noc převalováním v přetopené místnosti,“ upozorňuje na zásadní chybu mnoha lidí Ing. arch. Jaroslav Tobiáš. V posteli máte spát, a nikoli celou noc lenošit na měkkém gauči ve vytopeném obýváku. Pak vám stačí jednoduchá, lépe tvrdší než měkká matrace. Usnete v jedné pohodlné poloze, ideálně na zádech, a s malými změnami v ní zůstanete do rána.

Foto: Thinkstock

Jakou matraci si pořídíte domů vy?Foto: Thinkstock

Nízký polštář

Máte-li pružný rošt a vyvětranou chladnou místnost, tak vám v rámci péče o zdravé ležení chybí už jen nízký polštář. Nízký polštář není totiž ten, do kterého se vám zaboří hlava tak, že nevidíte, co je kolem vás nalevo ani napravo. Vyberte si takový, aby vaše hlava byla mírně nadzvednutá, asi jako když si pod ni vložíte knížku o 300 stránkách, tedy kolem 5 centimetrů. Spěte zkrátka spartánským způsobem. Žádné další zdravotní ložnicové doplňky ke zdravému spánku nepotřebujete.

Nezapomínejte na pelest

Zdravě spát do značné míry znamená spát klidně. A klidný spánek není jen věcí kvality matrace, roštu či polštáře. Důležité je, aby klidné bylo i vaše podvědomí.

Spěte proto na postelích s pelestí za hlavou anebo mějte postel přiraženou čelem ke zdi tak, aby za vaší hlavou byla zeď. „Vaše podvědomí má spánek zafixovaný nejen jako odpočinek, ale také jako stav, ve kterém jste snadno napadnutelní a nechránění. Když máte za hlavou stěnu či pelest, tak vás nikdo zezadu nemůže ,přepadnout'. Alespoň tak to vaše podvědomí vnímá,“ dodává další postřeh MUDr. Ivana Slamíčková. Je to záležitost pradávných instinktů a lidé už v dávné minulosti spali klidně a zdravě i bez zdravotních matrací…

A jak jste na tom s utrácením za zdravotní matrace vy?

Reklama

Načítám