Hlavní obsah

Kvíz: Co symbolizuje májka a kde se dá také líbat? Ověřte si prvomájové znalosti!

Foto: Volodymyr TVERDOKHLIB, Shutterstock.com

Foto: Volodymyr TVERDOKHLIB, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Máj je lásky čas, a tak zítra vypukne milostné nadbíhání: tak trochu povinné líbání, stavění májek, prostě dojde na romantiku. K 1. květnu se odpradávna vztahuje řada nejrůznějších tradic a mnohé se dodržují dodnes. Otázka je, jestli znáte jejich význam a původ. Svoje znalosti si můžete ověřit v našem kvízu.

Článek

Když se řekne První máj, většina lidí ví, že je potřeba svůj protějšek obřadně políbit ideálně pod nějakým rozkvetlým stromem, že především na vesnicích ještě stále probíhají boje o obecní májky a že díky Karlu Hynku Máchovi a jeho legendárnímu dílu Máj je květen lásky čas.

Sílu a pověst prvního květnového dne pak využil i komunistický režim, a tak má mnoho z vás ještě v živé paměti povinné prvomájové průvody, mávátka a rudé vlajky. Ať tak či tak, První máj je den plný tradic, symboliky, zvyků, které možná dodržujete, ale víte vůbec proč.

1. Dalo by se říct, že za tradici prvomájového líbání vděčíme Karlu Hynku Máchovi. Až totiž s úspěchem jeho poémy Máj se dostalo veřejné projevování citů trochu do módy. Do té doby byl polibek pokládán za velmi intimní záležitost a bylo neslušné se líbat na veřejnosti. Ale schválně, jak dobře Máchovo literární dílo znáte? Víte, jakým zvoláním Máchův Máj končí?
2. Prvomájové líbání pod rozkvetlým stromem, nejčastěji pod třešní či jabloní, jistě znáte. V minulosti se ale zamilované páry líbaly ještě pod jedním typickým stromem, který pro ně měl velký význam. Víte, pod jakým?
3. Pod stromy se líbáme, abychom si vyznali lásku nebo se ve svých citech utvrdili, ale také se traduje, že díky téhle puse políbené ženy neuschnou. Na Prvního máje se ale doporučuje ještě jedna aktivita, která zajistí člověku svěžest, přitažlivost a mladistvější vzhled. Víte, o jakou tradici jde?
4. Romantickou a trochu zapomenutou tradicí jsou chodníčky lásky. Jde o zvyk, podle kterého zamilované páry na vesnicích označovaly cestu, jež vedla od domu jednoho k domu toho druhého, aby své city daly na odiv. Ráno tak všichni ve vesnici věděli, kdo s kým chodí. Ale protože někdy zlomyslníci takto vysypávali i cesty ženatých mužů či žen k jejich milencům nebo milenkám, bylo jasné i to, kdo svůj protějšek podvádí a s kým mu zahýbá. Víte ale, čím se cestičky vysypávaly?
5. Přestože je květen spojován s romantikou a láskou, svatby jsou v tomto měsíci obestřeny nepříjemnou pověrou. Ta říká, že „svatba v máji, do roka na máry“, a předpovídá, že květnová nevěsta do roka zemře. Víte, proč tato pověra vznikla?
6. Dřív to bývala velmi rozšířená tradice, dnes se dodržuje spíš už jen sporadicky. Stavění obecních májek a následné boje mladíků, kteří se snažili ochránit svou májku a ukrást ji přespolním, byly zdrojem mnoha více i méně veselých historek. Víte, proč je tak důležité svoji májku uchránit a tu cizí ukořistit?
7. Kromě obecních májek v mnoha vesnicích v minulosti stavěli chlapci i svoje osobní malé májky, nejčastěji z mladých břízek, které ozdobili mašlemi. Víte, co s nimi pak pánové dělali?
8. Že za minulého režimu nešlo na Prvního máje ani tak o romantiku jako spíš o komunistickou propagandu, jsme si už říkali. Víte ale, kam až spadá historie vzniku Svátku práce?
9. Když je řeč o Prvním máji, je potřeba zmínit i noc, která mu předchází. Takzvaná filipojakubská noc neboli pálení čarodějnic, je magickou nocí, které vládnou čarodějnice. A před nimi je potřeba se chránit. Jejich symbolické pálení na hranici ale nestačí, schválně jestli víte, jak a čím v minulosti lidé před čarodějnicemi chránili své domy?
10. V Praze je První máj spojen především s Petřínskými sady, kam v tento den míří tisíce zamilovaných párů pro prvomájový polibek. Není tu nouze o rozkvetlé stromy, je tu pomník Karla Hanka Máchy a obecně jde o romantické místo. A také tam je pramen Petřínka. Víte, jaké účinky tento pramen slibuje?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Říká se, že mužské pokolení moc romantické není, to spíš ženy. Ale je to vážně tak? Muži versus ženy: Kdo je větším romantikem a proč?

Reklama

Načítám