Článek
Tradiční norimberské perníčky jsou jiné než naše vykrajované. Ořechy a mandle nahrazují mouku, takže těsto má plnou chuť, kterou doplňuje kandovaná citrusová kůra, zázvor, skořice a trocha hřebíčku. Není potřeba žádné velké válení – jen promíchat, rukama vytvarovat a upéct. A pak už jen přelít rumovou glazurou nebo čokoládovou polevou a nechat rozvonět celou kuchyň. I když jsou v surovinách uvedené přesné poměry ořechů a mandlí, můžete to měnit podle toho, co právě máte doma, zásadní je jen dodržet celkovou gramáž.
Postup
01.
Ořechy a mandle rozmixujte najemno a vysypejte do mísy. Kandovanou kůru rozsekejte na drobnější kousky a přidejte do mísy k ořechům a mandlím. Přidejte strouhanou kůru z citrusů, koření, cukr a větší špetku soli. Nakonec vmíchejte rozšlehaná vejce a med.
Směs důkladně promíchejte, měla by být hutná tak akorát. Mísu zakryjte a vložte alespoň na dvě hodiny (ideálně do druhého dne) vychladit do lednice. Těsto trochu ztuhne a bude se s ním lépe pracovat.
02.
Druhý den (nebo po dvou hodinách) vyložte plechy pečicím papírem a troubu rozehřejte na 180 °C. Ze směsi odebírejte zhruba po lžíci těsta (kousky o hmotnosti cca 20 gramů) a udělejte z nich kuličky.
Poté lehce navlhčenýma rukama tvarujte úhledné perníčky a zahlaďte případné nerovnosti na těstě. Část vytvarovaných perníčků můžete ozdobit plátky mandlí.
Tip: Můžete si pořídit kulaté oplatky z jedlého papíru a perníčky vytvarovat podle jejich velikosti a posadit je na ně.
03.
Perníčky vložte do rozehřáté trouby a pečte asi 15 minut do lehkého zezlátnutí. Po zchladnutí je přesuňte na mřížku – pod ni dejte plát pečicího papíru, aby zachytil odkapávající polevu. Připravte polevy.
Čokoládová poleva: v misce rozpusťte čokoládu a máslo a vymíchejte do hladké konzistence. Hotovou polevu naberte na lžíci a perníčky polévejte, můžete uhladit lžící.
Rumová glazura: moučkový cukr vymíchejte s teplou vodou a rumem dohladka. Polevu naneste na část perníčků pomocí štětce nebo mašlovačky.
Polevy nechte dobře zaschnout. Část perníčků můžete nechat jen tak, bez ozdoby i polevy.




