Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Tyhle perníčky se obejdou bez mouky – zcela ji nahradí mleté ořechy. Chutnají po medu, kandované kůře a voňavém koření. Po upečení jsou hned měkké a chuť drží i několik týdnů. Ideální pohoštění na advent i jako jedlý dárek, ale samozřejmě i jako jeden druh vánočního cukroví.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
40 kusů
Těsto na perníčky
  • 200 g lískových ořechů
    8
  • 200 g vyloupaných vlašských ořechů
    8
  • 200 g mandlí
    8
  • 100 g kandované citronové kůry
  • 100 g kandované pomerančové kůry
  • 1/2 lžíce pomerančové kůry
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/3 lžičky mletého zázvoru
  • 1 špetka mletého hřebíčku
  • 140 g moučkového cukru
  • 1 špetka soli
  • 5 ks vejce
    3
  • 80 g medu
Čokoládová poleva
  • 30 g másla
    7
  • 50 g hořké čokolády
    7
Rumová glazura
  • 50 g moučkového cukru
  • 1/2 lžíce rumu
  • 1 lžíce teplé vody
Na ozdobu
  • 20 g plátkovaných mandlí
    8
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Tradiční norimberské perníčky jsou jiné než naše vykrajované. Ořechy a mandle nahrazují mouku, takže těsto má plnou chuť, kterou doplňuje kandovaná citrusová kůra, zázvor, skořice a trocha hřebíčku. Není potřeba žádné velké válení – jen promíchat, rukama vytvarovat a upéct. A pak už jen přelít rumovou glazurou nebo čokoládovou polevou a nechat rozvonět celou kuchyň. I když jsou v surovinách uvedené přesné poměry ořechů a mandlí, můžete to měnit podle toho, co právě máte doma, zásadní je jen dodržet celkovou gramáž.

Postup

01.

Ořechy a mandle rozmixujte najemno a vysypejte do mísy. Kandovanou kůru rozsekejte na drobnější kousky a přidejte do mísy k ořechům a mandlím. Přidejte strouhanou kůru z citrusů, koření, cukr a větší špetku soli. Nakonec vmíchejte rozšlehaná vejce a med.

Směs důkladně promíchejte, měla by být hutná tak akorát. Mísu zakryjte a vložte alespoň na dvě hodiny (ideálně do druhého dne) vychladit do lednice. Těsto trochu ztuhne a bude se s ním lépe pracovat.

02.

Druhý den (nebo po dvou hodinách) vyložte plechy pečicím papírem a troubu rozehřejte na 180 °C. Ze směsi odebírejte zhruba po lžíci těsta (kousky o hmotnosti cca 20 gramů) a udělejte z nich kuličky.

Poté lehce navlhčenýma rukama tvarujte úhledné perníčky a zahlaďte případné nerovnosti na těstě. Část vytvarovaných perníčků můžete ozdobit plátky mandlí.

Tip: Můžete si pořídit kulaté oplatky z jedlého papíru a perníčky vytvarovat podle jejich velikosti a posadit je na ně.

03.

Perníčky vložte do rozehřáté trouby a pečte asi 15 minut do lehkého zezlátnutí. Po zchladnutí je přesuňte na mřížku – pod ni dejte plát pečicího papíru, aby zachytil odkapávající polevu. Připravte polevy.

Čokoládová poleva: v misce rozpusťte čokoládu a máslo a vymíchejte do hladké konzistence. Hotovou polevu naberte na lžíci a perníčky polévejte, můžete uhladit lžící.

Rumová glazura: moučkový cukr vymíchejte s teplou vodou a rumem dohladka. Polevu naneste na část perníčků pomocí štětce nebo mašlovačky.

Polevy nechte dobře zaschnout. Část perníčků můžete nechat jen tak, bez ozdoby i polevy.

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie682,53 kJ
Bílkoviny3,53 g
Tuky10,63 g
Sacharidy12,87 g
Sůl0,07 g
SAFA1,62 g
Vláknina1,79 g
Cukry11,49 g

Načítám