Hlavní obsah

Proč se smáli Martě Gottwaldové a co pěstovala na Hradě Irena Svobodová: Kvíz o prvních dámách

Foto: Doležal Michal, ČTK

Foto: Doležal Michal, ČTK

Jedna hrála ráda karty, druhá milovala divadlo. Jedna měla eleganci a styl a druhá se ji snažila napodobit, a byla pro smích. Jedna se téměř neukazovala na veřejnosti, druhá otevřela Pražský hrad lidem. První dámy v naší historii byly osobnosti velmi rozdílné. Otestujte si, jak dobře je znáte.

Článek

Česko už několik hodin zná jméno nejen nového prezidenta republiky, ale také první dámy, která mu bude stát po boku. Než se ukáže, jak se ve své nové roli zabydlí, udělejte si kvíz, jak znáte první dámy z historie Československa a České republiky.

Každá pojala svou roli jinak, byly ostatně naprosto rozdílné. Vzdělané i prosté, politicky aktivní i bez zájmu o věci veřejné. Některé se držely spíše v ústraní, jiné byly svým mužům partnerkami i ve funkci.

1. Na Charlotte Garrigue Masaryk její muž oceňoval nejen krásu a výbornou hlavu, ale říkal o ní, že je větší Češka než mnozí, co se tu narodili. Vždyť také milovala husitskou píseň Ktož jsú boží bojovníci. Víte, co prosadila do první ústavy roku 1920?
2. Hana Benešová byla elegantní první dáma, kterou Pražané uctívali. A když se normalizační režim snažil v roce 1974 zatajit její úmrtí a pohřeb, informace o něm se šířila a přišly na něj stovky lidí. Byla totiž připomínkou starých dobrých časů. Měla styl, šila v salonu u Podolské, ale měla i jedno velké trápení. Jaké?
3. Marta Gottwaldová působila po elegantní Haně jako slon v porcelánu. Pocházela z chudých poměrů, nečetla a nezajímala se o politiku. Když se stala první dámou, požadovala, aby se jí říkalo „ruku líbám, milostivá paní“. Ač se i ona oblékala u Podolské, lidé se jí vysmívali. Proč?
4. Marie Zápotocká byla zapálenou komunistkou a platila za bodrou první dámu, která svého muže oslovovala „táto“ a na nic si nehrála. S Antonínem Zápotockým se vzali, když jí bylo 19 let a čekala dítě. Byl tam ale nejdřív zádrhel.
5. Božena Novotná byla z těch, které se ve své roli necítily dobře a sebejistě. Ale nakonec si na bydlení na Pražském hradě zvykla. S manželem prosluli tím, že skoro neutráceli, a doma se jim hromadily peníze. Za co však byla vážně kritizována?
6. Irena Svobodová s manželem, na rozdíl od předešlých prezidentských párů, otevřeli Pražský hrad veřejnosti, ona uctívala Masaryka a často se prý ptala, jak to fungovalo za něj. Zabývala se i charitativní činností, podporovala SOS dětské vesničky. Personál na ni vzpomínal s láskou jako na první dámu, mimo jiné pěstující na zahradě...
7. Viera Husáková byla spíše nenápadnou první dámou, do Prahy se z Bratislavy nepřestěhovala a nadále pracovala. Pro ni i Gustáva Husáka se jednalo o druhé manželství a velmi se milovali. V roce 1977 zemřela při tragickém leteckém neštěstí, což ho zdrtilo. Proč tehdy letěla vrtulníkem?
8. Olga Havlová byla první dámou lidmi většinou milovanou a zapsala se do dějin jako ta, která si tu roli přizpůsobila sobě na tělo. Klidně reprezentovala v džínách a svetru. Víte ale, jaký měla tělesný handicap?
9. Livia Klausová byla první dámou s dlouholetými zkušenostmi po boku vysokého politika. Měla ji ráda veřejnost a oceňovali ji odborníci. Výborně zvládla i svou roli vyslankyně na Slovensku, kde se narodila. Jakou bolavou životní zkušenost v dětství zažila?
10. Ivana Zemanová se do dějin nezapíše jako výrazná první dáma, není jí blízké vystupovat na veřejnosti, dávat rozhovory a podobně. Velmi ji kdysi mimo jiné vyděsily výhrůžky únosem dcery Kateřiny. Víte, kde se seznámila s Milošem Zemanem?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama