Hlavní obsah

Který prezident, kromě Havla, byl vězněn a co znamená Garrigue? Ukažte se, jak znáte hlavy státu

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Dnes a zítra se koná první kolo prezidentských voleb. Češi vybírají, kdo v úřadu vystřídá současnou hlavu státu Miloše Zemana. Ale jak to bylo s prezidenty v minulosti? Jací byli a co všechno o nich víte?

Článek

Zastávat úřad prezidenta republiky je nejen prestiž, ale především obrovská zodpovědnost. Jací muži stáli v čele Československa a později samostatného Česka? Co všechno o nich víte či nevíte? To zjistíte v našem kvízu!

1. Nelze začít jinak než prvním československým prezidentem Tomášem Garriguem Masarykem. Víte, jaká byla jeho nejoblíbenější písnička?
2. Emilu Háchovi se říkalo prezident neexistujícího státu, protože v úřadu byl v době, kdy bylo Československo během 2. světové války pod nadvládou nacistů. Víte, jaká byla jeho původní profese?
3. Ne na všechny prezidenty můžeme být samozřejmě pyšní. Víte, který z nich byl alkoholik a syfilitik a urna s jeho popelem skončila v masovém hrobě komunistických pohlavárů?
4. Který československý prezident byl nucen během svého úřadu hned dvakrát abdikovat? A kdy?
5. Víte, kdo byl druhým českým prezidentem?
6. Je to jeden z nejznámějších politických projevů z dob komunismu. V únoru 1948 ho pronesl tehdy ještě ministerský předseda a až později prezident Klement Gottwald. Začínal větou: „Právě se vracím z Hradu od prezidenta republiky.“ Víte, co v něm Gottwald národu sdělil?
7. Ještě se vrátíme k prvnímu československému prezidentovi. Víte, jak Masaryk přišel ke svému prostřednímu jménu Garrigue?
8. Víte, který politik skončil dávno před tím, než se stal prezidentem, ve vězení a ve vykonstruovaném procesu dostal doživotí? Nakonec ale strávil za mřížemi devět let a byl plně rehabilitován.
9. Na kterého prezidenta byl spáchán „atentát“ airsoftovou pistolí, tudíž ho naštěstí místo smrtících kulek zasáhlo jen pár plastových kuliček?
10. Ježíšek vyrostl, zestárl, narostly mu vousy a stal se z něho Děda Mráz. Který z československých prezidentů toto pronesl?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Prezidentské volby 2023

Historicky čtvrtým prezidentem České republiky se v prezidentských volbách 2023 stal Petr Pavel. Generál ve výslužbě porazil v druhém kole poslance Andreje Babiše, a to při rekordní volební účasti přes 70 %. Inaugurace nového prezidenta proběhla 9. března 2023.

Reklama