Hlavní obsah

Kvíz: Vyznáte se v éčkách, která běžně jíte? Jsou pro vás bezpečná, nebo skrytý vrah?

Foto: photka, Shutterstock.com

Foto: photka, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O éčkách se toho řeklo a napsalo už tolik, že snad neexistuje nikdo, kdo by se s tímto pojmem nesetkal. Kolik vám ale zůstalo informací v povědomí? Otestujte se, jak se v éčkách vyznáte.

Článek

Fenomén éček je s námi už mnoho let. V poslední době se ale začalo řešit, že některá mohou být nebezpečná, a dokonce mohou způsobit vážné choroby. Orientujete se v tom, co jíte? Víte, která éčka jsou naprosto neškodná a kterým se raději vyhnout?

1. E123 – Amarant patřil díky své krásné červené, až červenomodré barvě k jednomu z nejrozšířenějších barviv v kosmetice a potravinách. Dnes se s ním ještě můžete setkat například v aperitivních vínech, lihovinách, alkoholických nápojích nebo u přibarvených rybích jiker. Jak byste toto éčko nejlépe popsali?
2. E1100 - Amyláza se využívá například jako odstraňovač skvrn, ale také při výrobě mouky, sirupů, alkoholických nápojů, jablečného džusu nebo čokolády. Tohle éčko se získává například ze slinivky břišní prasat. Co je o amyláze pravda?
3. Prozradíme vám, že kyselina fosforečná (E338) se v potravinářství používá běžně. Čemu ale tato látka propůjčuje svou ojedinělou chuť?
4. E107 - Žluť 2G se používá hlavně pro barvení nealkoholických nápojů a limonád. Díky sypkému skupenství, výrazné žluté barvě a dobré rozpustnosti ve vodě se s tímto éčkem také můžete potkat v kořenících směsích. Co je pravda o této látce?
5. E334 - Kyselina vinná se běžně získává jako vedlejší produkt při výrobě vína. Používá se třeba k úpravě kyselosti ovocných nápojů, vín, pekařských výrobků, ovocných šťáv, mražených mléčných výrobků, ale i do cukrovinek, limonád nebo sladkostí. Které tvrzení je o této kyselině pravdivé?
6. E120 - Kyselina karmínová, nebo také košenila či karmín, je asi nejznámější éčko. Je slavné pro svou nádhernou rudou barvu, která je v potravinách stabilní, ale také proto, že se vyrábí z netradiční suroviny. O jakou jde?
7. E383 - Glycerofosforečnan vápenatý se využívá jako doplněk stravy nebo pro doplnění vápníku do potravin. Také se s ním můžete setkat v kypřicím prášku nebo ústních vodách. Co je o této sypké látce pravda?
8. E402 - Alginát draselný se používá jako stabilizátor, zahušťovadlo, emulgátor a želírující látka do tolik milovaných zmrzlin, nanukových dortů, pudinků, jogurtů, nízkotučných dresinků a majonéz. Z čeho se však získává?
9. E231 – Orthofenylfenol se nejčastěji používá ke konzervaci citrusových plodů, ale najdete ho i v zemědělství při pěstování ovoce a zeleniny. Také se vyskytuje v čisticích prostředcích, v gumárenském průmyslu nebo laboratořích. Jak se může v ČR toto éčko používat?
10. E422 – Glycerol se v potravinách vyskytuje běžně, od nápojů až po masné výrobky. Kdo by se mu ale měl raději vyhnout?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Vyznali jste se v éčkách? A jak jste na tom s českými nej? Odpověď najdete v našem kvízu.

Související témata:
Složení potravin

Načítám