Hlavní obsah

Kvíz z českého dějepisu. Jak zemřel svatý Václav a s kým měla Marie Terezie 16 dětí?

Foto: Profimedia.cz

Marie Terezie měla se svým mužem 16 dětíFoto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dozvěděli jste se o nich ve škole, učí se o nich i vaše děti a čeká to další a další generace. Tyhle osobnosti jsou důležitou součástí naší historie a alespoň základní znalosti o nich byste měli mít uložené v hlavě. Tak schválně. Zvládnete náš kvíz o významných osobnostech českých dějin?

Článek

V hodinách dějepisu jim vaši učitelé jistě věnovali hodně času, patří k těm nejzásadnějším osobnostem naší historie. Je jasné, že pokud od dob vaší školní docházky už uplynul nějaký ten čas, nemůžete si pamatovat všechno. Ale něco určitě ano. Kolik toho víte, si můžete otestovat v našem kvízu.

1. Začneme patronem naší země, svatým Václavem. Synem knížete Vratislava a Drahomíry, kterého vychovávala babička, svatá Ludmila. Byl zbožný, legendy mu připisují výraznou charitativní činnost a asketismus. Zemřel roku 929 či 935, prameny se neshodují. Víte ale, jak jeho život skončil?
2. Byl to Přemyslovec, kníže a třetí český král, syn krále Vladislava a jeho druhé ženy Judity Durynské. Jako prvnímu českému králi se mu podařilo zajistit dědičnost královského titulu, když od římského císaře Fridricha II. získal v roce 1212 Zlatou bulu sicilskou. Jak se jmenoval?
3. Jan Hus nebyl žádný král ani císař, přesto má nezastupitelné místo v české historii. Římskokatolický kněz, myslitel, kazatel a první reformátor církve za své názory položil život. V roce 1415 byl jako kacíř upálen v Kostnici. Víte, jak se k jeho osobě staví současná katolická církev?
4. Představovat Karla IV. snad není třeba. Nejslavnější český panovník založil Karlovu univerzitu, nechal postavit Kamenný (později Karlův) most, vybudoval Karlštejn a vůbec se za jeho vlády těšily české země velkému rozkvětu. Víte, z jakého rodu pocházel?
5. U Karla IV. ještě zůstaneme. Ví se, že měl čtyři manželky, s nimiž zplodil celkem 12 dětí (počítáme-li i chlapce beze jména, který stejně jako jeho matka Anna Svídnická zemřel při porodu). Která z následujících dam ale jeho manželkou nebyla?
6. V zemích Koruny české vládl od roku 1458 do roku 1469, pak si udržel vládu už jen v Čechách. Říkalo se mu husitský král či král dvojího lidu, byl zastáncem mírových dohod spíš než bojů, koneckonců jeho návrh na vznik mírové organizace evropských křesťanských panovníků je považován za jakéhosi předchůdce Charty OSN. Víte, o jakém panovníkovi je řeč?
7. Rudolf II. Habsburský je znám svou láskou k umění, byl obrovským mecenášem. Panování ale příliš nerozuměl, jeho labilní povaha a deprese se s politikou nekamarádily, ale po kulturní stránce přinesl českým zemím rozkvět. Co však jeho soukromý život?
8. Doposud byla řeč jen o mužích, ale jednou na český trůn usedla i žena. Marie Terezie, významná panovnice, která provedla řadu reforem. Jedna z nejznámějších je samozřejmě ta školská, kdy zavedla šestiletou povinnou školní docházku a všeobecnou vzdělávací povinnost pro chlapce i dívky. Víte, kdo byl jejím manželem?
9. Marie Terezie měla 16 dětí, z nichž ale šest zemřelo v dětském věku. Její asi nejznámější dcerou je Marie Antoinetta. Ta si v rámci sňatkové politiky vzala francouzského krále Ludvíka XVI. Který ze synů Marie Terezie se ujal vlády po její smrti a pokračoval v reformní politice?
10. A na závěr máme otázku pro znalce. Víte, kdo byl posledním panovníkem na českém trůnu před vznikem samostatného Československa? Kdo byl posledním českým králem, posledním Habsburkem, který vládl českým zemím?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám