Hlavní obsah

Oslavenkyně Eva Holubová. Otestujte své znalosti jejích rolí, a nejen v Pupendu či Pelíškách

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patří k nejobsazovanějším českým herečkám a zářila v řadě legendárních porevolučních snímků. Leckteré její filmové hlášky zlidověly, navíc další a další role přicházejí. Eva Holubová dnes slaví 65. narozeniny. Jak dobře znáte její filmové role a hlášky? Zjistěte to v našem kvízu.

Článek

Už při studiu na DAMU bylo jasné, že z Evy Holubové nebude jen tak obyčejná herečka. Byla součástí silného ročníku, který byl plný skvělých umělců. Jejími spolužáky byli například Karel Roden, Ivana Chýlková, Pavel Vítek nebo Vilma Cibulková.

V divadle i filmu hrála už od dob studií, tedy někdy od roku 1981, ale ta pravá sláva a úspěch přišly až po sametové revoluci. Knoflíkáři, Pelíšky, Pupendo, Účastníci zájezdu – Eva Holubová nechyběla snad v žádném veleúspěšném porevolučním snímku. Tak schválně, jak dobře znáte její role?

1. Už v roce 1989 hrála Eva Holubová ve dvou slavných filmech – Vrať se do hrobu a Čas sluhů. Nás ale zajímá rok 1991 a legendární film Obecná škola. Měla poměrně malou roli, víte, koho hrála?
2. V roce 1991 ovládl česká kina ještě další film – Requiem pro panenku Filipa Renče. Příběh Mariky (Aňa Geislerová), která se kvůli administrativní chybě ocitne místo v dětském domově v ústavu pro mentálně postižené, kde sadistické vychovatelky týrají své svěřence, byl hodně silný. I v něm si Eva Holubová zahrála. Koho?
3. Knoflíkáři z roku 1997 posbírali hned čtyři České lvy, včetně toho za nejlepší film. Eva Holubová svou nominaci za nejlepší herečku sice neproměnila, ale byla skvělá. Hrála v povídce Pitomci, a to manželku muže (Rudolf Hrušínský ml.), který rád plival na lokomotivu. Z jejích úst zazní legendární: „Neřeš, nepřepínej a hlavně po ničem nepátrej.“ Vzpomenete si, proč to svému muži řekla?
4. Na Českého lva byla Eva Holubová nominovaná několikrát, ale jednou si sošku opravdu odnesla. Bylo to za nejlepší herečku ve vedlejší roli. Víte, za který film?
5. Rok 1999 právem patřil filmu Pelíšky, kde hrála učitelku Evu, která se nakonec provdala za zarytého antikomunistu Krause (Jiří Kodet). Určitě si vybavíte scénu, kde na třídních schůzkách probírala nešvar, který se ve třídě rozmohl. A určitě i víte, o jaké sprosté slovíčko se jednalo. Ale vzpomenete si, co řekla kolegovi v podání Jaroslava Duška, když při jejich milostném sbližování třel těžítko a říkal: „Evi, to je vzrůšo, viď?“
6. V roce 2003 se režisér Jan Hřebejk pokusil navázat na úspěch Pelíšků a do kin vtrhl jeho snímek Pupendo. I v něm hrála Holubová, a to manželku výtvarníka Bedřicha Máry (Bolek Polívka) Alenu Márovou. Ta svého muže čas od času peskovala za až příliš kladný vztah k alkoholu a jednou ráno, když vyspával, mu na obličej hodila namočenou utěrku. Jakými slovy to doprovodila?
7. Rok 2006 a s ním i komedie Účastníci zájezdu. V něm hrála Eva Holubová matku Jolany (Anna Polívková) a jejím filmovým manželem byl Bohumil Klepl. Vybavte si scénu, kde spolu tihle dva leží na pláži a sledují, jak se v moři někdo topí. Podle Klepla je to Ital, podle Holubové Francouz. Čím svou domněnku její postava vysvětluje?
8. V jednom z filmů, v nichž hrála, vyslovila slavnou hlášku „na to ti sere bílej tesák“. Ta doslova zlidověla a možná jste ji i vy někdy použili. Z kterého je filmu?
9. Poměrně nedávno si Eva Holubová zahrála i v oblíbeném rodinném filmu Gump – pes, který naučil lidi žít. Ztvárnila tam Veroniku, velkou milovnici psů a dobrou duši, a Gump (lidský hlas mu propůjčil Ivan Trojan) jí dal stejně jako jiným lidem přezdívku podle toho, jak mu voněla. Jak zněla?
10. V poslední době můžete vídat Evu Holubovou v oblíbeném komediálním seriálu Jedna rodina, kde hraje tak trochu svéráznou matku Kláry (Zuzana Vejvodová). Jak se její postava jmenuje?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám