Hlavní obsah

Kvíz pro češtináře a milovníky hudby: Dokážete určit slovní druhy ve slavných českých hitech?

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podstatná jména, přídavná jména, zájmena… Slovní druhy, které se děti učí už na prvním stupni základních škol. A mnozí z nich si na nich vylámou zuby. Udělejte si náš test a zjistěte, jak jste na tom vy!

Článek

Slovních druhů máme hned deset. Děti ve druhé třídě už bezpečně poznají podstatné jméno, sloveso a předložku. V následujícím roce k nim přidají přídavná jména, zájmena a číslovky. A pak ty ještě složitější: spojky, příslovce, částice a citoslovce. V dospělosti je automaticky používáme, ale dokážete je správně pojmenovat ve větě? Zkuste si udělat náš kvíz a určit slovní druhy v úryvcích z českých hitů.

1. Ve známé písničce Marnivá sestřenice od Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra zazní: Vlasy samou loknu měla, JÉ JEJE. Slova jé jeje jsou:
2. V písni Jahody mražený zpívá Jiří Schelinger: Zapomněla, vážení, na jahody mražený, na jahody mražený, v igelitu balený. Slovo MRAŽENÝ je:
3. Nonstop, já chci žít nonstop… přeje si ve své písni Michal David. Jaký slovní druh je slovo NONSTOP?
4. Ve známé skladbě z muzikálu Noc na Karlštejně Helena Vondráčková zpívá: Řekl, lásko má, já stůňu, svoji pýchu já jen hrál. Kvůli vám se vzdávám trůnu, klenotů i katedrál… . Slovo KVŮLI je:
5. Vladimír Mišík ve své písni zpívá: Jednou tě potkám, vím to jistě! Nevím jen kdy, na kterém místě... Slovo JISTĚ je:
6. Slzy tvý mámy šedivý stékají na polštář. Hit skupiny Olympic zná snad každý. Slovo STÉKAJÍ je:
7. V kultovní písni, kterou zpívá Richard Müller, zazní: Víš, štěstí je krásná věc, ale prachy si za něj nekoupíš… Slůvko ALE je:
8. V muzikálu Kleopatra se zpívá: Teď královnou jsem já a hold mi vzdává Řím. Víte, jaký slovní druh je slovo TEĎ?
9. V písni Variace na renesanční téma z úst Vladimíra Mišíka zazní: Láska je jako Večernice, plující černou oblohou. Slovo PLUJÍCÍ je:
10. Helena Vondráčková zpívá: Malovaný džbánku, z krumlovského zámku, znáš ten čas. Slovo TEN je:

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:

Načítám