Hlavní obsah

Únor bílý, pole sílí. Tuhle pranostiku znáte, ale dokážete vysvětlit i ty méně používané?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co náš čeká a jaký bude další rok? To by rád věděl asi kdekdo, ale co si budeme nalhávat, většinou nám nezbývá než se nechat překvapit. I když, něco lze přece jen alespoň trochu odhadnout. Pranostiky, které podle počasí věští budoucnost, mají něco do sebe. Jak dobře je znáte?

Článek

Někdo věří kartám, jiný horoskopům, někdo věští třeba z kávového lógru. Ale je tu ještě další možnost, jak alespoň trochu vytušit, co nás v příštích měsících čeká. Čerpat lze z pranostik, které vycházejí ze znalostí přírody a přírodních zákonů našich předků. Otestujte své znalosti v našem kvízu!

1. Leden studený, duben zelený. To říká jedna z mnoha lednových pranostik, ale vzhledem k teplému počasí se na apríla asi moc zeleně nedočkáme. Víte, co ale pranostiky říkají o tom, když je v lednu teplo?
2. Která z následujících pranostik je skutečná a které jsme si vymysleli? Zaškrtněte tu pravou
3. Březen – za kamna vlezem. Tuhle hlášku znají asi všichni. Ale co říká pranostika o tom, když je v březnu sucho a v dubnu deštivo?
4. Čtvrtý měsíc je ve znamení apríla a legrácky si z nás často dělá i počasí. Řada pranostik říká, že když v dubnu hodně prší, můžeme se těšit na hojnost minimálně jedné věci. Víte které?
5. Máj je lásky čas a taková květnová bouřka může být i romantická. Ale co o bouřkách v pátém měsíci říkají pranostiky?
6. V červnu už se všichni těší na léto, ale co když nepřijde? Co o chladném a mokrém červnu říkají zkušenosti předků?
7. 13. července slaví svátek Markéta, v pranostikách se o ní mluví ale jako o Markytě. Co se stane, když v tento den prší?
8. V srpnu se zaměříme na desátý den, kdy slaví svátek Vavřinec. Na tom, jaký je ten den počasí, totiž hodně záleží. Víte proč?
9. Především školáci se v září spíš mračí, skončili jim prázdniny. Ale co když se zlobí i obloha a jsou časté bouřky? Která pranostika je pravdivá?
10. Terezy slaví svátek 15. října a mají i svou pranostiku. Znáte ji?
11. To, že stromy přicházejí o listy, má jedenáctý měsíc i v názvu. Ale co když ani v listopadu listí nepadá?
12. Svatá Lucie noci upije a dne nepřidá. I tohle pořekadlo zná asi každý. Ale jaká další pranostika vztahující se k 13. prosinci, kdy slaví svátek Lucie, se ještě traduje?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

S pranostikami vám to nevyšlo? Tak zkuste jiný kvíz! Víte třeba, Co je suržyk a jak se jmenuje nejstarší slovanské písmo? Ukažte v kvízu, jaký jste Slovan

Reklama

Načítám