Hlavní obsah

Co zaznělo po úvodní hlášce „Tak nám zabili Ferdinanda“? Kvíz o Švejkovi pro ty, co ho stále neznají

Foto: ČTK

Foto: ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Humorista, novinář a hlavně autor nejpřekládanější české knihy. Právě dnes je to sto let od úmrtí jednoho z nejvěhlasnějších českých autorů. Co víte o Jaroslavu Haškovi a jeho knize Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války? Dejte si kvíz.

Článek

Sám sebe stylizoval do role bohéma, ale přesto napsal za svůj relativně krátký život, kromě slavného čtyřdílného románu o Švejkovi, přes patnáct set povídek, článků a krátkých próz. V některých kruzích byl dokonce vnímaný jako vážený intelektuál. Osobnost Jaroslava Haška je v mnohém opředena mýty a nejasnostmi, kvíz je ale o tom, co o něm víme. A samozřejmě o dobrém vojákovi.

1. Na základě postavy vojáka Švejka se v české mluvě ustálil výraz „švejkování“. Co vlastně znamená?
2. Jaroslav Hašek se pohyboval v kruzích dnes známých umělců. Budete znát jméno jeho přítele, výtvarníka, který s ním dokonce bydlel a zároveň ztvárnil původní ilustrace dobrého vojáka Švejka?
3. Hašek sám sebe stylizoval do role bohéma a povaleče. Rozsah jeho díla ale naopak svědčí o silné disciplíně. Víte, kde napsal značnou část Švejka?
4. Ještě před první světovou válkou a vojenskou službou Jaroslav Hašek a jeho přátelé, které spojovalo anarchistické smýšlení, založili v jedné vinohradské hospodě satirickou politickou stranu. Tušíte, jak se jmenovala?
5. 3. ledna 2023 je to sto let od úmrtí Jaroslava Haška . Spisovatel zemřel na selhání srdce, což pravděpodobně souviselo s jeho životním stylem a obezitou. Víte, kolik mu tehdy bylo let?
6. Dost o Haškovi. Jdeme na Švejka. Poznáte hlášku, která zazněla ve filmovém zpracování?
7. Hašek platil za hospodského povaleče, ale i postava z jeho pera dobrý voják Švejk rád posedával v pražských podnicích. Víte, jak se jmenovala jeho oblíbená hospoda?
8. Vzpomenete si, čím se Josef Švejk živil předtím, než začala válka?
9. Román začíná slavnou hláškou paní Müllerové: „Tak nám zabili Ferdinanda!“ Co jí na to Švejk odvětil?
10. Na motivy Haškova románu Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války vznikl roku 1956 slavný film. Kdo ztvárnil hlavní roli, tedy Josefa Švejka?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám