Hlavní obsah

Mayský horoskop: K jakému znamení patříte a co vám staří Mayové přichystali na rok 2023?

Foto: Bucha Natallia, Shutterstock.com

Foto: Bucha Natallia, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mayský horoskop je mnohem přesnější než ten klasický západní, který zná téměř každý. Na rozdíl od něj má místo dvanácti znamení celkem devatenáct, která symbolicky představuji změnu ročních období. Každé znamení má své osobnostní rysy. Ke kterému z nich patříte a co o vás vypovídá?

Článek

Mayský horoskop také dokáže předpovídat kromě osobní budoucnosti konkrétní osoby také globální události. Mayové si představovali svět jako želví krunýř ve vodách světového oceánu. Věřili na nesmrtelnost duše a veškerý jejich život a náboženství byly propojeny. Domnívali se, že lidé jsou závislí na velkorysosti bohů, proto je nutné je uctívat. K jakému znamení patříte a co vás podle něj v příštím roce čeká?

Ch´en (2. ledna – 21. ledna)

První znamení ve skupině „devatenáckty“ mayského horoskopu je Ch´en, jehož symbolem je noc. Znamená to, že tito lidé jsou noční sovy a také se jim často říká „děti noci“. Nejproduktivnější jsou od 21 hodiny do 4 hodiny ranní, kdy dostávají nejvíc kreativních nápadů, které v nich doslova zažehnou vzrušení.

Co vás čeká v novém roce:

Vzdejte se starých myšlenkových vzorců a vystupte ze své komfortní zóny. Pokuste se také dělat věci méně komplikovaně než doposud. Snažte se využít sílu noci k dobití baterek.

Yax (22. ledna - 10. února)

Pokud je vaše mayské znamení zvěrokruhu Yax, pak je to opravdu krásné znamení. Jste přirozeně otevření, milující a velmi obětaví k lidem kolem vás a vždy chcete pomoci. Nesnášíte konfrontaci a děláte vše proto, abyste se hádkám vyhnuli.

Co vás čeká v novém roce:

Ve volném čase se zapojte do nějaké charitativní aktivity, díky tomu získáte pocit, že děláte dobré skutky, z nichž máte prospěch nejen vy, ale i ostatní. Vaším cílem je užít si ale také více zábavy, takže randěte, buďte více se svým partnerem a zažehněte v sobě více kreativity.

Sak (11. února – 2. března)

Zažili jste někdy někoho, kdo z ničeho nic vstal a prostě odešel? Pak to byl pravděpodobně někdo, kdo se narodil v tomto znamení. Jsou to lidé, kteří jsou schopní dosáhnout téměř všeho, co si zamanou. Jejich symbolem je světlo, takže ideální je pro ně časné ráno. Tato ranní ptáčata jsou právě tehdy nejčilejší. Veškeré aktivity by si měli plánovat na tuto dobu a dopolední hodiny. Jejich znamením je žába, protože se velmi dobře přizpůsobí vodě i zemi, což poukazuje na jejich úžasnou flexibilitu.

Co vás čeká v novém roce:

V tomto roce byste se měli zaměřit na finanční cíle. Možná se rozhodnete něco ušetřit nebo naopak naleznete nové zdroje příjmů. A možná hodně peněz investujete těm, kteří mají méně štěstí v životě.

Foto: Diana Grytsku, Shutterstock.com

Lidé narození ve znamení Sak by se měli v novém roce zaměřit na své finance a investovat i do charityFoto: Diana Grytsku, Shutterstock.com

Keh (3. března – 22. března)

Znamení Keh je o rovnováze, míru a vyrovnanosti. Pokud jste se narodili v tomto znamení, dáváte přednost rovnováze a klidu. Jste velmi spojení s přírodou a v krizových situacích se umíte spontánně rozhodnout. Umíte obnovovat jednotu ve skupině, nejste fanouškem neshod, ale když je třeba, dokážete se pořádně rozohnit. Nikomu nedovolíte, aby s vámi zacházel jako s rohožkou. Víte, kde je vaše místo v životě.

Co vás čeká v novém roce:

Stůjte si za tím, co považujete za správné. Možná zjistíte, že ty správné odpovědi najdete v přírodě v zeleni, kde se uvolníte a znova najdete sami sebe a soustředíte se na vše, co vás čeká.

Mak (23. března – 11. dubna)

Lidé narození v tomto znamení mají tendenci mást lidi kolem sebe. Je to proto, že nejsou tak průhlední. Pro ostatní jsou velkou neznámou a často jsou to velcí tajnůstkáři, kteří drží rádi vše pod pokličkou. Jejich symbolem je proto jeskyně. Jen málo lidí může říct, že je skutečně zná. Nevadí jim, když bývají sami, ale rádi tráví čas s lidmi, které mají rádi. Samota jim umožňuje, aby své myšlenky shromažďovali a přemýšleli o svých cílech.

Co vás čeká v novém roce:

Je nutné, abyste si vyhradili aspoň hodinu každý den o samotě sledováním oblíbených pořadů nebo si dopřáli relax v podobě koupele s éterickými oleji. Díky se nabijete novou energií. Možná bude dobré naučit se nějaké meditační metody nebo se přihlásit do nějakého motivačního kurzu. Duchovní rozvoj pro vás bude primární.

K´ank´in (12. dubna – 1. května)

Pokud patříte do mayského znamení K´ank´in, vaším symbolem je slunce a pes, což znamená, že býváte rádi venku a objevujete v přírodě vše nové. Vnitřním zvířetem je pes, který je podobně jako vy velice loajální, milující, přátelský a hravý. Máte v sobě také vnitřní sílu, důležitá je pro vás svoboda a nesnášíte omezování.

Co vás čeká v novém roce:

Pracujte nadále na tom, jak vytvořit vnitřní štěstí. Během nového roku zažijete pravděpodobně spoustu chvil, kdy budete toužit po krásném prostředí a atmosféře, kam byste se mohli uchýlit. Poznávejte nová místa a zkuste je začít fotografovat, abyste je zvěčnili na památku. V novém roce se také naučit lépe komunikovat s druhými a naslouchat jim. Zapracujte také na svém hněvu.

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

V novém roce by se lidé narození ve znamení K´ank´in meli poznávat nová místa a fotografovatFoto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Muwan (2. května – 21. května)

Mayské znamení zvěrokruhu Muwan‘ stojí na pomezí mezi ohněm a vodou, proto je pro vás bouřka zdrojem energie, stejně jako déšť. Oba tyto živly vám přinášejí velkou sílu. Jako člověk považujete upřímnost ze nejdůležitější věc v životě. Ve chvílích smutku i radosti vyžadujete přímost a upřímnost. Máte silnou intuici a není snadné vás přelstít. Pokud byste měli lhát, raději mlčíte. Často vystupujete jako obhájce druhých.

Co vás čeká v novém roce:

Rádi objevujete nové věci, takže možná budete přemýšlet o možnostech dalšího studia. Budete mít spoustu nápadů, ale pozor na to, aby vám nechyběla energie. V prvním čtvrtletí si dejte do pořádku finance a zejména zvažte, co je pro vás nezbytné a bez čeho se obejdete. Více se soustřeďte na velké sny, ale musíte si najít čas i na odpočinek.

Pax (22. května – 10. června)

Lidé narození ve znamení Pax mají opravdu štěstí, protože jejich duchovní zvířetem je puma, kterou staří Mayové považovali za extrémně důležitou. Máte obvykle štěstí ve všech oblastech života. Jste silní, půvabní, moudří a máte schopnost ostatní motivovat. Vaším mottem je přímočarost. Bývají z vás skvělí vůdci, kteří dokážou přivést tým k vítězství. Je důležité, abyste tuto kvalitu skutečně naplno využívali, zejména pokud jde o vaši kariéru.

Co vás čeká v novém roce:

Budete muset přinést oběti, abyste dokázali svou oddanost. To může znamenat, že si budete muset stanovit hranice s přáteli. Lidé se na vás totiž často obracejí k prosbou o radu, ale vy musíte myslet i na sebe. Chcete-li uspět v jakémkoli oboru, měli byste mnohem více používat sociální sítě.

Kayab (11. června – 30. června)

Pokud jste se narodili v tomto znamení, vaším duchovním zvířetem je želva, spojená s Měsícem a spiritualitou. Chcete se vždy dostat hlouběji než ostatní lidé a stále si kladete těžké existenciální otázky, dokud nenajdete uspokojivou odpověď. Toužíte porozumět lidem kolem vás a chcete být vždy o krok dál než většina ostatních. Často si kladete otázku „proč“ a rádi objevujete skrytá poselství a význam chování.

Co vás čeká v novém roce:

Je čas vytvořit si lepší budoucnost sami pro sebe. Budete si užívat činností, díky nimž analyzujete snáze svoje pocity. Zkuste vystoupit ze své ulity a dovolte si o sobě občas i pochybovat.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Znamení Kayab musí v novém roce zapracovat hlavně na sobě a dovolit si užívat i čas sami pro sebeFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Kumk´u (1. července – 20. července)

Vaším vnitřním zvířetem je krokodýl. Jak víte, přežili i poté, co vyhynuli dinosauři. Krokodýl je zvíře, které je schopné velké adaptability. Vy jste podobní. Jste silní a umíte tvrdě pracovat. Umíte přežít i v těžkých dobách a dokážete vše správně načasovat. Jste trpěliví a o své místo bojujete kdekoli a kdykoli. Nepatříte k lidem, kteří očekávají, že vše dostanou na zlatém podnosu. Víte, že jedině tvrdou prací získáte to, co chcete. Nemáte rádi velké změny, ale dokážete se přizpůsobit okolnostem.

Co vás čeká v novém roce:

V novém roce budete připraveni uskutečnit cesty, které vás dlouho inspirovaly. Možná budete přemýšlet o návratu do školy nebo se zapojení do vzdělávání. Je to rok, kdy budete brát svou duchovní cestu vážněji. Je také nutné, abyste svou zaneprázdněnou mysl zklidnili, i to bude váš novoroční cíl.

Wayeb (21. července – 25. července)

Tomuto znamení v mayském kalendáři vládne pouhých pět dnů. Podle Mayů je to období, kdy se vytratila rovnováha a k moci se dostávají duchové. Možná to působí negativně, ale ve skutečnosti tomu tak není. Spíše to znamená, že lidé narození v tomto znamení mají spojení, která přesahují Zemi, na které žijí. Jste pravděpodobně velmi duchovně založení, zajímáte se o posmrtný život, nebe a reinkarnaci. Dokážete díky tomu snadno odhadnout situaci a vytěžit z ní maximum. Proto můžete dobře pomáhat ostatním.

Co vás čeká v novém roce:

Poznamenejte si, jaké sny máte a které by vás mohly posunout dál. Snažte se v novém roce udělat rozhodnutí, která budou ve vašem nejlepším zájmu. Není třeba logické myšlení, nalaďte se na svoje vnitřní poznání a intuici. A ještě jedna rada – nemusíte všem všechno vysvětlovat.

Pop (26. července – 14. srpna)

Toto znamení je další z těch, které vynikají ve vedení, takže je pro ně snadné narovnávat problémy a vést lidi k cílové rovince, pokud jde o cíle a projekty. Umíte skvěle zacházet s lidmi ve skupině, přitom jste velmi citliví na to, jak se cítíte v různých situacích. To znamená, že pokud jste šéf nebo manažer, tým vás miluje pro vaši pozitivní povahu. Mnozí vás vnímají jako přítele, bez ohledu na to, zda jste kolega, soused nebo nový známý. Toužíte po nových zážitcích a ukazujete ostatním, jak se uvolnit a bavit.

Co vás čeká v novém roce:

Snažte se více propojit s lidmi kolem sebe, poznávejte nové jedince, kteří vás posunou dál. Myslete více kolektivně a očekávejte nové příležitosti, které vám pomohou ve všech, co se chystáte uskutečnit. Nezapominejte se také bavit a odpočívat. Myslete ale na to, že ne všichni kolem vás jsou pro vás ti praví. Někdy vás vesmír bude „jen“ zkoušet.

Foto: debasige, Shutterstock.com

Lidé narození ve znamení Pop by se měli více bavit a očekávat nové příležitosti.Foto: debasige, Shutterstock.com

Wo (15. srpna – 3. září)

Toto mayské znamení zvěrokruhu je velmi podobné Ch’en a Sak, sdílejí sílu z noční tmy. Jste znamením, které má pumu i žábu jako své duchovní totemové zvíře, což vám dává to nejlepší z obou zvířat. Jste skvělí ve vedení, stejně jako puma, ale také milujete výzvy a jste velmi přizpůsobiví jako žába. Také máte rádi vše, co souvisí s tajemnem, vždy chcete objevovat nová místa, bez ohledu na to, jaké je prostředí. Skvělou aktivitou pro vás bude návštěva antických památek a poznávání různých kultur z tohoto období.

Co vás čeká v novém roce:

Zkuste častěji chodit ven na procházky po setmění a hledejte klid a pohodu. Zajímejte se o to, co si myslí druzí lidé a bojujte s hořkostí či žárlivostí. Důležité je, abyste se naučili být vděční za to, co máte, než abyste hledali to, co vám chybí. A nebraňte se požádat o pomoc.

Sip (4. září – 23. září)

Lidé narození v mayském znamení Sip jsou spojeni s ohněm a vzduchem, což z nich dělá velmi mocné lidi, kteří jsou spojeni s lesem a konkrétně s jeleny, což jsou jejich duchovní zvířata. Jemnost a půvab jsou jim vlastní, stejně jako citlivost a někdy i zranitelnost. Ve svém životě hledají neustále mír. Pokud něco naruší jejich harmonii, například hádka, můžou z té situace utéct, když jsou naštvaní, místo toho, aby o tom diskutovali. Velmi často vybuchnou, což může ostatní mást. Mají zároveň potenciál být vizionáři a vůdci, ale vždy jen za předpokladu, že se propojí s přírodou.

Co vás čeká v novém roce:

Pokuste se pracovat na zklidnění a nastolení rovnováhy ve vašem životě. Plně vyjadřovat svoje emoce pro vás bude dobré řešení. Ideální je, když se propojíte se svým vnitřním hlasem, nebo vedení deníku snů. Nebude na škodu, když vyhledáte i vhodného terapeuta, který vás nasměruje správným směrem. Zkuste se soustředit na vyrovnání se svou vzdušnou energií, která vám ukáže, kde byste skutečně měli být.

Zotz´ (24. září – 13. října)

Zotz, někdy psáno Sotz, je znamení, které má jako symbol duchovní zvíře netopýra a ryby, což jsou dvě velmi odlišné bytosti, ale obě se mohou velmi dobře pohybovat ve svém prostředí. Netopýr na obloze, ryba ve vodě. Vašimi živly jsou vzduch a voda, díky čemuž jste velmi citliví a intuitivní ohledně světa kolem vás. Je velmi těžké vás oklamat, takže hned poznáte, když někdo nemluví pravdu. Soudíte však pouze tehdy, když vidíte, že je někdo negativní, ale zřídka se k němu chováte s menším respektem. Myslíte na své okolí a na to, jak věci zlepšit, shromažďujete různé návrhy, abyste dospěli k řešení.

Co vás čeká v novém roce:

Pokud budete chtít něco změnit k lepšímu, shromážděte zúčastněné lidi a diskutujte o tom, jak se ostatní cítí, abyste lépe porozuměli tomu, co je třeba udělat. Možná vás čeká změna práce či naopak profesionální posun. Pracujte i na svých osobních vztazích.

Sek (14. října – 2. listopadu)

Toto mayské znamení zvěrokruhu je spojeno se zemí a nebem, a proto je pravděpodobné, že jste fascinováni vším nad vámi, jako jsou souhvězdí, planety, dokonce i různé duchovní říše. Jste velmi praktičtí a když jste emocionálně vtaženi do nějaké situace, klidně ji odložíte a počkáte, až nastane správný čas ji řešit. Jste člověk, který jasně vidí skrze mlhu. Okolí často dokážete fascinovat mentální silou a stabilitou. Málokdy trpíte psychickými problémy, uvažujete logicky a najdete obvykle řešení i tam, kde ostatní ne.

Co vás čeká v novém roce:

V tomto roce máte šanci oddat se věcem, které vás dělají šťastnými. Využít také můžete mnohem víc svou kreativní stránku. V milostném životě si zřejmě budete muset nastavit jiné hranice nebo se rozhodnout najít jiného partnera. Pozor si dávejte před nevhodnými přáteli a svůj čas věnujte pouze těm, kterým můžete věřit. Součástí vaší lekce pro první část roku 2023 může být i to, že přijmete věci takové, jaké jsou, a nebudete je řešit.

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Znamení Sek by si mělo dávat v novém roce pozor na nevhodné přátele.Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Xul (3. listopadu – 22. listopadu)

Podobně jako K'ank'in je i znamení Xul spojeno s duchovním zvířetem psem. Tato zvířata jsou mezi lidmi velmi oblíbená jako úžasní společníci poskytující bezpodmínečnou lásku, loajalitu a náklonnost. Mayové věřili, že pes je klíčem k posmrtnému životu, proto jste možná někdo, kdo se velmi pozitivně staví k možnosti reinkarnace. Smrt či ukončení nějaké životní kapitoly neberete jako konec, ale jako nový začátek, znovuzrození. To je skvělá vlastnost, protože se nebojí ani těch nejhorších scénářů. Víte totiž, že každá špatná věc se nakonec může přeměnit v něco pozitivního.

Co vás čeká v novém roce:

Uvědomte si, kdo jste a co chcete. Odlišným způsobem byste také měli přistupovat k finančním problémům, zejména pokud souvisí s vaším partnerem. Čekají vás výzvy, kterých se nesmíte zaleknout a naopak jděte přímo až na vrchol.

Yaxk´in (23. listopadu – 12. prosince)

Pokud jste se narodili ve znamení Yaxk’in, jste ve skutečnosti spojeni s mayským bohem Slunce, jménem Ah Kin. Tento Bůh chránil před nemocemi, temnotou a negativitou. Jako rozený léčitel jste svému okolí nesmírně nápomocní. Jste schopni velmi snadno zbavit druhé bolesti a nahradit jejich myšlení šťastnými myšlenkami. Jste veselí, ale někdy si až moc děláte se vším starosti. Proč si lámat hlavu, když to nejsou vaše problémy? Připomínejte si, že tím ničeho nedosáhnete. To, co druhým dáváte, je sice krásné, ale když si na svá bedra berete až moc cizích starostí, můžete trpět úzkostmi.

Co vás čeká v novém roce:

Neobětujte svoje vlastní já a nepokoušejte se spasit celý svět. V novém roce více relaxujete, hledejte aktivity, které vám pomohou zbavit se myšlenek na druhé. Možná se v novém roce pokusíte vyřešit svoje vztahové problémy s pomocí terapeuta nebo přímo s partnerem. Musíte si uvědomit, co od vztahu chcete a čeho chcete dosáhnout.

Mol (13. prosince – 1. ledna)

Mol je poslední mayské znamení zvěrokruhu v mayském kalendáři, které z vás dělá buď Střelce, nebo Kozoroha. Ani jedno znamení však není znamením vody, stejně jako Mol, což je opět důvod, proč se velmi liší od hvězdných znamení, která známe. Jste spojeni s duchovním zvířetem puma, která vám dodává sílu. Dokážete se vždy odrazit od obtížných situací a přeměnit je v pozitivní lekce namísto utápění se v lítosti či minulosti. I když vás to možná rozruší, nakonec zjistíte, že vás to jen posílilo. Jste skvělí vůdci nebo učitelé čehokoli, protože dokážete nabídnout klid. Sílu čerpáte z deště, takže pokud máte dům s verandou nebo balkón, sedávejte tam v době, když prší, abyste slyšeli nádherné zvuky, které vydává déšť.

Co vás čeká v novém roce:

V novém roce budete pravděpodobně řešit otázky týkající se vašeho domova nebo rodinného života, například renovaci, stěhování či řešení problémů s členem rodiny. Všechny soukromé problémy, které se vám podaří v tomto roce vyřešit, bude mít dlouhodobé výsledky. Vhodné je zavázat se také k nějaké nové wellness rutině a reorganizaci svého času. Třeba tak, že po určité hodině vypnete všechny mobily a počítače.

Reklama

Načítám