Hlavní obsah

Kvíz ze zeměpisu: Ukažte, jak znáte řeky, jejich přítoky a další vodní díla

Foto: Thomas Dekiere, Shutterstock.com

Foto: Thomas Dekiere, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naše země je protkaná celou sítí řek, rybníků a jezer. Víte o nich víc než jen to, že jsou v létě oblíbeným místem ke koupání nebo relaxu při chytání ryb?

Článek

Voda je oblíbeným cílem výletů, inspirací pro umělce, ale její síla je důležitá i v energetice nebo zemědělství. Co vám o českých vodách zůstalo v hlavě z hodin zeměpisu?

1. Se svou délkou přes 430 kilometrů je nejdelší řekou na našem území...
2. Jižní Čechy jsou rájem rybníků. S jejich budováním začaly v 11. století zdejší kláštery, podpory se rybníkářství dostalo od krále Karla IV. i šlechtického rodu Rožmberků. Právě na jejich panství působil jeden z našich největších rybníkářů, jehož dílem je i rybník Rožmberk. Znáte jeho jméno?
3. Na českých řekách najdete i množství vodopádů. Tím nejvyšším je se svými 148 metry Pančavský, který se nachází v Krkonoších, nedaleko Špindlerova mlýna. Jak přišel ke svému jménu?
4. V Česku se nachází dvanáct velkých vodních elektráren. Zdaleka nejvýkonnější jsou tzv. přečerpávací, ty u nás máme hned tři. Znáte je všechny?
5. Vodní dílo Nové mlýny, dobudované v 80. letech 20. století jako důmyslný zavlažovací kanál, který měl zvýšit intenzitu zemědělské výroby, sestává ze tří přehrad. Vzpomenete si na názvy všech tří?
6. Řeka Vltava pramení na Šumavě a vzniká soutokem Teplé Vltavy a Studené Vltavy. Dokážete vyjmenovat všechny přítoky, které její tok postupně zesilují, než se u Mělníka sama vlije do Labe?
7. Součástí Vltavské kaskády je i přehrada Orlík. Víte, kdy byla postavena?
8. Voda často inspirovala umělce, například Vítězslava Nezvala, zde jeho báseň: Na břehu řeky ... kvete rozrazil, na břehu řeky ... roste nízká tráva, rád chodil jsem tam denně, koupal se a snil. Víte, na břehu jaké řeky?
9. Tok řeky Vltavy se do podoby symfonické básně pokusil zhudebnit i jeden z našich největších skladatelů. Kdo je autorem cyklu Má vlast, který symfonii Vltava obsahuje?
10. Všechna povrchová voda nakonec skončí ve vodách světových moří a oceánů. Kam odtékají české řeky?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Načítám