Hlavní obsah
3,1
(70)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

I když jsou kynutá jídla všeobecně oblíbená, příprava těsta bývá často postrachem začínajících kuchařů a kuchařek. Přitom vůbec není důvod se bát. U nás se tomuhle jídlu říká buchty na páře, spíš ho ale znáte pod jménem blbouni. Možná proto, že jeho přípravu zvládne opravdu každý. Náplň a posypku můžete zvolit podle své chuti – my jsme zvolili borůvky a čokoládu.

1 hod., 30 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
28 kusů
Těsto
  • 500 g polohrubé mouky
  • 400 ml mléka
  • 21 g droždí
  • 2 lžičky cukru krupice
  • 1 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 3 lžíce hladké mouky
Náplň
  • 3 hrsti borůvek
  • 28 ks čokoládových vajíček
K podávání
  • 100 g másla
  • 40 g mléčné čokolády
  • 2 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Do mísy prosejte mouku a uprostřed udělejte důlek. Do důlku nalijte pár lžic vlažného mléka, rozdrobte droždí a přidejte cukr. Nechte asi deset minut vzejít kvásek. Když vzejde, přidejte špetku soli a vidličkou kvásek postupně zapracujte do okolní mouky, přidejte vejce a po částech vmíchejte i zbylé mléko. Poté nejlépe pomocí kuchyňského robotu uhněťte měkké, poddajné, ale nelepivé těsto. Pokud se lepí, přidejte případně ještě lžíci mouky. Z vypracovaného těsta vytvořte kouli, povrch poprašte trochou hladké mouky a nechte v teple kynout asi hodinu.

02.

Vykynuté těsto vyklopte na vál poprášený hladkou moukou a vyválejte na výšku půl centimetru. Nakrájejte na čtverce velké přibližně 8 × 8 cm. Do středu každého čtverečku dejte pár borůvek (používáte-li mrazené, nechte je povolit a pořádně okapat) a čokoládové vajíčko. Pevně spojte rohy, vytvarujte buchtičku a uložte ji spojem dolů na pracovní desku. Když budou všechny buchtičky hotové, přikryjte je čistou suchou utěrkou a nechte ještě asi deset minut kynout.

03.

Mezitím nalijte vodu do velkého hrnce, ke kterému máte pokličku, vložte pařáček a přiveďte k varu. Když voda vře, postupně vkládejte na pařáček buchtičky – při paření hodně nabudou, tak mezi nimi nechte dost prostoru. Přikryjte pokličkou a pařte asi sedm minut. Poté je vytáhněte a hned propíchněte vidličkou. Takhle napařte všechny buchtičky. Hlídejte, aby se vám v hrnci nevyvařila voda – šikovné je mít připravenou ohřátou na dolévání ve varné konvici.

04.

Hotové buchtičky polijte rozpuštěným máslem, posypte strouhanou čokoládou a poprašte trochou moučkového cukru. Na ozdobu můžete použít zbylé borůvky a lístek máty nebo meduňky.

Bojíte se kynutého těsta? S našimi fígly se vám vždycky povede.

Reklama

Související témata:

Načítám